«Χρώματα» των Βαλκανίων στο Διεθνές Πανηγύρι «Αραδοσίβια 2012»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Τα ξεχωριστά ζωντανά «χρώματα» και οι ήχοι του «φολκλόρ» και της παράδοσης του Βαλκανικού χώρου «ζωντάνεψαν» εφέτος στη Γαλανόβρυση Ελασσόνας. Πιστό στο «ραντεβού» του(…κάθε χρόνο τέτοια εποχή) με τους φίλους της παράδοσης και του πολιτισμού, το Αγροτικό – Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων διοργάνωσε με επιτυχία το 18ο Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι «Αραδοσίβια 2012», ζωντανές εκδηλώσεις που απλώθηκαν στον υπαίθριο χώρο του επιβλητικού καλαίσθητου Αγροτικού Μουσείου, και που τις παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα. Τα «Αραδοσίβια 2012» έγιναν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας.
[wpg_thumb]
Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η γνωστή ηθοποιός – αρχιτέκτων κ. Γεωργία Ζώη, ενώ ο πρόεδρος του Μουσείου – Δρ. Κοινωνιολογίας κ. Κώστας Σαχινίδης είχε την επιμέλεια και τον όλο συντονισμό των εκδηλώσεων, που, εφέτος, ήταν αφιερωμένες στα 100 Χρόνια Απελευθέρωσης της Ελασσόνας και της νικηφόρου Μάχης Σαρανταπόρου(Οκτώβριος 1912).
Τις εκδηλώσεις άνοιξε χαιρετισμός του προέδρου του Εθνογραφικού Μουσείου κ. Κώστα Σαχινίδη, που στάθηκε στις σημαντικές δράσεις του Μουσείου και τόνισε ιδιαίτερα ότι το Μουσείο θα συνεχίσει τις δράσεις και τους σχεδιασμούς του, παρά τα όποια εμπόδια και την δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, που έχει περιέλθει η χώρα μας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για επιβίωση και συνέχιση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, ιδίως τώρα που η παγκοσμιοποίηση τα έχει ισοπεδώσει όλα.
Χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις, με τη σειρά του ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος στάθηκε στις οικονομικές δυσκολίες της εποχής και στις προσπάθειες του Δήμου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, και βέβαια να συμβάλλει με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει στη συνέχιση των εργασιών της μελέτης του Μουσείου. «Πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους του Εθνογραφικού Αγροτικού Μουσείου Αραδοσιβίων, που συνεχίζουν αδιάκοπα τις προσπάθειες τους και βέβαια το ετήσιο Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι, ξεχωριστός θεσμός για τον πολιτισμό και την παράδοση…», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Τσαριτσανιώτης εκπαιδευτικός κ. Θανάσης Βαθράκης, που ανήκει στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για την διάδοση Ντόπιων Σπόρων και Ποικιλιών. «Η παράδοση, ο χορός και η μουσική είναι πολιτισμός. Αλλά πολιτισμός είναι και η διατροφή μας! Προσκαλώ όλο τον κόσμο να έρθει και να πλαισιώσει την προσπάθεια μας για να απλωθούν ακόμη περισσότερο οι ντόπιες ποικιλίες και οι σπόροι…», τόνισε με νόημα ο κ. Βαθράκης. Να σημειωθεί ότι στο χώρο των εκδηλώσεων υπήρχε σχετικό περίπτερο για ενημέρωση και ανταλλαγή ντόπιων σπόρων και ποικιλιών.
Αμέσως μετά, στη σκηνή των εκδηλώσεων εμφανίστηκαν: το χορευτικό συγκρότημα του Επιμορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σαρανταπόρου, το Φολκλορικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα «LUKOIL NEFTOHIMIK», από το Μπουργκάς (Πύργος) της Βουλγαρίας, το Δημοτικό συγκρότημα Φολκλορικών Χορών και Τραγουδιών από το Ποζάρεβατς της Σερβίας, και το χoρευτικό συγκρότημα του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων. Όλοι τους καταχειροκροτήθηκαν με θέρμη, και αποθεώθηκαν από τους φίλους της παράδοσης, και δεκάδες επισκέπτες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κόσμος που γέμισε τον εξωτερικό χώρο του Αγροτικού-Εθνογραφικού Μουσείου, μπορούσε να επισκεφτεί το εσωτερικό του καλαίσθητου κτιρίου, αλλά και να γευτεί τοπικά προϊόντα(μέλι, κρασιά, τυροκομικά, ποντιακά εδέσματα, γλυκά του κουταλιού, κ.ά.), αφού υπήρχε διαμορφωμένη Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Λαϊκής Τέχνης. Ακόμη, εμφανής ήταν η παρουσία του γνωστού γλύπτη Βασίλη Οικονόμου, αλλά και του Ειδικού Σχολείου Γαλανόβρυσης, με περίπτερο – έκθεση των δημιουργιών των μαθητών και εκπαιδευτικών του.
Χορηγοί ΄των εκδηλώσεων ήταν οι επιχειρήσεις «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» και τα τυροκομικά «ΙΓΓΛΕΖΟΣ»(Βερδικούσια).
Στις εκδηλώσεις, ακόμη, παραβρέθηκαν: οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας, Χαρίλαος Τσιουβελακίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Γαλανόβρυσης κ. Κ. Κυριλλίδης και Στεφανοβούνου κ. Κυρ. Βαφειάδης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μότσιος, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.

Add Comment