Εκδήλωση στην Κατερίνη για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Λιβαδιωτών – Τιμήθηκε το Δίκτυο Περραιβία

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Κατερίνης ” Ο Γεωργάκης Ολύμπιος” , με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Κατσίκη , διοργάνωσε μια εξαιρετική Ημερίδα την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στην κατάμεστη έδρα του Συλλόγου στην Κατερίνη, με επίσημο προσκεκλημένο το Δίκτυο Συλλόγων επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», του οποίου ο Σύλλογος είναι ιδρυτικό Μέλος από το 2007.

Η σημαντική αυτή εκδήλωση , συντονιστής της οποίας ήταν ο κ. Γεώργιος Ράπτης, Εκπαιδευτικός- Συγγραφέας -Ερευνητής, εντάσσεται στις μεγάλες επετειακές εκδηλώσεις του ιστορικού Συλλόγου Λιβαδιωτών Κατερίνης, σε όλη τη διάρκεια του 2018 ,που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του , αλλά και συνεχούς προσφοράς στον τόπο.

Για τον λόγο αυτό είχαν προσκληθεί όλοι οι επίσημοι φορείς, αλλά και όλοι οι κοινωνικοί φορείς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Πιερίας ,προκειμένου να αναδειχτεί ο σημαντικός ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων στον Πολιτισμό και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της χώρας και παράλληλα είχε ως σκοπό να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο και τον τρόπο εργασίας του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,που θεωρείται ως παράδειγμα και ως Πρότυπο Καλών Πρακτικών στο χώρο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών ,σε Εθνικό ,αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
[wpg_thumb]
Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» .( www.perrevia.net.gr) , εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του, αλλά και προέδρου του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, οικονομολόγο κ. Κων. Σκριάπα , όπως ,επίσης και τον Αντιπρόεδρο κ. Κων. Φουρκιώτη και την υπεύθυνη Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αποστολία Φαρμάκη ,προκειμένου να μεταφέρει την εμπειρία του και τις καλές του πρακτικές ,τόσο από την Ελλάδα ,όσο και το εξωτερικό ,αναδεικνύοντας την Κοινωνία των Πολιτών ,ως σημαντικό κοινωνικό εταίρο και ως έναν μοχλό για την αντιμετώπιση της κρίσης .

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” συνεργάζεται με επιτυχία με Ευρωπαϊκούς Φορείς, με την Ελληνική Κυβέρνηση, με Υπουργεία ,με την Περιφέρεια Θεσσαλίας , με πολλούς Δήμους σε όλη τη Θεσσαλία, με Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια ,Ινστιτούτα , Ερευνητικά Κέντρα , διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις άλλα Δίκτυα εντός και εκτός Ελλάδος , με ανεξάρτητους Επιστήμονες , με Ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών ,με επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού και της παραγωγής, με άλλες διεθνούς εμβέλειας Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών κ.ά.

Επίσης, θεσμοθέτησε για την Ελλάδα , σε συνεργασία με Πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδος, τα γνωστά σε όλους, Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς- EuroMed, κάθε δύο (2) χρόνια, που τελούν υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας , του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως, του Υπουργείου Πολιτισμού και πολλών Υπουργείων της Ελλάδας και της Κύπρου και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών, ενώ προωθεί αποτελεσματικά τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Ελλάδας- Κύπρου για την Ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού.

Αναπτυξιακός ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων. Σκριάπας που είχε θέμα: « Ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη» παρουσίασε όλη τη φιλοσοφία της συνένωσης των δυνάμεων των Εθελοντικών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (πολιτιστικών , περιβαλλοντικών ,επιστημονικών συλλόγων , ΑΜΚΕ,κ.α΄) ,μέσα από τη δημιουργία Δικτύων , προκειμένου το παραγόμενο αποτέλεσμα πάνω σε θέματα Πολιτισμού ,Περιβάλλοντος ,Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Οικονομίας , να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας περιοχής .
Στη συζήτηση αναλύθηκαν διεξοδικά οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που μπορούν να πάρουν οι εθελοντικοί φορείς, πάνω στα μείζονα θέματα που απασχολούν τις τοπικές -και όχι μόνο- Κοινωνίες ,έτσι ώστε να δημιουργούνται όλες εκείνες οι δυνάμεις ,οι οποίες μπορούν να αναδείξουν την ιστορία ,τον πλούτο και τα δυνατά σημεία μιας περιοχής (Marketing τόπου) ,έτσι ώστε αυτός να μετατραπεί σε έναν τόπο προορισμού και να συμβάλει προοδευτικά στην πρόοδο και στην ανάπτυξη.

Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος του ακροατηρίου σχετικά με την παρολύμπια περιοχή της Ελασσόνας , συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα μεγάλα θέματα και κυρίως η αξιοποίηση των κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού , η ανάδειξη της περιοχής και των τοπικών της προϊόντων, η αναπτυξιακή της δυναμική , ο δημιουργικός και βιώσιμος τουρισμός, η επιχειρηματικότητα κ.ά.
Ο Πρόεδρος του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,αλλά και όλα τα στελέχη του ,ευχαρίστησαν τον πρόεδρο κ. Γ. Κατσίκη και όλο το ΔΣ ,για την τιμητική πρόσκληση ,με την οποία ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου, παρέδωσαν τα πρακτικά του 1ου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης ( Ελλάδα 2015) και συνεχάρησαν όλο το ΔΣ για το τεράστιο έργο που προσφέρει ο Σύλλογος Λιβαδιωτών , επί 100 χρόνια, υπηρετώντας τον πολιτισμό ,την παράδοση και την ιστορία ενός λαμπρού προορισμού ,όπως είναι το Λιβάδι, ενώ παράλληλα προσφέρει τεράστιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο στην πόλη της Κατερίνης και όχι μόνο.
Ο Σύλλογος στην εκδήλωση αυτή τίμησε τους πρώην  βουλευτές Χρήστο Καζακλάρη, Αντώνη Καρπούζα, Παντελή Τσερτικίδη, Θανάση Παπαγεωργίου, Γεώργιο  Κωνσταντόπουλο και τον νυν βουλευτή Κώστα Κουκοδήμο, για τη διαρκή συμπαράσταση στο Σύλλογο στην υλοποίηση των σκοπών του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους το Δ.Σ. του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Κατερίνης ,αντιπροσωπείες της Εστίας Πιερίδων Μουσών, του Λυκείου Ελληνίδων και άλλων Πολιτιστικών Φορέων και καλλιτεχνών,  εκπρόσωποι βουλευτών και πολύς κόσμος. 
Ο εορτασμός των 100 χρόνων του ιστορικού Συλλόγου θα συνεχιστούν και επόμενος καλεσμένος , την Κυριακή 29 Απρίλιου 2018 και ώρα 11.00 π.μ. είναι ο Γ. Συννεφάκης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Α.Π.Θ. και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης με θέμα «ΤΟ Λιβάδι της Χαρμολύπης».

Add Comment