Σοκ προκάλεσε σε γνωστούς, συγγενείς και φίλους η είδηση του ξαφνικού θανάτου του 61χρονου Γιώργου Μπλάντα από ανακοπή καρδιάς σήμερα τα ξημερώματα στο σπίτι του στον Αμπελώνα.

Ο Γιώργος Μπλάντας είχε αναπτύξει έντονη κοινωνική και πολιτιστική δράση και ήταν τακτικός συνεργάτης του Θεσσαλικού Ημερολογίου ασχολούμενος πολλά χρόνια με την τοπική ιστορία, για πτυχές της οποίας δημοσίευσε ποικίλα άρθρα.

Ο Γιώργος Μπλάντας γεννήθηκε στο Λουτρό της Ελασσόνας το 1956 .Τελείωσε εξατάξιο Γυμνάσιο στην Κρανιά Ελασσόνας. Σπούδασε στα ΚΑΤΕΕ Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως εργοδηγός στα μεταλλεία βωξίτη στο Δίστομο Βοιωτίας. Σήμερα ήταν συνταξιούχος μεταλλωρύχος. Ασχολήθηκε από τα φοιτητικά χρόνια με την Θεσσαλική ιστοριογραφία. Δημοσίευσε ιστορικά και λαογραφικά άρθρα τοπικού και Θεσσαλικού ενδιαφέροντος: στα Περιοδικά: Περραιβία Ελασσόνας, Η Σάλπιγγα της Άκρης [έκδοση του Μ.Ε.Σ, Άκρης ], Κρανιώτικα[περιοδικό εφημερίδας Κρανιώτικα ], Ξηροκρανιώτικα [Περιοδικό του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας «Η Ξηροκρανιά »], το περιοδικό Ελασσονίτικα Γράμματα και στις εφημερίδες: Κρανέα Ελασσόνας, Κρανιώτικα.

Συμμετέχει σ΄ όλες τις Κρανιώτικες Ανθολογίες ποίησης .Γνωρίζοντας την αξία των πηγών της Ιστορίας, αποφάσισε να εκδώσει τον υπ’ αρ. 1 κώδικα της Ολυμπιώτισσας, ο οποίος είναι ο κώδικας της Μονής Αγίας Τριάδας της Γιαννωτάς, ενός οικισμού της Ελασσόνας που θεωρείται πατρίδα του Νικοτσάρα.

Μετά τον πρόλογο και την εισαγωγή του, ο συγγραφέας παρουσίασε την ταυτότητα του κώδικα, τα έσοδα και τα έξοδα της μονής, τους φόρους (27 συνολικά), τις πληροφορίες για τους κλεφταρματολούς της περιοχής και τους οικισμούς με τους οποίους είχε δοσοληψίες η μονή.

Ο εκλιπών αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Κυριακή Τζήκα που είναι δασκάλα στον Αμπελώνα και τα τρία του παιδιά. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στον Αμπελώνα.

Πηγή: www.Paidis.com

Θέματα #ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΤΑΣ #θάνατος #Λουτρό