Απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Άννα Βαγενά για το Πύθιο

Απάντηση στην επιστολή της βουλευτή κ. Άννας Βαγενά για ανασκαφικές εργασίες στο Πύθιο απαντά η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Στ. Σδρόλια.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

κ.Αννα Βαγενά

Σε απάντηση της σχετικής επιστολής σας για το Πύθιο Ελασσόνας, σας ενημερώνω για τα εξής:

Ο αρχαιολογικός χώρος του ναού του Απόλλωνα στο Πύθιο είναι ένας από τους σημαντικότερους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Είναι επισκέψιμος κατόπιν ειδοποίησης στην Εφορεία διότι δεν υπάρχει μόνιμος φύλακας στην περιοχή. Ανασκάφηκε στις αρχές του 2000 με την καθοριστική συμβολή του τότε δήμου, ενώ αργότερα έγιναν εργασίες ανάδειξης από την ΙΕ΄Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων. Περιέχονται τρείς αρχαίοι ναοί (Απόλλωνα, Ποσειδώνα και Αρτέμιδος), κάτι που το καθιστά ένα σπάνιο μνημειακό σύνολο των ρωμαικών χρόνων. Η ανασκαφή των ναών έχει ολοκληρωθεί και παρόλο που υπάρχει παρακείμενος αρχαίος οικισμός δεν υπάρχει άμεσο σχέδιο συνέχισης ανασκαφών, άλλωστε οι οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι να πραγματοποιούνται ανασκαφές ενόψει εκτέλεσης έργου ή λογω αναγκαίων σωστικών παρεμβάσεων. Σημαντικά αγάλματα από την ανασκαφή εκτίθενται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ενώ οι επιγραφές που εχουν βρεθεί φυλάσσονται στην Εφορεία και αποτελούν αντικείμενο δημοσίευσης από τον ανασκαφέα κ.Αθανάσιο Τζιαφάλια και τους Γάλλους συνεργάτες του με επικεφαλής τον κ.Bruno Helly.

Ωστόσο, ο αρχαιολογικός χώρος χρήζει περαιτέρω ανάδειξης, με την έννοια του τονισμού των σημαντικών στοιχείων του, ώστε να καταστούν πλέον εύληπτα στους επισκέπτες. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας έχει συντάξει μελέτη προς την κατεύθυνση αυτή, που περιλαμβάνει την ανάδειξη του χώρου του Πυθίου σε ενιαία διαδρομή με τους άλλους της περιοχής (Αζωρος, Μηλέα, Σαραντάπορο, Καστρί Λιβαδίου), ώστε να καταστούν πόλοι έλξης. Η μελέτη αυτή έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί προτεινόμενο έργο για την Πολιτιστική Διαδρομή Θεσσαλίας με προυπολογισμό 900.000 ευρώ.

Σταυρούλα Σδρόλια

Προισταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας