Μπαργιώτας: «Απαραίτητη η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών του Τυρνάβου»

03-800x600

Επίσκεψη στον Τύρναβο πραγματοποίησε ο Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, όπου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ κ. Αθανάσιο Χαλούλη, καθώς και από εκπροσώπους των συνεταιρισμών της περιοχής του Τυρνάβου, για την πορεία της μειωμένης, φετινής συγκομιδής αχλαδιών και ροδάκινων εξαιτίας του παγετού τον Μάρτιο, αλλά και για τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσαν οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή.
Ο παγετός της 6ης Μαρτίου δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα και ευθύνεται για την πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής που φτάνει ακόμα και το 90% σε αρκετές περιπτώσεις. Η συγκεκριμένη ζημιά, η οποία για τεχνικούς λόγους γίνεται δεκτή από τον ΕΛΓΑ μόνο ως δευτερογενής αιτία της μειωμένης παραγωγής, αποτελεί την αφορμή ώστε να μην μπορούν να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την πλευρά του, ενώ αρχικά τους είχε υποσχεθεί ότι θα αποζημιωθούν μέσω κονδυλίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει, καθώς είναι αμφίβολο κατά πόσο υπάρχουν αυτά τα κονδύλια και αν επαρκούν για την αποζημίωση των αγροτών. Ο κ. Μπαργιώτας τόνισε, ότι από τη στιγμή που οι αγρότες είναι συνεπείς προς τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΕΛΓΑ και η συγκεκριμένη ζημιά προέρχεται από τον παγετό που εντάσσεται στα κριτήρια αποζημίωσης από αυτόν, θα πρέπει να αποζημιωθούν και η διαδικασία θα πρέπει να κινηθεί άμεσα εντός του 2016.

[wpg_thumb]

Add Comment