Εορτασμός του Πολυτεχνείου στην Ελασσόνα

«Οι Έλληνες δεν λυγίζουν μπροστά σε κανέναν!»

του Γιάννη Μουκίδη

Η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου ακόμη και μετά από τόσα χρόνια συνεχίζει να αγγίζει τις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων και να συγκινεί, και ο γιορτασμός της ιστορικής επετείου στην Ελασσόνα χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, σε συνδυασμό και με την κακή οικονομική συγκυρία, που «βασανίζει» την χώρα.


Νωρίς προχθές το πρωί, σε όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν επετειακές εκδηλώσεις(απαγγελίες ποιημάτων, ομιλίες, αφηγήσεις, κ.ά.) για την ηρωική εξέγερση – σταθμό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Στο θέατρο «Δημάρχου Βασίλη Φαρμάκη», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – επετειακό οδοιπορικό από το Λύκειο Ελασσόνας, με μουσική, θεατρικά «δρώμενα», ποιήματα, κείμενα, προβολή ντοκουμέντων εκείνης της εποχής, μια εκδήλωση που άρεσε και χειροκροτήθηκε.
Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, οι αρχές, οι σύλλογοι και φορείς, οι εκπαιδευτικοί, και οι μαθητές πραγματοποίησαν την καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση στο χώρο του επιβλητικού Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης. Ακούστηκαν ποιήματα, απαγγελίες, επίκαιρα κείμενα. Για το νόημα της «ημέρας – σύμβολο» μίλησε ο εκπαιδευτικός κ. Ευάγ. Μάγειρας. Αφού εξιστόρησε τα γεγονότα εκείνης της εποχής, έστειλε το μήνυμα για συνολική ανασύνταξη των κοινωνικών δυνάμεων, απέναντι στις δυσκολίες και τα εμπόδια της σύγχρονης εποχής. «Γιατί οι Έλληνες δεν λυγίζουν μπροστά σε κανέναν από τους εχθρούς, παρά μόνο μπροστά στους νεκρούς…» υπογράμμισε, κλείνοντας ο ομιλητής.
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων και ανάγνωση κειμένων από μαθητές σχολείων της πόλης, ερμηνεία και χορωδιακή απόδοση επίκαιρων τραγουδιών, έγινε δε κατάθεση στεφανιών από τις αρχές, τους φορείς και τις σχολικές μονάδες, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τιμητική σιγή ενός λεπτού και τον Εθνικό Ύμνο.
Οι παιδικές χορωδίες των τριών δημοτικών σχολείων της πόλης, η χορωδία του Λυκείου Ελασσόνας, και μαθητική μουσική μπάντα έδωσαν ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση.
Στις εφετινές εκδηλώσεις της Ελασσόνας για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου παρευρέθηκαν: ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας και Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στον Δήμο δημοτ. σύμβουλος και γραμματέας της Αχτιδικής του ΚΚΕ κ. Δημ. Αβρανάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κ. Κορακίδης και Θεόδ. Λιάπης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, διευθυντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ – Δημοκρατικός Στρατός κ. Βίτκος, το δ.σ. των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αντιστασιακοί, εκπαιδευτικοί, δ.σ. συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων, κ.α.

Φώτο: Αντ. Λιάνος

Add Comment