Συγκίνηση στη χειροτονία του διακόνου π. Παϊσίου

ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΧΕΙΡ. 4 [800x600]

Ένα νέο κληρικό έχει από την περασμένη Κυριακή η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, τον διάκονο π. Παϊσιο(κατά κόσμον Ελευθέριο Μπίσμπα).
Στον κατάμεστο Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο προϊστάμενος του ναού – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο ιερέας π. Χρήστος Γεροφάκας και ο πνευματικός του νέου διακόνου – Αγιορείτης π. Ιλαρίων. Μέσα σε ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης, ο κ. Χαρίτων χειροτόνησε νέο διάκονο τον π. Παϊσιο(κατά κόσμον Ελευθέριο Μπίσμπα), και ενώ κλήρος και το εκκλησίασμα «βροντοφώναξε» το «άξιος»!
Χαρακτηριστικά και με νόημα τα λόγια του μητροπολίτη Ελασσώνος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα και στον νέο κληρικό π. Παϊσιο: «Είναι ημέρα χαράς και συγκινήσεως για την Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος, αφού προστέθηκε ένα νέο μέλος στην οικογένεια μας ως κληρικός. Ο μοναχός Παϊσιος κατά κόσμον Ελευθέριος Μπίσμπας. Παρά τις δυσκολίες της εποχής, είναι αισιόδοξο νέοι άνθρωποι να έρχονται στην Εκκλησία. Ο προορισμός μας είναι η Εκκλησία, πολύ περισσότερο η σωτηρία μας. Ο νέος διάκονος είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα μας, γνώριμος σε όλους. Μετά τις σπουδές του, φοίτησε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, γνώστης καθηγητής της Βυζαντινής μουσικής, για πολλά χρόνια στο ψαλτήρι της Ι.Μονής της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και της Ι. Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας, προσφέροντας και σε ναούς της Μητροπόλεως. Πνευματικός του ο Αγιορείτης π. Ιλαρίων, που έχουμε σήμερα μαζί μας. Πολλά τα χαρίσματα του νέου κληρικού από τον Θεό. Ανάμεσα σε αυτά, η σιωπή, η υπακοή, η ταπείνωση. Ο Παϊσιος ο Αγιορείτης, ο νεοφανής Άγιος, το όνομα του οποίου φέρει ο νέος μας κληρικός, είχε πολλές αρετές και χαρίσματα. Δεν είχε τίτλους σπουδών αλλά είχε την αρετή της ταπείνωσης. «Δεν θέλω οι άλλοι να διακονούν και να υπηρετούν εμένα, θέλω να υπηρετώ τους ανθρώπους», έλεγε. Σε καλώ να τον μιμηθείς! Μεγάλη η χαρά μου για την χειροτονία του νέου μας κληρικού. Να σταθώ μόνο στο μήνυμα της Ευαγγελικής περικοπής ότι η εξουσία, η κάθε είδους εξουσία, μεταφράζεται όχι ως επιβολή δυνάμεων αλλά ως πνεύμα θυσίας, ταπείνωσης, υπακοής. Αυτός που θέλει να είναι πρώτος από όλους τους ανθρώπους, πρέπει να είναι ο τελευταίος, με πνεύμα ταπείνωσης, θυσιαστικό. Να τα χαράξεις αυτά βαθιά μέσα στην καρδιά σου για μια διακονία αγάπης, θυσίας, διακονία Θεού για τους ανθρώπους…».
[wpg_thumb]
Να σημειωθεί ότι την παραμονή της χειροτονίας, το βράδυ του Σαββάτου, προηγήθηκε η κουρά του σε μεγαλόσχημο μοναχό, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, στον Εσπερινό στην ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης.

Add Comment