Ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές από την υπερχείλιση του ταμιευτήρα

ΣΤΟ ΣΠΑΡΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΡ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Του Γιάννη Μουκίδη
Φώτο: Κώστας Κουτσιούκης

ΦΩΤΟ - ΦΡΑΓΜΑ 4 - ΦΩΤΟ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΤΣΙΟΥΚΗ [800x600]

Τα ορμητικά νερά του ταμιευτήρα – φράγματος που «άνοιξε» στο Σπαρμό Ολύμπου «απλώθηκαν» στη γύρω περιοχή και προξένησαν σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών, αλλά και σε υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μεγάλες ποσότητες νερού που «έφυγαν» ορμητικά και ανεξέλεγκτα από τον ταμιευτήρα, πέρα από τις ζημιές που προξένησαν στις καλλιέργειες, «ξήλωσαν» κομμάτια της κεντρικής επαρχιακής οδικής αρτηρίας που οδηγεί προς την Ι. Μονή Σπαρμού Ολύμπου και το Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Ολύμπου, αλλά και στον ασφαλτοστρωμένο παράδρομο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Παλαιού Σπαρμού. Ακόμη ζημιές καταγράφονται σε υποδομές ύδρευσης.
Χθες το πρωί κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελασσόνας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Νίκο Γκουτζουρέλα και τον μηχανικό κ. Αθαν. Κωνσταντινίδη επισκέφθηκε την περιοχή για μια πρώτη αποτύπωση και καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του φράγματος Σπαρμού Ελασσόνας, ενώ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ενήμερη.
Ο συγκεκριμένος ταμιευτήρας στο Σπαρμό δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και στην περιοχή υπάρχουν κυρίως καλλιέργειες με καπνά, τριφύλλια, αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες, κ.ά.
Πάντως, μετά το συμβάν της Κυριακής, στην παρολύμπια περιοχή οι κάτοικοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους πως εάν οι αρμόδιοι φορείς δεν κινηθούν άμεσα και συντονισμένα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στα αγροτικά εισοδήματα των ανθρώπων της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.
[wpg_thumb]
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ
«Η ολιγωρία της δημοτικής αρχής ευθύνεται για την κατάρρευση του φράγματος Σπαρμού στη δημοτική ενότητα Ολύμπου» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ολύμπου Πολιτεία» κ. Γιώργος Πασχόπουλος, που αναφέρει: «Το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης ύδατος στο φράγμα ήταν γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες, δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή (έντονες βροχοπτώσεις). Ο Δήμος Ελασσόνας όφειλε να έχει εκτρέψει το νερό του ποταμού, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερχείλιση. Δυστυχώς όμως η αδιαφορία της διοίκησης του Δήμου οδήγησε σε τεράστιες ζημιές τις ιδιωτικές καλλιέργειες και “ακύρωσε” ένα χρήσιμο έργο για την αγροτική οικονομία του Δήμου».
Αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την καταστροφή, ο κ. Πασχόπουλος, μαζί με το βουλευτή του Ποταμιού Κων. Μπαργιώτα, βρέθηκε στο σημείο και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το φράγμα καταστράφηκε και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες. Το συγκεκριμένο φράγμα εξυπηρετούσε περισσότερα από 1.500 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής Σπαρμού Ελασσόνας. Και είναι ευτύχημα που δε θρηνήσαμε θύματα, καθώς τις τελευταίες ημέρες λόγω της χιονόπτωσης στον Όλυμπο και του τριημέρου, πολλοί ήταν οι επισκέπτες που επισκέφτηκαν το Χιονοδρομικό στις Βρυσοπούλες και την Ιερά Μονή Σπαρμού. Θέλω να ευχαριστήσω το βουλευτή Λάρισας κ. Κ. Μπαργιώτα για το ενδιαφέρον του να επισκεφτεί μαζί μου την πληγείσα περιοχή».
Άμεση ήταν η απάντηση που έδωσε η δημοτική αρχή Ελασσόνας προς τον πρώην δήμαρχο:
«Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του πρώην δημάρχου με την οποία επιρρίπτει ευθύνη για την κατάρρευση του φράγματος στον Σπαρμό στην νυν δημοτική αρχή. Ο πρώην δήμαρχος, ενώ γνωρίζει πολύ καλά, πως η ευθύνη της εκτροπής ανήκει στους κατά τόπους καλλιεργητές σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, το αποσιωπά εσκεμμένως. Επίσης, ενώ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως όλα τα προηγούμενα χρόνια οι υπηρεσίες του Δήμου δεν ασχολούνταν με την συντήρηση των φραγμάτων, σε αντίθεση με φέτος που γίνεται για πρώτη φορά, και αυτό το στοιχείο το αποκρύπτει. Τελικά, όπως φαίνεται το ρέμα του Σπαρμού παρέσυρε και τον κ. Πασχόπουλο στους δρόμους του λαϊκισμού, κάτι για το οποίο δεν μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν».

Add Comment