Με λαμπρότητα τα Εισόδια της Θεοτόκου στην Ελασσόνα

ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Του Γιάννη Μουκίδη

Λαμπρότητα, επισημότητα, ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πιστών και κατάνυξη στον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στη συνοικία Αμπελοκήπων, στην πόλη της Ελασσόνας.
Χθες το πρωί, ανήμερα της εορτής, στο φερώνυμο  πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος, συλλειτούργησαν δε αρχιμανδρίτες της Ιεράς Μονής Σπαρμού Ολύμπου, ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας π. Χαρίτων Τούμπας και οι ιερείς των ενοριών της πόλης π. Νικόλαος, π. Αλέξανδρος, π. Θεόφιλος, με τον «οικοδεσπότη» εφημέριο του Ναού π. Ευάγγελο Γκανάτσιο.


Τόσο την παραμονή(στον Εσπερινό), όσο και ανήμερα της μεγάλης εορτής, παρά το ψύχος, είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, από τη μεγάλη προσέλευση των πιστών, που με ευλάβεια προσκυνούσαν την ανθοστόλιστη Εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο σεβασμ. μητροπολίτης κ. Βασίλειος μίλησε για τη σπουδαιότητα της θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου και τα διαχρονικά μηνύματα που αυτή εκπέμπει, «της εορτής που διδάσκει». Ακολούθησε η χειροτονία του Αθανασίου Μάντζαρη(από την Βερδικούσια), ως διάκου.
Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, έγινε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των Εισοδίων(την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες της 694 ΠΑΠ). Η Ιερή Πομπή, αφού πέρασε από τους γύρω από την πλατεία Αμπελοκήπων(«Βαροσίου») δρόμους, επανήλθε στον πανηγυρίζοντα Ναό. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι αρχές της περιοχής και ο κόσμος.
Αμέσως μετά, όπως τηρείται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, ο κλήρος, οι αρχές και οι πιστοί κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, εκεί που δεσπόζει επιβλητικά η προτομή του αείμνηστου Νεομάρτυρα αρχιμανδρίτη Νεοφύτου Σάρρου(εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, τον Σεπτέμβριο του 1943), όπου και τελέστηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη του εκτελεσθέντος κληρικού – ήρωα.
Στις εφετινές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παραβρέθηκαν:
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αστ. Ροντούλης, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής, ο πρώην βουλευτής κ. Βασίλης Αγοράστης, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Χαρ. Γκουντούρας, ο πρ.  αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, αξιωματικοί της 694 ΠΑΠ, διευθυντές υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας.

Add Comment