Κατσιαντώνης για πλημμυροπαθείς, ψυχολόγους στα σχολεία, φέτα, Παραολυμπιακούς

Γιώργος Κατσιαντώνης: Ενεργοποιήστε τώρα τον Κρατικό Μηχανισμό για τους πληγέντες στη Θεσσαλία όπως κάνατε και στην Πελοπόννησ﨔

katsiantonis

Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού στις πλημμυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Ελασσόνας, Τυρνάβου και Αγιάς, προκειμένου να ανακουφιστούν φορολογικά, οικονομικά και κοινωνικά οι πληγέντες επισημαίνει με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον Υφυπουργό Ιδιωτικών,Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.
Με δεύτερη ερώτηση του μάλιστα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, ζητά την εκτίμηση και αποκατάσταση των τεχνικών έργων που υπέστησαν ζημιές ώστε να μην κινδυνεύσουν οι κάτοικοι στις παθούσες περιοχές.
“Επιβάλλεται να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις με αυτές της Πελοποννήσου που χτυπήθηκε επίσης από την κακοκαιρία και να δοθούν κίνητρα μέσω κοινοτικών προγραμμάτων” τονίζει στην ερώτηση του προς τα έξι συναρμόδια υπουργεία ο Γιώργος Κατσιαντώνης που ζητά να ληφθούν εγκαίρως μέτρα ελάφρυνσης οικονομικών υποχρεώσεων των κατοίκων των πλημμυρόπληκτων περιοχών της Θεσσαλίας, να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε υποδομές των Δήμων, και να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν το συντομότερο δυνατό σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Η πρώτη ερώτηση έχει ως εξής:
Πρόσφατα πολλές περιοχές των Δήμων Ελασσόνας, Αγιάς, και Τυρνάβου του Νομού Λάρισας επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, με συνέπεια την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή σε υποδομές, σπαρτά, αγροτικές κατοικίες, κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες και επιχειρήσεις.
Για τις ως άνω περιοχές δόθηκε το πράσινο φώς ώστε να κηρυχθούν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως πλημμυρόπληκτες, η δε απόφαση της τελευταίας, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, πρόκειται να περιλαμβάνει ως πλημμυρόπληκτες τις κοινότητες και τους οικισμούς Καρίτσας, Μελιβοίας και Σκήτης του Δήμου Αγιάς, Τσαριτσάνης του Δήμου Ελασσόνας και Αργυροπουλίου, Δελερίων και Λυγαριάς του Δήμου Τυρνάβου.
Η κήρυξη των ως άνω περιοχών ως πλημμυρόπληκτες επιβάλλει την ενεργοποίηση του Κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε υποδομές των δήμων, των ιδιωτών αλλά και των επιχειρήσεων που επλήγησαν. Σχετική, μάλιστα, μέριμνα ελήφθη για τις προσφάτως πληγείσες από αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα περιοχές της Πελοποννήσου, για τις οποίες υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες παρατείνεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων. Ομοίως, κατά το παρελθόν, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις και για κατοίκους άλλων περιοχών (ενδεικτικά, ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία, επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών, κλπ).
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Προτίθεστε να λάβετε αντίστοιχα μέτρα με την έκδοση αντιστοίχων αποφάσεων περί παράτασης της πληρωμής πάσης φύσεως φορολογικών και εν γένει οικονομικών υποχρεώσεων (προς το Ελληνικό Δημόσιο, Τράπεζες είτε αφορά σε δάνεια των Τραπεζών άμεσα, άλλως αποκλειστικά από κεφάλαια αυτών, είτε σε δάνεια που εκταμιεύθηκαν από τις Τράπεζες στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, Ασφαλιστικούς Φορείς, κλπ) για τους κατοίκους των κατά τα άνω περιοχών των Δήμων Ελασσόνας, Αγιάς, και Τυρνάβου του Νομού Λάρισας?
2) Σε ποιες ενέργειες άμεσης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση ζημιών προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των κατοίκων των εν λόγω περιοχών?
3) Σε ποιες άλλες ενέργειες – κίνητρα μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και εθνικών δράσεων θα εστιάσετε ώστε, μέσω της αξιοποίησης αυτών, οι κάτοικοι των ως άνω περιοχών θα μπορέσουν να επανενταχθούν σε άμεσο χρόνο σε κανονικούς ρυθμούς ζωής?

Η δεύτερη ερώτηση έχει ως εξής:
Πρόσφατα πολλές περιοχές των Δήμων Ελασσόνας, Αγιάς, και Τυρνάβου του Νομού Λάρισας επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, με συνέπεια την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή σε υποδομές, σπαρτά, αγροτικές κατοικίες, κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες και επιχειρήσεις.
Για τις ως άνω περιοχές δόθηκε το πράσινο φώς ώστε να κηρυχθούν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως πλημμυρόπληκτες, η δε απόφαση της τελευταίας, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, πρόκειται να περιλαμβάνει ως πλημμυρόπληκτες τις κοινότητες και τους οικισμούς Καρίτσας, Μελιβοίας και Σκήτης του Δήμου Αγιάς, Τσαριτσάνης του Δήμου Ελασσόνας και Αργυροπουλίου, Δελερίων και Λυγαριάς του Δήμου Τυρνάβου.
Η κήρυξη των ως άνω περιοχών ως πλημμυρόπληκτες επιβάλλει την ενεργοποίηση του Κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε υποδομές των δήμων, των ιδιωτών αλλά και των επιχειρήσεων που επλήγησαν.
Χωράφια που εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά από το χάρτη, αγροικίες και ποιμνιοστάσια που χάθηκαν κάτω από τόνους νερού και χώματος, σχεδόν κατεστραμένες κτηνοτροφικές μονάδες ήταν το σκηνικό που αντίκριζε κανείς στους τόπους της καταστροφής. Χαρακτηριστικό των πλημμυρόπληκτων περιοχών είναι ότι επλήγησαν σφοδρά τόσο οι τεχνικές υποδομές όσο και η ιδιωτική περιουσία των κατοίκων των περιοχών αυτών (αγωγοί, αντλιοστάσια, ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες, επιχειρήσεις σπίτια, κλπ), γεγονός το οποίο προφανώς οφείλεται στην έλλειψη των απαραιτήτων προστατευτικών δομών και υποδομών, ώστε να αποφεύγονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις φαινόμενα βιβλικών καταστροφών, όπως εν προκειμένω.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Ποιες οι ενέργειες στις οποίες θα προβείτε προκειμένου για την άμεση καταγραφή, αποκατάσταση και αποζημίωση των, πληγέντων από τις πλημμύρες, κατοίκων των κατά τα άνω περιοχών των Δήμων Ελασσόνας, Αγιάς, και Τυρνάβου του Νομού Λάρισας?
2) Σε ποιες ενέργειες προγραμματισμού για την αποκατάσταση των τεχνικών έργων που υπέστησαν ζημιές, ως και εκτίμηση για τυχόν ζημιές του επαρχιακού δικτύου, ώστε να μην κινδυνέψουν στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών?

Γιώργος Κατσιαντώνης: Είστε αθλητές με “χρυσές” επιδόσεις στη ζωή και τον αθλητισμό… Δώστε τα όλα στο Μαρακανά.. όπως μόνο εσείς ξέρετε!

Εδώ και λίγες ώρες η καρδιά μας χτυπά σε Παραολυμπιακούς ρυθμούς. Κορυφαίοι Έλληνες αθλητές με ανυπέρβλητη δύναμη ψυχής που υπερνικάει τα φυσικά εμπόδια, αγωνίζονται στο Ρίο και μας δίνουν μαθήματα υψηλού ήθους και μεγαλειώδους θέλησης. Είναι πραγματικοί μαχητές και έχουν κερδίσει ήδη το πρώτο μετάλλιο στη ζωή! Όπου αγωνίζονται αναδεικνύονται νικητές… εμβληματικοί πρωταθλητές για όλους εμάς που λυγίζουμε σε μικρά εμπόδια της ζωής.
Φέτος η χώρα μας συμμετέχει με 54 πανάξιους αθλητές στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, ανάμεσα τους και ο Θεσσαλός, δικός μας Στέφανος Διαμαντής από την Καρδίτσα που θα αγωνιστεί στο τένις με αμαξίδιο. Είμαστε υπερήφανοι! Η επιτυχία είναι δεδομένη… την κέρδισαν ήδη όλα τα παιδιά που θα αγωνιστούν. Με κόπους, δύναμη ψυχής και θέληση ανέβασαν την Ελλάδα μας στο υψηλότερο βάθρο.
Καλή επιτυχία! Δώστε τα όλα στο Μαρακανά, όπως μόνο εσείς ξέρετε!

Γιώργος Κατσιαντώνης:” Πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τη φέτα”

Η σκληρή κόντρα ανάμεσα στον Ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά και τη Σουηδή Ευρωπαίο Επίτροπο Σ.Μάλστρομ για το θέμα της φέτας και τη συμφωνία με τη Νότια Αφρική που καταργεί κάθε προστασία του προϊόντος αναδεικνύει με τον πιο έμπρακτο τρόπο τη διγλωσσία της κυβέρνησης …εφόσον στην απάντηση για το θέμα που έθιξε με λεπτομέρειες και στοιχεία ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
“Με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντική αγροτική παραγωγή με έμφαση στην ποιότητα, στόχος και πάγια επιδίωξη της Ελλάδας για κάθε συμφωνία που συνάπτει η Ελλάδα με τρίτες χώρες, είναι η επίτευξη πλήρους προστασίας για το σύνολο των καταχωρισμένων ονομασιών στο μητρώο ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και, ιδίως για τη φέτα ΠΟΠ, ένα εμβληματικό προϊόν για τη χώρα μας, το οποίο είναι εθνικής σημασίας και εμβέλειας.”
Η απάντηση αυτή τονίζει ο βουλευτής της δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση. Όταν μάλιστα δια στόματος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης “στόχος της κυβέρνησης είναι να επιδιωχθεί η εξάντληση κάθε δυνατής προσπάθειας προς όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων”
Ο Γιώργος Κατσιαντώνης, ως εκπρόσωπος της Πολιτείας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις όποιες ενέργειες για προάσπιση της Ελλάδας και του αγροτικού κόσμου που θα πληγεί ανεπανόρθωτα από μια ενδεχόμενη κύρωση συμφωνίας, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους δηλώνοντας πως “αν η κυβέρνηση δε σέβεται το δικαίωμα των Ελλήνων σε αληθινή πληροφόρηση, τότε οι όποιες προσπάθειες μας θα οδηγήσουν μαθηματικά σε αναποτελεσματικότητα σε ότι αφορά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά το σύνολο του αγροτικού κόσμου, αν σκεφτεί κανείς ότι κοιτώντας το χάρτη της Ελλάδας, υπάρχουν παντού περιοχές που παράγουν φέτα και ελιές”.

Γιώργος Κατσιαντώνης -Αναστάσιος Μεγαλομύστακας :”Εφαρμόστε κύριε Φίλη τις δεσμεύσεις Κουράκη για πρόσληψη 16.500 ψυχολόγων στα σχολεία”

Τις δεσμεύσεις του πρώην Αν. Υπουργού και νυν Α΄ Αντιπροέδρου Αναστάσιου Κουράκη το Μάρτιο του 2015,για πρόσληψη 16.500 ψυχολόγων στα σχολεία προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά όπως βία, εγκατάλειψη, αποκλεισμός …θυμίζουν στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης και ο βουλευτής Σερρών της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.
Με κοινή ερώτηση τους οι δύο βουλευτές επισημαίνουν στον Υπουργό πως μέσα στη δαιδαλώδη οικονομική και κοινωνική κρίση που ζει η χώρα μας, με τα παιδιά να βιώνουν οδυνηρές καταστάσεις καθημερινά, τα αποτελέσματα των εσφαλμένων πολιτικών κοινωνικής στήριξης και εν γένει της μαθητικής προοιωνίζουν με μαύρα γράμματα τις ελπίδες για μια υγιή νέα γενιά.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης και ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας ζητούν από τον Υπουργό Παιδείας να τους δοθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν την πρόσληψη ψυχολόγων στα σχολεία.Τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να κινηθούν άμεσα οι δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης των μαθητών για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και Μάθησης και συνεπώς την αντιμετώπιση έξαρσης δυσάρεστων και ανησυχητικών καταστάσεων στα σχολεία.

Επιβάλλεται τονίζουν οι δύο βουλευτές να δοθούν οι απαραίτητες “ενέσεις” ψυχολογικής υποστήριξης για τα παιδιά κάθε βαθμίδας που οδηγούνται καθημερινά σε αμφισβήτηση αξιών και συναισθημάτων …και που δε χρωστάνε τίποτα να “πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης”.
Η ερώτηση των δυο βουλευτών εχει ως εξής:
Θέμα: «Οικονομική κρίση – αναγκαία η παροχή ουσιαστικής ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στα σχολεία»
Τα τελευταία χρόνια, από το 2009 και μετά, η Χώρα μας διάγει πρωτόγνωρες στιγμές, χαρακτηριζόμενες όλες από φαινόμενα έντονης αμφισβήτησης αξιών και θεσμών, ως απόρροια της δεινής κοινωνικής, οικονομικής και συναισθηματικής κατάστασης που βιώνει η πλειονότητα των Ελλήνων.
Οι αιτίες είναι σε όλους γνωστές και για αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή όλοι μας γνωρίζουμε, είναι προφανές ότι η μεγάλη και εξακολουθητική, δυστυχώς, διάρκεια αυτής της γενικευμένης κρίσης, επηρέασε καθόλα αυτά τα χρόνια και εξακολουθεί να επηρεάζει έντονα την Ελληνική μαθητική κοινότητα. Παιδιά τρυφερής ηλικίας, που είχαν μάθει να ζουν σε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, βρέθηκαν αντιμέτωπα με βίαιες καταστάσεις, όπως η απώλεια εργασίας του ενός ή και των δύο γονέων, η υποχρεωτική αλλαγή σχολείου λόγω ανάγκης μετοίκησης της οικογένειας ή λόγω περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας, ακόμη και η υποχρεωτική πρόωρη διακοπή του σχολείου για να «βγει για δουλειά ο άγουρος έφηβος», η μετανάστευση που σε ορισμένες περιπτώσεις σημαίνει αποχωρισμό των γονέων που φεύγουν για μια καλύτερη εργασιακή και οικονομική τύχη και έχει ως συνέπεια τα παιδιά να μένουν πίσω μόνα τους και σε καλές συνθήκες να φιλοξενούνται σε συγγενείς, αλλιώς σε ιδρύματα ή, αν η ηλικία δεν το απαγορεύει εντελώς, μόνα στο σπίτι, είναι μόνο μερικά από τα πολύ σοβαρά ζητήματα που μεταφέρονται από το σπίτι στο σχολείο, όπου και παρατηρούνται πρωτόγνωρα οδυνηρές καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν, στο σύνολό τους, τους Έλληνες μαθητές και τη σχολική κοινότητα.
Η Πολιτεία αντί να δώσει λύσεις στην Ελληνική οικογένεια, δυστυχώς πολλαπλασιάζει τα προβλήματά της και οδηγεί άπαντες, νέους, γονείς και εκπαιδευτικούς σε αδιέξοδα.
Το σχολείο θα έπρεπε να αποτελεί τον πυλώνα στήριξης των παιδιών σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, ώστε να «απορροφά» τους αλλεπάλληλους κραδασμούς από τη βαθειά οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που βιώνουμε ως Χώρα, πράγμα που θα το υποστήριζε μέσα από ένα ενεργό πρόγραμμα εκπαιδευτικών κοινωνικών ψυχολόγων από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο.
Αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Σύμφωνα με προηγουμένων ετών στοιχεία της ΟΛΜΕ, το φαινόμενο της εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών λόγω της οικονομικής κρίσης αυξάνεται με φρενήρεις ρυθμούς (συμμορίες -ξυλοδαρμοί παιδιών-επιθετική συμπεριφορά μαθητών-παρεμβάσεις εισαγγελέων).
Οι Εισαγγελίες Ανηλίκων στη Χώρα έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά με απίστευτα περιστατικά, όπου πρωταγωνιστούν μαθητές, οι οικογένειες των οποίων βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι ανήλικοι εξελίσσονται σε όλους τους χώρους που ζουν και κινούνται παιδιά, όπως και στο σχολείο. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιες οι φορές που στις Εισαγγελίες Ανηλίκων φτάνουν επώνυμες καταγγελίες από σχολεία (όπως είχε χαρακτηριστικά γίνει από το γυμνάσιο της Καλλιθέας στην Αττική, για περιστατικά κλοπής κολατσιού ορισμένων παιδιών από κάποιους συμμαθητές τους που πεινάνε..). Μάλιστα, την αγωνία των μαθητών για το κολατσιό που λείπει από τη σάκα, για το πουκάμισο της παρέλασης που δεν μπορεί να αγοράσει η μαμά, για την προοπτική μετανάστευσης της οικογένειας σε μέρη μακρινά, αφουγκράζονται καθημερινά δάσκαλοι, καθηγητές, εκκλησία, σύλλογοι γονέων , οι οποίοι όλοι μαζί στηρίζουν, υιοθετούν και συντηρούν ατύπως οικογένειες που χρήζουν οικονομικής στήριξης.
Όλες αυτές και ακόμη περισσότερες, δυστυχώς, ψυχοκοινωνικές αντιξοότητες είναι απόρροια της κρίσης, που τελικώς φέρνει στα παιδιά κάθε ηλικίας και κοινωνικής ομάδας αύξηση του άγχους και κατά συνέπεια μείωση της επίδοσης στο σχολείο, αύξηση της βίας, εγκατάλειψη του σχολείου, αποκλεισμό των παιδιών και των εφήβων… Συνέπεια όλης αυτής της αρνητική κατάστασης είναι, μεταξύ άλλων, και η αυξητική τάση που παρατηρείται από το 2013 έως σήμερα, στην καταγραφή των αυτοκτονιών, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία πρόσφατα. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΨΕ, οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα της οικονομικής (και όχι μόνον) κρίσης, παρουσιάζοντας στα χρόνια αυτά μια αύξηση των αυτοκτονιών, τουλάχιστον της τάξης του 30% και ανάλογη αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας. Και μπορεί οι παράμετροι και οι δείκτες στην παιδική ηλικία να διατηρούνται ακόμη σε χαμηλά έως σπάνια επίπεδα, δυστυχώς όμως αυτό δε συμβαίνει στην εφηβική ηλικία, όπου η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη στο ηλικιακό αυτό στάδιο θίγεται αρνητικά λόγω των κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων που προαναφέρονται και εκδηλώνεται με συγκρουσιακές καταστάσεις, φαινόμενα βίας, τάσεις αποκλεισμού, απόπειρες αυτοκτονίας, κλπ.
Όλα αυτά, προφανώς, τα είχε αναγνωρίσει ο πρώην Αν. Υπουργός και νυν Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κος Αναστάσιος Κουράκης, όταν τον Μάρτιο του 2015, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τη σχολική βία, ανακοίνωνε στη Βουλή με στόμφο ότι «στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε –αν όχι όλα μαζί, αλλά με έναν προοδευτικό τρόπο- την ύπαρξη ψυχολόγου και αν δεν μπορούμε ανά σχολική μονάδα, τουλάχιστον ανά σχολικό συγκρότημα, έτσι ώστε να μπορούν να διευθετούνται συγκρούσεις τόσο ανάμεσα στα παιδιά, όσο και δυσαρμονίες ανάμεσα στα παιδιά, τους καθηγητές και τους γονείς. Το κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης και της πρόληψης είναι καθοριστικής σημασίας», τονίζοντας μάλιστα ότι θα εκπαιδεύονταν και επιμορφώνονταν για το σκοπό αυτό δεκαέξι χιλιάδες πεντακόσιοι (16.500) εκπαιδευτικοί – ψυχολόγοι ώστε να τοποθετηθούν σε κάθε σχολείο. Όπως μάλιστα είχε τονίσει, τα κονδύλια για το σκοπό αυτό ήταν εξασφαλισμένα, καθώς η δράση θα ελάμβανε χώρα μέσω των τότε υφισταμένων προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των 16.500 εκπαιδευτικών – ψυχολόγων, προκειμένου να υποστηριχθούν όλα τα σχολεία κάθε βαθμίδας σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών, τον οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών των λοιπών ειδικοτήτων? Και αν ναι έχουν τοποθετηθεί στις σχολικές μονάδες της Χώρας? Παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιηθεί πίνακας με στοιχεία ανά Περιφέρεια.
2) Έχει συσταθεί η (ανακοινωθείσα το Μάρτιο του 2015 διά στόματος του τότε Αν. Υπουργού Παιδείας) «Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή» η οποία θα είχε έργο, μεταξύ άλλων, την εισήγηση της κατάλληλης μεθοδολογίας των προς υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας?
3) Έχει συνταχθεί ψηφιακό και έντυπο εκπαιδευτικό – επιμορφωτικό υλικό για το σκοπό?
4) Έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και της Μάθησης της σχολικής κοινότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κακοποίησης, σχολικής βίας, αποκλεισμού κλπ?

Add Comment