Το Sarantaporo.gr αξιοποιεί βραβείο από την “The People’s Trust”

Στις 24 Οκτωβρίου 2016, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Orange Grove στην Αθήνα, η ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο από την “Ashoka Greece” και την “The People’s Trust” για τη διάκρισή της στον πρώτο κύκλο του προγράμματος Ashoka Impact στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και το Sarantaporo.gr ήταν ένας από τους επτά οργανισμούς που επιλέχθηκαν για να το παρακολουθήσουν σε σύνολο 50 αιτησάντων. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που ακολούθησαν αναπτύξαμε το κοινωνικό επιχειρηματικό μας σχέδιο, το οποίο στοχεύει στον πολλαπλασιασμό του κοινωνικού αντικτύπου του έργου μας, και ταυτόχρονα στην εξασφάλιση της οικονομικής του βιωσιμότητας.
Από τις αρχές Απριλίου 2017 έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε το πλάνο για την αξιοποίηση του χρηματικού βραβείου, ύψους €8.000 που λάβαμε από τον χορηγό μας “The People’s Trust”. Σε αυτό το πλάνο περιλαμβάνονται:
Εκπαίδευση και πιστοποίηση μελών του οργανισμού μας σε προχωρημένες τεχνολογίες δικτύωσης
Κατάρτιση τοπικών συνεργατών μας από τα χωριά σε θέματα χρήσης διαδικτύου, ηλεκτρονικών επικοινωνιών και συντήρησης εξοπλισμού μέσω εργαστηρίων που θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες
Αναβάθμιση του ασύρματου κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr με νέο εξοπλισμού, με στόχο τη βελτίωση και επέκταση της λειτουργίας του και προς άλλα χωριά της περιοχής
Μέσα από την οργανωμένη μας παρέμβαση και χτίζοντας πάνω στη δουλειά πολλών ετών, επενδύουμε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους στην περιοχή, δημιουργώντας ευκαιρίες για τοπική ανάπτυξη και κίνητρα στους νέους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο καταγωγής τους. Αποστολή μας είναι η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος που υπάρχει στα χωριά μας και η παροχή ίσων ευκαιριών συμμετοχής στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.
Η παρέμβαση του Sarantaporo.gr στην περιοχή μας
Από το 2010 αναπτύσσουμε το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας, παρέχοντας ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες 14 απομακρυσμένων χωριών.
Διανύοντας τον 7ο χρόνο της δράσης μας έχουμε να δείξουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο ως προς την τεχνική δυνατότητα υλοποίησης του δικτύου αυτού, όσο και ως προς τον κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες: η ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους γιατρούς στα χωριά, η πρωτιά μαθήτριας από το Φλάμπουρο Ελασσόνας στις πανελλαδικές εξετάσεις μέσω της χρήσης του κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr, η δυνατότητα επικοινωνίας ντόπιων με τους συγγενείς τους στο εξωτερικό μέσω τηλεδιάσκεψης και πιο πρόσφατα η διασύνδεση στο κοινοτικό δίκτυο τριών κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής, είναι λίγα μόνο από τα πάμπολλα παραδείγματα.
Οργανώνοντας δράσεις όπως εκδηλώσεις αναζήτησης συνεργειών γύρω από το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες πανευρωπαϊκού χαρακτήρα που ως στόχο έχουν την θεσμική ενδυνάμωση των κοινών αγαθών και χτίζοντας υπηρεσίες με αξία για την τοπική παραγωγή και οικονομία συνεχίζουμε σήμερα να επεκτείνουμε το δίκτυό μας σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής μας. Η ενεργός συμμετοχή τους παίρνει πολλές μορφές: “υιοθετώντας” ένα κόμβο του ασύρματου δικτύου, τοποθετώντας τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στην σκεπή τους, ενισχύοντας οικονομικά τον οργανισμό μας, εκπαιδεύοντας γείτονες και φίλους στη χρήση του διαδικτύου κ.α.
Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε αρωγούς όλους τους κατοίκους, φορείς, συλλόγους, οργανισμούς της περιοχής μας και φυσικά την τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες που μπορούν να ενδυναμώσουν το έργο μας, ώστε να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους της περιοχής.

Add Comment