Λαμπρότητα στα Εισόδια της Θεοτόκου στην Ελασσόνα

«ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΙ»
Του Γιάννη Μουκίδη

Επισημότητα και θρησκευτική λαμπρότητα, μεγάλη συμμετοχή πιστών, παρά τον βροχερό καιρό, και κατάνυξη στον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στη συνοικία Αμπελοκήπων(«Βαρόσι»), στην πόλη της Ελασσόνας.
Ανήμερα της εορτής, στο φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, τελέσθηκε ο Όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Σελεύκειας(Πατριαρχείου Αντιοχείας) κ. Εφραίμ, Ελασσόνος κ. Βασίλειος και ο επίσκοπος – ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου της Ρίλας(Εκκλησία της Βουλγαρίας) κ. Ευλόγιος, συλλειτούργησαν δε αρχιμανδρίτες και ιερείς της περιοχής με τον «οικοδεσπότη» εφημέριο του Ναού π. Ευάγγελο Γκανάτσιο.
[wpg_thumb]
Τόσο την παραμονή(στον Εσπερινό), όσο και ανήμερα της μεγάλης εορτής, παρά τη βροχή, είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, που με ευλάβεια προσκυνούσε την ανθοστόλιστη Εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Στο Θείο Κήρυγμα, επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου και τα διαχρονικά μηνύματα που αυτή εκπέμπει, «της εορτής που διδάσκει».
Ακόμη, όπως τηρείται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, τελέστηκε και η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη του εκτελεσθέντος κληρικού – ήρωα αείμνηστου Νεομάρτυρα αρχιμανδρίτη Νεοφύτου Σάρρου(εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, τον Σεπτέμβριο του 1943).
Εξ αιτίας της κακοκαιρίας, δεν έγινε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των Εισοδίων.
Στις εφετινές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παραβρέθηκαν:
O δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Φώτ. Τζιόκας και Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας κ. Π. Μουταφίδης, ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης κ. Δ. Αρσένης, αξιωματικοί της 694 ΠΑΠ και της Πυροσβεστικής Ελασσόνας, εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, καθώς και δεκάδες κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας.

Add Comment