Ημερίδα των Οικολόγων Πρασίνων για το λιγνίτη

Διοργάνωση ημερίδας των Οικολόγων Πράσινων με θέμα : Όχι στο Λιγνίτη – Ενίσχυση μορφών τοπικής οικονομίας θα γίνει στην Ελασσόνα στις 7/9/12 και ώρα 19:00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Εισηγητές :
Τσέκος Γιώργος Συντονιστής Ε.Γ. Των Ο.Π. 19:00
Πασχόπουλος Γιώργιος Δήμαρχος Ελασσόνας 19:20
Ιωαννίδης Λευτέρης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κοζάνης, μέλος ΠΣ των ΟΠ 19:40
Θεοχάρης Ζιάγκας καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ 20:00

Παρεμβάσεις θα γίνουν από το Δίκτυο Περραιβία των Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας, και από τοπικούς φορείς που θα παρευρεθούν.
Στις 8-9/9 θα συνεδριάσει στην Ελασσόνα το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων.
Οι Ο.Π. επέλεξαν ως τόπο συνεδρίασης του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους την Ελασσόνα στις 8-9 Σεπτεμβρίου και την διοργάνωση σχετικής ημερίδας την 7/9 και οι λόγοι είναι προφανείς. Έκτος από την αντίθεση μας για μια τέτοια καταστροφική προοπτική για την περιοχή με την εξόρυξη του λιγνίτη, που ανατρέπει κάθε προσπάθεια στήριξης και σταθερότητας της τοπικής οικονομίας. Μας ενδιαφέρει πρώτιστος η προοπτική διεύρυνσης των υπαρχόντων μορφών ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας αλλά και η διεύρυνση και η δημιουργία νέων μορφών όπως: Εναλλακτικές μορφές ποιότητας και σεβασμού της βιοποικιλότητας της περιοχής με νέα παραγόμενα προϊόντα. Η ανάγκη αξιοποίησης προστασία, ανάδειξης και προβολής του φυσικού καλούς της περιοχής και κύρια της προστασίας του Ολύμπου, ώστε η κάθε προσπάθεια αξιοποίησης του να επιφέρει οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινών και την ευρύτερη περιοχή. Η προστασία του ορεινού όγκου να συνδυάζεται με την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής καθώς και με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουμε με επιμονή να καταθέτουμε, τις ιδέες και τις προτάσεις μας. Πιστεύουμε ότι έχουμε λόγο και ρόλο για την πορεία του τόπου, θεωρούμε ολέθριο σε αυτήν τη συγκυρία να συνεχίσουμε να έχουμε επιλογές που μας οδηγούν στο παρελθόν, παλιά εργαλεία. Ανησυχούμε για την ανάδειξη επιλογών που προτείνονται ως δήθεν καινούριες και αποτυχημένες λύσεις, όπως η επιλογή του λιγνίτη. Παρόλο που μας διαβεβαιώνουν ότι έχει παγώσει το θέμα, εμείς ανησυχούμε, γιατί για πάρα πολλά θέματα, έχουμε πάρει το μήνυμα, έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις που αμέσως διαψεύστηκαν.
Προτιμούμε να είμαστε ανήσυχοι και να διαψευσθούμε, παρά να είμαστε καθησυχασμένοι και να βλέπουμε το τόπο να καταστρέφεται. Η προστασία και ο σεβασμός του περιβάλλοντος και των ανθρώπων δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη που οραματιζόμαστε εμείς, αλλά εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί για να είναι η ανάπτυξη, σίγουρη, στερεή, ακόμη και αν είναι πιο αργή. Η ενεργή κοινωνία, ακούει τις φήμες για την εξόρυξη του λιγνίτη και ισχυρή οικονομική δραστηριότητα και υγιέστατα, απαντά, όχι.

Add Comment