K. Μπαργιώτας: «Η ΔΕΗ κρατά το απαξιωμένο κομμάτι και πουλά το φιλέτο»

«Η ΔΕΗ, αντί για μικρή, γίνεται κακή. Δηλαδή, αντί για μια εταιρεία που έκανε προσπάθεια και αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού δημόσιου φορέα, ο οποίος θα μπορούσε να σταθεί στον ανταγωνισμό και να λειτουργήσει στο νέο περιβάλλον της απελευθέρωσης της ενέργειας, έχουμε μια κακή ΔΕΗ, γιατί η ΔΕΗ κρατάει τις μονάδες που θα κλείσουν επειδή είναι απαξιωμένες και δεν υπάρχουν κεφάλαια για εκσυγχρονισμό. Κρατάει τους εργαζόμενους που δεν θέλουν οι ιδιώτες. Αυτοί θα πάρουν τις καλές μονάδες, το φιλέτο δηλαδή, στο τίμημα που θέλουν. Η ΔΕΗ από τη μεριά της κρατάει το κερδοφόρο πελατολόγιο που, επίσης, δεν θέλουν οι ιδιώτες και κρατά και τους κακοπληρωτές και το κοινωνικό τιμολόγιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η ΔΕΗ είναι αυτό που λέμε bad bank. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής αυτής της ΔΕΗ στο μελλοντικό περιβάλλον, όπου το κόστος και η ανταγωνιστικότητα θα είναι το κριτήριο και όχι ο προστατευτισμός της όποιας Κυβέρνησης, θα γίνει μη λειτουργικό και αργά ή γρήγορα θα αποτύχει» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.
Σχολιάζοντας τις διεθνείς τάσεις σε σχέση με την αγορά ενέργειας, επεσήμανε ότι «Η διεθνής συζήτηση και η κουβέντα που γίνεται σε όλον τον πλανήτη, αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφορά έναν νέο τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και της διακίνησης της ενέργειας, δίκτυα ενέργειας εντελώς καινούρια. Ο πλανήτης επενδύει, σήμερα, στα δίκτυα και στις νέες μορφές ενέργειας, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την καινοτομία, την ανάπτυξη των χωρών που έχουν πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες και την οικολογία, καθώς η καινούρια ενέργεια είναι καθαρή, απομακρυνόμενη πάρα πολύ από την κλασική βιομηχανική ρυπογόνα παραγωγή».
Κλείνοντας, ο κ. Μπαργιώτας αναφέρθηκε στη στασιμότητα που βρίσκεται η χώρα με την ανυπαρξία οποιουδήποτε προγραμματισμού στον κλάδο της ενέργειας: «Η χώρα βρίσκεται σε μία ιδιότυπη νιρβάνα. Δεν γίνεται τίποτα. Η εικόνα που έχει κανείς είναι ότι όταν πλησιάζουν οι μνημονιακές επιταγές και γίνονται πιεστικές οι ημερομηνίες, κάποιος ξυπνάει, γράφει ένα νομοσχέδιο όπως -όπως, το σπρώχνει με διαδικασίες επείγοντος –κατά προτίμηση- στη Βουλή και μετά ξαναγυρνάει στην ανυπαρξία. Δίκτυα, επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, νέες επενδύσεις, προσέλκυση ιδιωτών. Έχετε ακούσει τίποτα ποτέ; Αντί να συζητάμε για το μέλλον στην ενέργεια, που είναι αυτά, αντί να συζητάμε για το πώς θα πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη της χώρας βασιζόμενοι σε έναν ζωτικό τομέα που είναι η ενέργεια, συζητάμε για το παρελθόν, συζητάμε για τον λιγνίτη και συζητάμε για την αποεπένδυση -λέει- της ΔΕΗ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Add Comment