«Σεβαστείτε γραπτούς και άγραφους νόμους για το κυνήγι»

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΠΡΟΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ:
Του Γιάννη Μουκίδη

«Κάνουμε έκκληση στους φίλους κυνηγούς να σέβονται πάντα τους γραπτούς και άγραφους νόμους για το κυνήγι και να θυμούνται ότι το κυνήγι είναι μια ψυχαγωγική δραστηριότητα και όχι μέσο εξόντωσης της πανίδας μας…». Αυτό επισημαίνεται, ανάμεσα στα άλλα, σε ανοιχτή επιστολή που στέλνει το Δασαρχείο Ελασσόνας προς τον κυνηγετικό κόσμο της περιοχής και όχι μόνο, με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.
Το κείμενο της ανοιχτής αποστολής, που υπογράφεται από την δασάρχη Ελασσόνας κ. Ζωή Ι. Φτίκα, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Φίλοι κυνηγοί,
Τα πουλιά και η υπόλοιπη πανίδα της χώρας μας αποτελούν μια πολύτιμη φυσική κληρονομιά που ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Για το λόγο αυτό η Πολιτεία, τόσο με το Σύνταγμα όσο και με την ειδικότερη νομοθεσία, έχει θεσπίσει μια σειρά μέτρων και ρυθμίσεων για την προστασία της πανίδας μας. Στις 20 Αυγούστου ξεκίνησε το κυνήγι και θα διαρκέσει έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2013. Μαζί με την Δασική Ρυθμιστική Διάταξη Θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2012-2013 και το συνημμένο «Πίνακα Θηρεύσιμων Ειδών», κάνουμε έκκληση στους φίλους κυνηγούς να σέβονται πάντα τους γραπτούς και άγραφους νόμους για το κυνήγι και να θυμούνται πάντοτε ότι:
-Το κυνήγι είναι μια ψυχαγωγική δραστηριότητα και όχι μέσο εξόντωσης της πανίδας μας. Ακόμα κι όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία θα πρέπει οι κυνηγοί να μην οδηγούνται σε φαινόμενα απληστίας.
-Πριν πυροβολήσουν οποιοδήποτε πουλί ή άλλο θήραμα θα πρέπει να σκεφτούν καλά αν το κυνήγι του επιτρέπεται ή όχι. Στην χώρα μας ζουν πολλά σπάνια είδη, που ο φόνος τους έστω και «κατά λάθος» είναι ασυγχώρητος, αλλά και παράνομος.
-Στο σημερινό κόσμο όπου το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται συνεχώς, τα πουλιά και η υπόλοιπη πανίδα συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Θα πρέπει να φροντίζουμε έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επιβίωσή τους, ιδιαίτερα σε περιόδους βαρυχειμωνιάς, ξηρασίας, κ.λ.π.
-Για τραυματισμένα πουλιά που δεν επιτρέπεται το κυνήγι τους ή για πουλιά με δαχτυλίδι εφόσον εντοπισθούν, αλλά και άλλα ζώα προστατευόμενα θα πρέπει να ενημερωθεί η πλησιέστερη Δασική Αρχή η ο Κυνηγετικός Σύλλογος.
Επιβάλλεται η στενή και ειλικρινής συνεργασία των κυνηγών με τις Δασικές Αρχές και τα υπόλοιπα όργανα της Πολιτείας, που μοχθούν για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος ιδίως δε των δασών, των υγροτόπων, της πανίδας και χλωρίδας της περιοχής μας. Θα πρέπει να αντιληφθούν όμως οι φίλοι κυνηγοί ότι η προστασία της πανίδας είναι και δική τους ευθύνη…».
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Δασική Υπηρεσία στην Ελασσόνα λειτουργεί καθημερινά επί 24ωρου βάσης και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, όπως επίσης για τους πολίτες που θέλουν να επικοινωνήσουν, μπορούν στα τηλέφωνα 24930 22243 και 24930 24901 και FAX 24930 22540 και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο dasaelas@apdthest.gov.gr από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Add Comment