Έναρξη χειμερινών εκπτώσεων 2012

Ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Ο θεσμός των εκπτώσεων αναμένεται να λειτουργήσει ως τονωτική ένεση στα τοπικά καταστήματα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, δίνοντας ταυτόχρονα στους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές.
Με  αφορμή την έναρξη  των εκπτώσεων, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου, επισημαίνει σε σχετική δήλωσή της:
«Κύριο μέλημά  μας είναι αφενός να ενισχυθεί η αγοραστική κίνηση στην αγορά και να τονωθούν τα καταστήματα του νομού Λάρισας κι αφετέρου να διασφαλιστεί το συμφέρον του καταναλωτή. Ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή που οι συνέπειες από τη βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην καθημερινή μας ζωή, θα κινηθούμε με γνώμονα τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά αλλά και την προστασία του καταναλωτικού κοινού. Συνιστούμε πάντως και προτρέπουμε τους καταναλωτές να προτιμούν τα τοπικά καταστήματα και τα τοπικά προϊόντα, διότι έτσι ενισχύουν την τοπική αγορά και την εγχώρια οικονομία. Παράλληλα, τους καλούμε να εμπιστεύονται τα εμπορικά καταστήματα και να μην καταφεύγουν στο παρεμπόριο».
Συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Ανάπτυξης τονίζονται τα εξής:
Από τις 15-01-2012 και έως τις 28-02-2012, λόγω τέλους εποχής, επιτρέπεται η διάθεση προϊόντων από τα καταστήματα σε μειωμένες τιμές .
Οι εκπτώσεις μπορούν να αφορούν το σύνολο των ειδών εμπορίου της Εμπορικής Επιχείρησης που τις διενεργεί.
Η αναγραφή της παλιάς και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
Προαιρετικά μπορεί να αναγράφεται το ποσοστό έκπτωσης.
Οι καταναλωτές πριν καταλήξουν στις αγορές τους να κάνουν πρώτα έρευνα αγοράς, να απαιτούν την ύπαρξη πινακίδων όπου αναγράφεται η αρχική και η νέα τιμή και να ζητούν απόδειξη λιανικής πώλησης.
Να καταγγέλλουν στη υπηρεσία κάθε περίπτωση στην οποία θεωρούν  ότι οι εκπτώσεις δεν είναι πραγματικές ή όταν αντιληφθούν ότι γίνεται  απόπειρα παραπλάνησής τους να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2413 506377 -381 και -382.
Η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Αντιπεριφέρειας Λάρισας καλεί τους εμπόρους να τηρούν τους κανόνες του Ν.3377/2005 και να μην προβαίνουν σε παραπλανητικές εκπτώσεις ώστε να  προστατεύεται ο καταναλωτής.
Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ή ενέχουν οποιαδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλονται σε βάρος των υπευθύνων, πρόστιμα που κυμαίνονται από 1.000 έως και 100.000 ευρώ.

Με την έναρξη των  εκπτώσεων στις 15 Ιανουαρίου ξεκινούν και οι έλεγχοι από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της Αντιπεριφέρειας Λάρισας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς.

 

Θέμα: « Επιστολή αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλο και Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ»

Επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλο και Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή της στις αυξήσεις της ΔΕΗ και ζητώντας την άμεση ανάκλησή τους.
Αφουγκραζόμενη τη δυσαρέσκεια τόσο των καταναλωτών όσο και των επαγγελματιών που πλήττονται από τις συνεχείς αυξήσεις και τα χαράτσια, η κ. Καραλαριώτου χαρακτηρίζει στην επιστολή της την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ ως «αδικαιολόγητη και προκλητική».
Το κείμενο της επιστολής της αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,
Ως Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχω γίνει  αποδέκτης παραπόνων και έντονης δυσαρέσκειας των καταναλωτών και πολλών επαγγελματικών τάξεων για την αύξηση που αποφασίστηκε στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Σε μια περίοδο που όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από την μείωση μισθών και συντάξεων και οι επιχειρήσεις μέγα πρόβλημα ρευστότητας, μόνο ως  αδικαιολόγητη και προκλητική μπορεί να χαρακτηρισθεί από το σύνολο της κοινωνίας η πολιτική αυτή.
Θέλω με την σειρά μου να ενώσω την φωνή μου με τις Ενώσεις Καταναλωτών, τον ΣΘΕΒ, τους αγροτικούς συλλόγους αλλά και με τους απλούς εργαζόμενους της ίδιας της επιχείρησης, που θεωρούν ότι οι αυξήσεις δεν πρόκειται να ενισχύσουν το ταμείο και την βιωσιμότητα της ΔΕΗ.
Σε μια εποχή που οι κεφαλικοί φόροι και τα χαράτσια έχουν γονατίσει την αγορά, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται καθημερινά και  οι επιχειρήσεις έχουν ήδη φορτωθεί στις πλάτες τους τεράστια φορολογικά βάρη μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν ούτε στις βασικές τους υποχρεώσεις, θεωρώ επιτακτική ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, η ΔΕΗ να προβάλει το κοινωνικό   αλλά και το αναπτυξιακό της πρόσωπο και να ανακαλέσει την αρχική της απόφαση.
Ως Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, μιας κατά βάση αγροτικής περιοχής, οφείλω να τονίσω και την αδυναμία των αγροτών να ανταπεξέλθουν στα νέα αυξημένα τιμολόγια.
Σε μια περίοδο, στην οποία όλοι συμφωνούμε ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας για έξοδο από την κρίση, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε από τον παραγωγό το βασικό συστατικό της δουλειάς του.
Στην παραπάνω επιχειρηματολογία οφείλουμε να συμπεριλάβουμε και την έκθεση της ΡΑΕ, η οποία εκτιμά ότι θα ήταν σκόπιμο να δοθεί κίνητρο ώστε να μειωθούν περαιτέρω τα λειτουργικά έξοδα της ΔΕΗ, ιδίως δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας, έτσι ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της επιχείρησης προς όφελος του τελικού καταναλωτή και να μην πληρώσει ο ίδιος τη λυπητερή.
Κύριοι Υπουργοί, επειδή γνωρίζετε ότι οι συνεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο., συνοδευόμενες και από τις αυξήσεις στο Φ.Π.Α, αποτελούν πλέον μεγάλη επιβάρυνση στα λειτουργικά έξοδα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, θέτοντας σε ορατό κίνδυνο την βιωσιμότητα τους και των θέσεων εργασίας σε αυτές και φέρνουν  σε απόγνωση τα ίδια τα νοικοκυριά, είναι επιτακτική ανάγκη  να προχωρήσετε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας, να αφουγκραστείτε επιτέλους τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας που είναι απολύτως συμβατές με τις ανάγκες του κράτους για επιβίωση και να ανακαλέσετε τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Με εκτίμηση
Η Αντιπεριφερειάρχης
Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας

Ρένα Καραλαριώτου»

Add Comment