Οι εκτελεσθέντες στο Καυκάκι θα ζουν στην αιωνιότητα!

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΔΑΚΡΥΑ, ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ
Του Γιάννη Μουκίδη

Έντονη συγκίνηση, δάκρυα, μνήμες, αλλά και περισυλλογή στην εφετινή 70η επέτειο και στις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης για τους 150 και πλέον κατοίκους του Δομενίκου, του Δαμασίου και του Μεσοχωρίου, που εκτελέστηκαν ομαδικά από τα Ιταλικά στρατεύματα Κατοχής, στις 16 Φεβρουαρίου 1943, στην τοποθεσία «Καυκάκι».
Αρχικά, χθες το πρωί, μετά την θεία λειτουργία στο εκκλησάκι στη θέση «Καυκάκι», τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις σχολικές μονάδες της περιοχής.
[wpg_thumb]
Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(που διηύθυνε ο μουσικός κ. Ιωάν. Γκόγκος).
Στη συνέχεια, προσκεκλημένοι και πολίτες κατευθύνθηκαν στο Δομένικο όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Νικολάου Μπάμπαλη(μοίραρχου, διοικητή τότε της Υποδιεύθυνσης Χωροφυλακής Ελασσόνας), που είχε υψώσει τη δική του δυνατή φωνή διαμαρτυρίας για το φοβερό έγκλημα των Ιταλών, χωρίς να σκεφτεί καν τις επιπτώσεις που θα είχε από τη διαμαρτυρία του. Αμέσως μετά, στην αίθουσα του «Παναγιώτειου» Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν απονομές βραβείων «Νικολάου Μπάμπαλη» για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις των μαθητών του Γυμνασίου Δομενίκου με θέμα «Το ολοκαύτωμα του Δομενίκου», καθώς επίσης απονομή βραβείων σε αριστούχους μαθητές και βράβευση επίσης αριστούχων μαθητών από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Κεντρικός ομιλητής της 70ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Δομενίκου, που στοίχισε τη ζωή σε αθώους πολίτες, ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Σπ. Μπούμπας, που, έντονα συγκινημένος, και με ζωντανό λόγο περιέγραψε βήμα – βήμα την ανείπωτη τραγωδία και «κατέθεσε» προσωπικές μαρτυρίες από το στυγερό έγκλημα της καταστροφής του Δομενίκου και της σφαγής των αθώων παλικαριών: «Φοβερές σκηνές εκτυλίσσονται στη στροφή αυτή, που είμαστε τώρα. Φωνές πόνου και βογγητά ακούγονται και ρόγχοι που πνίγονται στο άγριο και δαιμονισμένο μούγκρισμα των μηχανών των δολοφόνων. Ο Χάροντας στήνει τρελό χορό και σε λίγη ώρα πεθαίνουν ηρωίκά τα παλικάρια του χωριού. Τι μακάβριο θέαμα Θεέ μου!! Λιποθυμίες, ολοφυρμοί, σάλεμα λογικών, είναι τα επακόλουθα της καταστροφής! Η εικόνα του χωριού φρικτή. Ερείπια που πύρωναν τρομερά και κάπνιζαν ακόμα, καμένα ζώα που μύριζαν, κατατρομαγμένα κατοικίδια, σκυλιά που ούρλιαζαν, θρήνοι και φωνές μανάδων που έσχιζαν τα ρούχα τους για την συμφορά που τους βρήκε, κλάματα παιδιών γυμνών, νηστικών, παρατημένων κάνανε την καρδιά και του πιο σκληρού να ραγίσει. Καταστροφή, χαλασμός, πένθος, θάνατος…».
Και ο ομιλητής με τρεμάμενη φωνή ολοκλήρωσε: «Εμείς που επιζήσαμε της φοβερής εκείνης καταστροφής, πάντα θα την φέρνουμε στη μνήμη μας και με φωνή που βγαίνει από τα βάθη της ψυχής μας, θα φωνάζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να μάθουν οι πάντες, τι επισώρευσε στον τόπο μας ο φασισμός, έργο του οποίου υπήρξε η τραγωδία του Δομενίκου! Τέτοιοι νεκροί δεν θέλουν κλάματα γιατί ο δήμιος τον φωτοστέφανο του ήρωα τους χάρισε και τους πέρασε στην αιωνιότητα! Δεν θρηνούμε τον χαμό τους, αλλά βουρκώνουν τα μάτια μας και φουντώνει η ψυχή μας γιατί αθώοι και ανύποπτοι έπεσαν στην παγίδα του αιμοβόρου τυράννου. Η φωτεινή τους θυσία επαυξάνει τις υποχρεώσεις μας και θα μας ενδυναμώνει και θα φωτίζει τις δύσκολες στιγμές. Για εμάς, θα ζουν στην αιωνιότητα και μόνο όταν λησμονηθούν θα πεθάνουν!».
Στις εφετινές εκδηλώσεις μνήμης στην τοποθεσία «Καυκάκι» παραβρέθηκαν:
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Γελαλής, ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης Θεσσαλίας η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας κ.κ. Αθαν. Παιδής και Αντ. Αδάμου, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ως εκπρόσωπος του αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας ο αντισμήναρχος κ. Δημ. Τζερεμές, ως εκπρόσωπος του αρχηγού Γ.Ε.Σ. και του διοικητή της Α΄ Στρατιάς ο συνταγματάρχης κ. Κ. Κολοκούρης,
ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λάρισας κ. Αστέρ. Μαντζιώκας, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, αξιωματικοί της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ελασσόνας, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Ιωάν. Δραγατσίκης, Φώτιος Τζιόκας, Μιλτ. Βαρσάμης, αυτοδιοικητικοί – εκπρόσωποι άλλων μαρτυρικών πόλεων – χωριών, όπως της Υπάτης, του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, των Κερδυλίων Σερρών, της Κλεισούρας, κ.ά., ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών κ. Χαρ. Δασκαλάκης,
ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου κ. Ευάγγ. Μουσιάρης, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Χαρ. Γκουντούρας, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο κ. Δημ. Αβρανάς, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Τ.Σ., ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Σπ. Αναγνωστάκης, από το δίκτυο «Περραιβία» ο κ. Κων. Φουρκιώτης, εκπαιδευτικοί, ως εκπρόσωπος των συγγενών θυμάτων του ολοκαυτώματος Δομενίκου ο κ. Στάθης Ψωμιάδης, εκπρόσωποι συλλόγων των δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής, απόδημοι Δομενικιώτες, συγγενείς των εκτελεσθέντων και πολύς κόσμος από το Δομένικο και τα γειτονικά τοπικά διαμερίσματα.

Add Comment