Μάξιμος: “Εύλογα αγανακτισμένοι οι αγρότες του Τυρνάβου που εμπαίζονται!”

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν κ. Αποστόλου οι δεσμεύσεις σας για αποζημιώσεις;

%ce%bc%ce%ac%ce%be%ce%b9%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%b3%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%ac%ce%b2%ce%bf%cf%85-800x600

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί στον Τύρναβο. Οι αγρότες είναι εύλογα αγανακτισμένοι διότι όσο δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που ο κ. Αποστόλου ανέλαβε -ενώπιον εκπροσώπων τους αλλά και θεσμικών παραγόντων- είτε για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, είτε de minimis, είτε από το Ταμείο για την Κλιματική Αλλαγή, που όπως τους είπε έχει συγκροτηθεί στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των ζημιών στη γεωργία, νιώθουν ότι τους ενέπαιξε».
Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών του Τυρνάβου κατέθεσε σχετική ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός επικαλούμενος και σχετικά δημοσιεύματα με τις υποσχέσεις του κ. Αποστόλου προς τους αγρότες, σημειώνει τα εξής:
«Την έντονη ανησυχία και αντίδρασή τους συνεχίζουν να εκφράζουν οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την μειωμένη παραγωγή των οπωροφόρων δένδρων κατά την καλλιεργητική περίοδο που τελειώνει. Σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών, η φετινή παραγωγή, ήταν αρκετά μικρότερη της αναμενόμενης, γεγονός στο οποίο συντέλεσαν οι χαμηλές θερμοκρασίες της 26ης Μαρτίου, που τεκμηριώνουν εκθέσεις καθηγητών Πανεπιστημίων, ενώ τη μειωμένη παραγωγή επιβεβαιώνουν αποδεικτικά παραλαβής φρούτων σε συνεταιρισμούς της περιοχής (πχ βιομηχανικό βερίκοκο).

Δέσμευση παρουσία βουλευτή και δημάρχων!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (ανταπόκριση του κ. Γιώργου Μακρή στην εφημερίδα Ελευθερία στις 24-5-2016) κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία μεταξύ άλλων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Παπαδόπουλου, των δημάρχων Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα και Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση και του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ, «ο κ. Β. Αποστόλου εμφανίστηκε διατεθειμένος να αναζητήσει κάθε “διαθέσιμο εργαλείο” ώστε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος είτε μέσω ΕΛΓΑ είτε μέσω άλλων τρόπων όπως τις αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), ακόμη και το ταμείο που έχει συγκροτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των ζημιών στη γεωργία από την κλιματική αλλαγή».
Βεβαίως, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που είχε εκπονηθεί και υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση, στην ενότητα «διαχείριση κινδύνων» υπήρχε το μέτρο 17.1 για επιπλέον προστασία της πρωτογενούς παραγωγής από έκτακτα φαινόμενα και απώλεια παραγωγής λόγω κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς, στο τελικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που κατατέθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά το αρμόδιο υπουργό:
1.Έχει συγκροτηθεί Ταμείο για την Κλιματική Αλλαγή στην ΕΕ στο οποίο έχει υποβληθεί φάκελος με αντίστοιχο αίτημα για την αποζημίωση των αγροτών του Τυρνάβου; Αν ναι, να κατατεθούν αντίγραφα των σχετικών εγγράφων με τους αριθμούς πρωτοκόλλου.
2.Έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα σε αρμόδιο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν ναι σε ποιο και ποια είναι η εξέλιξη επί του θέματος; Παρακαλώ να καταθέσετε στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα. Αν όχι για ποιο λόγο;  
3.Προτίθεστε να καλύψετε την απώλεια εισοδήματος με αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας/de minimis;
4.Σε κάθε περίπτωση, τι προτίθεστε να πράξετε για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου;»
Τον κ. Χαρακόπουλο ενημέρωσαν για το ζήτημα και τις προεκτάσεις του στην τοπική κοινωνία οι κ.κ. Χρήστος Τασιούλας και Στέλιος Κουτούκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δένδρων, ο κ. Δημήτρης Λεωνιδάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γιάννουλης, ο κ. Γιάννης Χαλιβέρας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και ο κ. Θανάσης Γκανάτσιος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατανουλίων.

Add Comment