Κέλλας: Αποκλείουν πρώην νεοπλασματικούς ασθενείς από την ειδική διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ

ΚΕΛΛΑΣ:ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΠΡΩΗΝ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

“Τον αποκλεισμό πρώην νεοπλασματικών ασθενών από τη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για άτομα με σοβαρές παθήσεις”, φέρνει στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα, τον βουλευτή Ν. Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιόγιακα, προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι “με το άρθρο 13 του Ν. 4452/2017 τροποποιήθηκε η διαδικασία γνωμάτευσης των σοβαρών παθήσεων που δίνει τη δυνατότητα σε πάσχοντες να ενταχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με τον βαθμό του απολυτηρίου τους καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων έως και κατά 5%.
Έτσι, ενώ μέχρι πέρυσι οι νέοι αυτών των κατηγοριών ελάμβαναν το πιστοποιητικό πάθησης από Πρωτοβάθμιες Επιτροπές προσκομίζοντας μόνο τα απαραίτητα δικαιολογητικά νοσηλείας, τώρα με την τροποποιημένη διαδικασία, οι περιπτώσεις ογκολογικών ασθενών κρίνονται από τη δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) χωρίς ωστόσο να καθορίζονται με σαφήνεια είτε στο νόμο, είτε στην εγκύκλιο εφαρμογής του τα κριτήρια επιλογής”.
Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως “πριν λίγες εβδομάδες τελειόφοιτοι που κατά το παρελθόν έπασχαν από νεοπλασματική νόσο και ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους πριν την τελευταία πενταετία, ενημερώθηκαν με επιστολή από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕ.Σ.Υ. ότι δεν δικαιούνται την ένταξή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη διαδικασία που ακολουθείται για τις περιπτώσεις των σοβαρών παθήσεων, με την αιτιολογία ότι η νεοπλασματική νόσος έχει ιαθεί και επομένως δε δικαιούνται πιστοποιητικό πάθησης”.
Οι ερωτώντες βουλευτές καταλογίζουν ευθύνες στις ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, καθώς “η πλειονότητα των αιτήσεων δεν έχει εξετασθεί, αφού η θητεία της δευτεροβάθμιας επιτροπής ενστάσεων του ΚΕ.Σ.Υ. έχει λήξει χωρίς να ορισθεί νέα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ενώ επισημαίνουν ακόμη, ότι “τμήμα των απορριφθέντων δεν έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά, και στην περίπτωση που καθίστατο εφικτό να συμμετάσχει, δεν είναι καταλλήλως προετοιμασμένο να ανταγωνισθεί ισότιμα υποψήφιους που έχουν ολοκληρώσει απρόσκοπτα την εκπαίδευσή τους”.
Τέλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενοι επιστολές Συλλόγων γονέων παιδιών με νεοπλασματική νόσο, που γίνεται λόγος “για σημαντικά κενά της εκπαίδευσης των πρώην πασχόντων κατά την περίοδο της θεραπείας τους τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπληρωθούν στη συνέχεια, κατά την πλήρη ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία”, ζητούν την υλοποίηση της δέσμευσης από πλευράς Υπουργείου “περί νομοθετικής ρύθμισης που θα επιλύει το ζήτημα”.
Ακολουθούν τα ερωτήματα των βουλευτών του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης:
1. Πότε προτίθεται το Υπουργείο να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διευθετείται το ζήτημα που έχει προκύψει για τους πρώην πάσχοντες από νεοπλασματική νόσο,
2. Πότε αναμένεται να συσταθεί η νέα δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.).

Add Comment