Στ. Ροντούλης: «Ούτε ένα ευρώ δεν θα δώσουν πίσω οι παραγωγοί»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Του Γιάννη Μουκίδη

«Δεν θα παρθούν χρήματα από Έλληνες παραγωγούς. Ούτε ένα ευρώ δεν θα δώσουν πίσω στους Ευρωπαίους οι Έλληνες παραγωγοί από τα χρήματα της ενίσχυσης Χατζηγάκη. Έχει ήδη λάβει απόφαση το Υπουργείο να προσβάλλει την απόφαση. Επιτέλους, να σταματήσουν τα παπαγαλάκια, που χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ξαναβγήκαν στις τηλεοράσεις…!». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Ελασσόνα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στέλιος Ροντούλης, καθησυχάζοντας τους αγρότες, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέλευσης Αγελαδοτρόφων Κρεοπαραγωγής – Ελευθέρας Βοσκής του νομού Λάρισας, που έγινε προχθές το βράδυ στο Δημαρχείο Ελασσόνας.
Η σύσκεψη – ενημέρωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του παρισταμένου δημάρχου Ελασσόνας κ. Γεωργ. Πασχόπουλου, που ευχαρίστησε τον υφυπουργό για τις ενέργειες του, προκειμένου να παραχωρηθεί το παλαιό Καπνεργοστάσιο στον Δήμο Ελασσόνας.


Για το Καπνεργοστάσιο, ο υφυπουργός κ. Ροντούλης υπογράμμισε πως δεν παραχωρούνται μόνο οι εγκαταστάσεις, τα κτίρια, αλλά και η πέριξ οικοπεδική έκταση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο Ελασσόνας για κοινωφελείς δράσεις. «Το θέμα του καπνεργοστασίου θεωρείται λήξαν…», τόνισε ο κ. υφυπουργός.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων κ. Ιωάν. Πέτσας αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγελαδοτρόφοι της περιοχής. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα σφαγεία της Καλλιθέας. Ακόμη, μας απασχολεί το τι θα γίνει μετά το 2012(…εάν μπορούμε να παρέμβουμε στη διαμόρφωση της ΚΑΠ). Σοβαρό θέμα οι παράνομες ελληνοποιήσεις σε μοσχάρια(αυτή την στιγμή δεν γίνονται οι έλεγχοι, και αν γίνονται δεν γίνονται κανονικά….). Θα πρέπει να εφαρμοστούν κανονισμοί λειτουργίας σφαγείων. Δεν υπάρχει καμία στρατηγική στο θέμα άδειας λειτουργίας. Θέμα λειτουργίας σφαγείων και της επάνδρωσης με κτηνιάτρους. Τι θα ισχύσει με τα μεγάλα ζώα στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου. Σε άθλια κατάσταση οι κτηνοτροφικοί δρόμοι. Μας απασχολεί η γενετική βελτίωση, που έχει αφεθεί στην κρίση του κάθε κτηνοτρόφου(πρέπει να δημιουργηθεί εθνική στρατηγική και όχι συντεχνιακή).
Μιλώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ροντούλης και αναφερόμενος σε θέματα που έβαλαν οι παριστάμενοι κτηνοτρόφοι, ο Τυρναβίτης υφυπουργός αρχικά προανήγγειλε την διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας στην Ελασσόνα, το επόμενο διάστημα, με θέμα «Η Ελληνική κτηνοτροφία στη νέα ΚΑΠ(2013 – 2020)», με την παρουσία κλιμακίου τεχνοκρατών και υπηρεσιακών παραγόντων από το Υπουργείο, για την πιο έγκυρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων κτηνοτρόφων. Όπως υπενθύμισε, πρέπει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και πρέπει να προχωρήσει στη χώρα μας η διεπαγγελματική κρέατος και γάλακτος. Για τα σφαγεία, είπε πως το όλο σύστημα είχε ένα λάθος, αφού δεν υπήρχε «μίνιμουμ» κανονιστικών διατάξεων, ζητώντας «να σπάσει ο κύκλος της σιωπής με τα σφαγεία». Ακόμη, στάθηκε στο ριζοσπαστικό νομοσχέδιο(ταχείας αδειοδότησης)  για τις άδειες λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. «Η κατάσταση είναι χαοτική στα κτηνιατρεία, και μάλιστα μπορεί να μας εκθέσουν και διεθνώς. Όταν το κτηνιατρείο δεν λειτουργεί, το πρόβλημα μπορεί να ακουμπήσει και ευαίσθητα προϊόντα, όπως η φέτα Ελασσόνας, και ο νοών νοείτω…», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ροντούλης, κάνοντας λόγο για τον θεσμό του «εγκεκριμένου κτηνιάτρου». Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των βοσκοτόπων, καθώς και στη Γενετική βελτίωση των ζώων.
Στην ενδιαφέρουσα σύσκεψη της Ελασσόνας, το παρών έδωσαν, εκτός των προαναφερομένων, και: ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Ι. Νάνος, από την διοίκηση της ΕΑΣ Ελασσόνας ο κ. Δ. Γκρούμτσιας, από τα Σφαγεία Καλλιθέας Ολύμπου ο κ. Ελευθ. Καιμακάμης, από τον σύλλογο Αγελαδοτρόφων νομού Τρικάλων ο κ. Δήμος, εκπρόσωποι του συλλόγου Αυτόχθονων Παραγωγικών Ζώων, και πολλοί αγελαδοτρόφοι και κτηνοτρόφοι από την Ελασσόνα, τον Τύρναβο, το Αργυροπούλι, τους Γόννους, και γενικότερα από το νομό Λάρισας.

Add Comment