Η Τσαριτσάνη τίμησε τους νεκρούς της

ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ – ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΑΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, αλλά και έντασης και αντεγκλήσεων, λόγω της παρουσίας στην πλατεία της Τσαριτσάνης του βουλευτή Λάρισας της Χρυσής Αυγής κ. Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και της συνοδείας του, οι κάτοικοι της μαρτυρικής κωμόπολης της Τσαριτσάνης τίμησαν τους 52 συνολικά πατριώτες, που εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ από τα στρατεύματα Κατοχής, στις 12 Μαρτίου του 1943(από τους Ιταλούς) και στις 20 Αυγούστου του 1944(από τους Γερμανούς).
[wpg_thumb]
Τα γεγονότα χθες στην Τσαριτσάνη είχαν την παρακάτω εξέλιξη:
Λίγα λεπτά μετά τις 10.30 το πρωί, αφού ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία και το καθιερωμένο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι επίσημοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, όπου βρίσκεται και το Μνημείο, για να πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Ελασσόνας.
Μόλις ο κόσμος και οι φορείς είδαν πως εκεί υπήρχε αντιπροσωπεία της «Χρυσής Αυγής», έχοντας επικεφαλής τον Λαρισαίο βουλευτή κ. Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, τους ζήτησαν επίμονα να αποχωρήσουν από την εκδήλωση. Η αντιπροσωπεία των Χρυσαυγιτών συνέχισε να παραμένει στο χώρο της εκδήλωσης, προκειμένου να παραστεί και να καταθέσει στεφάνι. Οι κάτοικοι και οι φορείς συνέχισαν να διαμαρτύρονται, η ένταση συνεχίστηκε με φραστικές αντιπαραθέσεις. Αρχικά, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος ζήτησε από τον βουλευτή κ. Αλεξόπουλο και τη συνοδεία του να αποχωρήσουν στα επόμενα 10΄ από τον χώρο της εκδήλωσης για να εκτονωθεί η ένταση και να γίνει η εκδήλωση. Μετά από 15΄, και αφού προηγήθηκε σύσκεψη
με τον Αστυνομικό διευθυντή Ελασσόνας κ. Πέτρο Μουταφίδη, τους αντιδημάρχους κ.κ. Μιλτ. Βαρσάμη, Ν. Γάτσα, τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Αχιλ. Μητσιμπόνα και τον δημ. σύμβουλο κ. Κ. Καραγιάννη, ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο κ. Πασχόπουλο η αναβολή της εκδήλωσης από τον Δήμο Ελασσόνας, που θα γίνει σε νέα ημερομηνία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου Ελασσόνας: «Η Αστυνομία δήλωσε την αδυναμία της να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, λόγω και της έντασης που είχε δημιουργηθεί, οπότε οφείλαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση…». Στις 11.25 η αντιπροσωπεία της «Χρυσής Αυγής» αποχώρησε από την πλατεία.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, αμέσως μετά, πραγματοποίησε την εκδήλωση μνήμης και τιμής στους πατριώτες που εκτελέσθηκαν. Αρχικά, αναπέμφθηκε από τους ιερείς π. Γεώργιο Κοντοτάσιο και π. Αλέξανδρο Νεζεργιώτη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε από τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης κ. Χάρη Νούσια η ανάγνωση σχετικού ψηφίσματος του συλλόγου για την επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Τσαριτσάνη, ενώ έγινε προσκλητήριο νεκρών και η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τους εκπροσώπους των κομμάτων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση του Εθνικού Ύμνου από τους κατοίκους.
Στις χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης στην Τσαριτσάνη παρευρέθηκαν:
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Αθαν. Παιδής και Αντ. Αδάμου, εκπρόσωποι κομμάτων και νεολαιών, ο πρόεδρος της Π.Ε.Α.Ε.Α. – Δημοκρατικός Στρατός κ. Βίτκος και πολλοί κάτοικοι(όλων των ηλικιών) της ιστορικής και μαρτυρικής κωμόπολης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΙΡΙΖΑ ΗΡΩΣ ΔΙΩΤΗ:
———————————————————-
«Είμαστε περήφανοι για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας»

Η δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη για τη εκδίωξη της Χ.Α. από την εκδήλωση μνήμης εκτελεσθέντων αγωνιστών από τα ιταλικά στρατεύματα στην Τσαριτσάνη:

«Σήμερα ήταν ημέρα μνήμης με εκδηλώσεις και κατάθεση στεφάνων στην Τσαριτσάνη της Ελασσόνας. Στις 12 Μαρτίου 1943 τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν 45 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην Τσαριτσάνη και έναν χρόνο μετά τον Αύγουστο του 1944, οι Γερμανοί εκτέλεσαν άλλους 5.
Σ’ αυτήν την ημέρα μνήμης ενάντια στο φασισμό και τιμής στους νεκρούς, επέλεξαν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής του ν. Λάρισας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στην κεντρική πλατεία του μαρτυρικού χωριού. Ως τραγική ειρωνεία της ιστορίας που ο θύτης καταθέτει στεφάνι στα θύματα.
Ο λαός μας όμως έχει δώσει μάχες και νεκρούς για την ελευθερία του και για την δημοκρατία ενάντια στον άξονα και το φασισμό τότε, και δεν ξεχνά. Εκδίωξε τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής από το χωρίο, γιατί το θεώρησε καθήκον του να μην επιτρέψει τον χλευασμό στην μνήμη των νεκρών του.
Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας και να είμαστε αισιόδοξοι/ες ότι οι νοσταλγοί του χειρότερου εφιάλτη της πρόσφατης ιστορίας θα απομονωθούν πολύ γρήγορα από την ελληνική κοινωνία και τους αγώνες της».

Add Comment