«Από το 1821 να κρατήσουμε όλα αυτά που μας ενώνουν!»

ΜΗΝΥΜΑΤΑ… ΜΕ ΜΑΡΤΙΑΤΙΚΟ «ΧΕΙΜΩΝΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ.
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΕΠΕΤ. 8 [800x600]

Επισημότητα, θρησκευτική κατάνυξη, λαμπρότητα, με μηνύματα για τη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα…αλλά και χειμωνιάτικος και βροχερός καιρός, που τελικά δεν επέτρεψε να γίνει η μαθητική παρέλαση(…για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά), στον «διπλό Ευαγγελισμό» που γιόρτασε η πόλη της Ελασσόνας.
Η επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του ναού – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και ο κλήρος των ενοριών της πόλης.
Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες. Αμέσως μετά, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον εκπαιδευτικό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Ανέστη Καραγκούνη, που με μεστό λόγο αναφέρθηκε στην Επανάσταση του 1821, «που αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας, αφού με αυτήν, το έθνος μας κατόρθωσε να αποκτήσει κρατική υπόσταση», κάνοντας αναφορές στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο.
Ξεχωριστό το απόσπασμα του ομιλητή: «Ο Κολοκοτρώνης αναφέρει: όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την επανάσταση την Επανάσταση δεν συλλογιστήκαμε ούτε πόσοι είμαστε, ούτε πως δεν έχουμε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι βαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, αλλά ως μία βροχή έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι και ο κλήρος και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι μικροί και μεγάλοι, όλοι συμφωνήσαμε σ΄ αυτό τον σκοπό και κάναμε την επανάσταση».
[wpg_thumb]
Ολοκληρώνοντας, ο ομιλητής «κατέθεσε» με νόημα:
«Η επανάσταση του 1821 ήταν ένας καθολικός αγώνας για πίστη και ελευθερία. Τιμώντας σήμερα το ΄21, αναπόφευκτα γίνονται παραλληλισμοί με την πρωτόγνωρη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Τότε είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία ισχυρή Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα ισχυρά απρόσωπα οικονομικά κέντρα που με αναίδεια διασύρουν την πατρίδα μας και προσπαθούν να την γονατίσουν.
Βέβαια γι΄ αυτή την κατάσταση η ευθύνη είναι συλλογική, από τη βάση της πυραμίδας μέχρι την κορυφή. Όλοι όσοι νομιμοποίησαν τη διαφθορά, εισήγαγαν έναν αμοραλισμό ξένο προς τα ήθη της Ελληνικής κοινωνίας και κατάργησαν παραδοσιακές αξίες που χαρακτηρίζουν τον Ελληνικό λαό. Αλλά και όλοι εμείς που προτάξαμε την ατομικότητα, το προσωπικό συμφέρον, την φαυλότητα, την ανομία, την ατιμωρησία. Σ΄ αυτή την δύσκολη στιγμή που περνά η πατρίδα μας, θα πρέπει να ανατρέξουμε και να αναβαπτιστούμε στις αξίες και στα ιδανικά του ΄21, στον πατριωτισμό και τη θυσία των αγωνιστών, να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν. Και να αναλογιστούμε «τι χάσαμε, τι έχουμε και τι μας πρέπει». Θα πρέπει και τα παιδιά που καλούνται να σηκώσουν το τεράστιο βάρος για το μέλλον της πατρίδας, να κρατήσουν στη μνήμη τους τις συμβουλές του Κολοκοτρώνη και του Κοραή. Ο πρώτος προέτρεψε τους νέους να σκλαβωθούν στα γράμματα τους και να δοθούν στις σπουδές τους. Ο δεύτερος καθιστά σαφές ότι μόνο μέσα από την παιδεία θα γίνουν ελεύθεροι άνθρωποι και όποιος είναι ελεύθερος συλλογάται καλά. Επομένως ενεργεί σωστά».

Αμέσως μετά, υπό βροχή, οι επίσημοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στο χώρο του Μνημείου των Πεσόντων, στην κεντρική πλατεία. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη δεξίωση του Δήμου στο Πνευματικό Κέντρο.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:

Οι βουλευτές κ.κ. Κων. Μπαργιώτας και Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Αναστ. Γκατζιούρας, Νικ. Γκουτζουρέλας, Ιωάν. Χαλκίδης, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο αντισμήναρχος του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας κ. Παναγ. Δοροδοκίδης, ο φρούραρχος Ελασσόνας κ. Ιωάν. Τσιλοφίτης, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος και Ελευθ. Κυριακού, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γεώργ. Πασχόπουλος και Πέτρος Χατζήνας, η πρόεδρος του Τ.Σ. Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, που…αψήφησαν το βροχερό καιρό.

Add Comment