Φοβερή «μάχη» με τις φλόγες και κινητοποίηση στην Ελασσόνα!

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Α.Π. – ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΩΡΕΣ Η ΠΟΛΗ
Γ. ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΠΟΛΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕ ΑΠΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ!»

Του Γιάννη Μουκίδη

Φοβερή και απρόβλεπτη «μάχη» με τις φλόγες χθες στην Ελασσόνα, όπου πολύ κοντά στην πόλη, στο στρατόπεδο της 361 Προκεχωρημένης Απόθήκης Πυρομαχικών(694 Π.Α.Π.) ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες μεγάλη πυρκαγιά, άγνωστο πως, σε δασώδη και δύσβατη περιοχή. Με «φόντο» τον κατάμαυρο καπνό που απλώθηκε πάνω από την πόλη(…φαινόταν και από την Λάρισα), λόγω της επικινδυνότητας της όλης κατάστασης αρχικά, με τις φλόγες να απλώνονται ανεξέλεγκτα σε πεύκα, πουρνάρια, καλαμιές, πυκνή βλάστηση, και με τον ορατό κίνδυνο να πλησιάσουν και στις αποθήκες των πυρομαχικών, σήμανε μεγάλος συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, στον Δήμο Ελασσόνας, στην Αστυνομία, στο Δασαρχείο και σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
[wpg_thumb]
Τις πρώτες στιγμές, που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, άνδρες της Πυροσβεστικής Ελασσόνας και του Δασαρχείου Ελασσόνας, μέλη των Ελασσονιτών Εθελοντών και των Ελλήνων Διασωστών έφτασαν περιμετρικά της περιοχής με πυροσβεστήρες, φτυάρια, τσάπες και αλυσοπρίονα, που αποτέλεσαν τα πρώτα απαραίτητα «όπλα» απέναντι στην φωτιά.
Στην πόλη επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, όταν γύρω στις 3 το μεσημέρι, για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος κ. Πασχόπουλος πήρε την ευθύνη να εκκενωθεί η πόλη της Ελασσόνας για να αποφευχθούν τα χειρότερα, και ενώ η πυρκαγιά απλωνόταν, με την βοήθεια και του ανέμου! «Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην αποθήκη πυρομαχικών δίπλα στην πόλη της Ελασσόνας για προληπτικούς λόγους ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος αποφάσισε να εκκενώσει την πόλη της Ελασσόνας. Κάνουμε γνωστό στους πολίτες ότι η Ανατολική πλευρά της πόλης κατευθύνεται προς την Τσαριτσάνη. Η Νότια πλευρά προς το Στεφανόβουνο – Γαλανόβρυση. Η Δυτική Πλευρά προς τον Ευαγγελισμό», τόνιζε η σχετική αιφνίδια ανακοίνωση του Δήμου Ελασσόνας, που έφερε εύλογη ανησυχία και αγωνία για το τι πιθανόν θα συμβεί.
Ήδη, είχε δοθεί εντολή Πυροσβεστικές δυνάμεις και πυροσβεστικά αεροπλάνα να κατευθυνθούν προς την Ελασσόνα, γιατί η κατάσταση έδειχνε εξαιρετικά κρίσιμη.
Μετά από επίπονες και εξαιρετικά δύσκολες πολύωρες μάχες με τις φλόγες, από πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών και στρατιωτών(από το νομό Λάρισας και γειτονικών νομών), 27 υδροφόρων, με τη συνδρομή 5 πυροσβεστικών αεροσκαφών(απογειώθηκαν 2 από Αθήνα, 2 από Θεσ/νίκη, 1 από Αγχίαλο) και ενός ελικοπτέρου με κάδο, η φωτιά τις απογευματινές ώρες περιορίστηκε σημαντικά και οι επιτελείς της Πυροσβεστικής δήλωναν αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουν τις επόμενες ώρες.
Είχαν προηγηθεί «μίνι» συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, και ενώ συνεχιζόταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών, χωρίς διακοπή.
Στον χώρο που πήρε φωτιά, είναι ένας ανισόπεδος χώρος, όπου υπάρχουν κατάσπαρτες σ΄ αυτόν σε χαράδρες 40 απόθήκες, όπου φυλάσσονται πυρομαχικά!
«Η κατάσταση ήταν σε κρίσιμο σημείο. Η φωτιά έφτασε λίγο πριν τα τοιχώματα αποθηκών πυρομαχικών!», επεσήμανε στην «Ε», χθες το βράδυ, με νόημα, ο δήμαρχος Ελασσόνας.
Τις απογευματινές ώρες, αφού υπήρξε διαβεβαίωση πως δεν απειλούνται πια οι αποθήκες των πυρομαχικών και ο κόσμος δεν κινδυνεύει, έληξε και ο συναγερμός εκκένωσης της Ελασσόνας(«Ο Δήμος Ελασσόνας καλεί τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους»).
Πάντως, τις βραδινές ώρες είχαν έλθει στην Ελασσόνα 150 στρατιώτες και σμηνίτες και Λόχος του Μηχανικού από την Λάρισα, προκειμένου να ελέγχουν στη διάρκεια της νύχτας τον χώρο για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τυχόν αναζωπύρωσης της μεγάλης πυρκαγιάς, που «σκόρπισε» πανικό και εύλογο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, σε απόδημους Ελασσονίτες και όχι μόνο.
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλου, που λίγο μετά την λήξη του συναγερμού για την εκκένωση της πόλης από τους κατοίκους, τόνισε:
«Όλοι μας περάσαμε ένα πολύ μεγάλο σοκ! Η Ελασσόνα κινδύνευσε με ολοκαύτωμα! Η Πολιτεία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, που παρά τις επανειλημμένες πιέσεις μας για απομάκρυνση της ΠΑΠ από την πόλη μας, δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και τόσα χρόνια. Εξαίρουμε την ψυχραιμία των κατοίκων που εκκένωσαν την πόλη με απόλυτη ηρεμία και τάξη σε τόσο σύντομο διάστημα. Επισημαίνουμε την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των στρατιωτών που με τεράστιο κίνδυνο της ζωής τους συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες».
Τέλος, στη διάρκεια της απρόβλεπτης εκκένωσης της Ελασσόνας, υπήρξαν και τρία περιστατικά που οδηγήθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο Κ.Υ. Ελασσόνας.
Στην Ελασσόνα και στο τόπο της φωτιάς, βρέθηκαν: η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Ν. Μιχαλάκης και ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Λάρισας κ. Χρ. Μανωλάς, ο Γενικός Αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασ. Χαλάτσης, ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ. Ζήσης Μπρούζας, ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος με τους αρχιμανδρίτες της Μονής Σπαρμού, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο βουλευτής κ. Δημ. Γελαλής, οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας κ.κ. Ρένα Καραλαριώτου, Μαρία Μαμάρα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Χρ. Καλομπάτσιος, Αθ. Παιδής, Αντ. Αδάμου, επιτελείς αξιωματικοί του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθ. Καλιακούδας, Ι. Νάνος, Μιλτ. Βαρσάμης, Ι. Δραγατσίκης, Δ. Έξαρχος, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζ. Φτίκα, και υπηρεσιακοί παράγοντες των εμπλεκομένων φορέων.

Add Comment