«Μεγάλο κεφάλαιο για τον σύγχρονο Ελληνισμό ο Κων. Οικονόμος»

ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΓΙΟΡΤΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (3)

«Η προσωπικότητα, το έργο του Τσαριτσανιώτη Κωνσταντίνου Οικονόμου και οι αγώνες του για το υπόδουλο γένος και την Ορθοδοξία, αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο για τον σύγχρονο Ελληνισμό»! Ήταν ένα από τα μηνύματα των εφετινών λαμπρών πανηγυρικών εκδηλώσεων μνήμης της επετείου από το θάνατο του Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους και άξιου τέκνου της Τσαριτσάνης Κων. Οικονόμου, που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας και η ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης.
Οι εκδηλώσεις, που έγιναν με ιδιαίτερη επισημότητα και με θρησκευτική λαμπρότητα(…όπως «προστάζει» η ιδιαίτερη Κυριακή της Ορθοδοξίας), αλλά και με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή κόσμου(…με «σύμμαχο» τον ανοιξιάτικο καιρό), άρχισαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον κατάμεστο ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Τσαριτσάνης, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, οι ιερείς της κωμοπολης π. Γεώργιος Κοντονάσιος, π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης, π. Ευστάθιος Πετρίδης και ο διάκονος π. Γεώργιος Σαπουνάς.
Σε περίοπτη θέση υπήρχαν αναθήματα, λείψανα, η Δεσποτική Μήτρα και τα ιερά Άμφια του Κων/νου Οικονόμου, που, φυλάσσονται έως και σήμερα. Αμέσως μετά, αναπέμφθηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Τσαριτσανιώτη Διδασκάλου του Γένους πρωτοπρεσβυτέρου Κων/νου Οικονόμου και των αρχιερέων Κυρίλλου, Πολυκάρπου και Ιωσήφ.
[wpg_thumb]
Στην ζωή, στο πλούσιο έργο και στην πολύπλευρη δράση του Κωνσταντίνου Οικονόμου με ιδιαίτερες αναφορές σε σταθμούς της ζωής του Τσαριτσανιώτη Διδασκάλου του Γένους, αλλά και στα μηνύματα της Κυριακής της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
«Σταχυολογώντας», από την ιδιαίτερα μεστή ομιλία του μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος:
«Η προσωπικότητα, το έργο του και οι αγώνες για το υπόδουλο γένος και την Ορθοδοξία, αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο για τον σύγχρονο Ελληνισμό.
Αυτό που τον διέκρινε ήταν το ανήσυχο πνεύμα του. Ήθελε να δει τον τόπο του ελεύθερο. Δεν πρόλαβε να δει ελεύθερη την γενέτειρα του. Αλλά κατάφερε να μυηθεί κι αυτός στη Φιλική Εταιρεία για την απελευθέρωση του γένους
Το μεγάλο έργο που επιτέλεσε ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ήταν ότι προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ρεύμα Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ενώ φαινόταν ότι επιχειρούσε
να φέρει τις ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, στην ουσία εξυμνούσε τις αξίες του Ελληνισμού που παρέλαβαν οι Ευρωπαίοι από τους λόγιους Έλληνες που εγκατέλειψαν την υπόδουλη Ελλάδα και τους έδωσαν τις γνώσεις τους.
Γι΄ αυτό και αγωνιζόταν εναντίον των ντόπιων και των ξένων ρευμάτων της εποχής του, και με λόγο εκκλησιαστικό και επιστημονικό, ξεσκέπαζε τις ύπουλες προπαγάνδες, εναντίον της Εκκλησίας και του ελληνισμού.
Το μεγάλο συγγραφικό του έργο, οι αγώνες του για την πατρίδα και το Εκκλησιαστικό του φρόνημα, μας κάνουν υπερήφανους που μέσα από τα σπλάχνα μας, αναδείχτηκε ένα πρόσωπο παγκόσμιας ακτινοβολίας που το όνομα του γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας.
Δεν είναι μόνο ο υπερασπιστής της ενότητας και της παραδοσιακής γραμμής των πατέρων αλλά και ο γνήσιος εκφραστής της ορθοδόξου παραδόσεως της Εκκλησίας. Είναι η προσωπικότητα που δεν παύει να αναζητά, να εμβαθύνει στην έρευνα και την μελέτη, με γνώμονα την ορθόδοξη παράδοση της Εκκλησίας. Και όποιος αναζητά οδηγείται στην ανακάλυψη. Όποιος μαθητεύει συναντά την γνώση. Και η προσωπική συνάντηση στη σχέση και την εν αγάπη κοινωνία μας με τον άλλον.
Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος υπηρέτησε με πιστότητα και συνέπεια και την αλήθεια του Θεού αλλά και την πίστη της Εκκλησίας. Και είναι απόλυτα ταιριαστό να τιμούμε την μνήμη του την Κυριακή της Ορθοδοξίας, που είναι ημέρα θριάμβου της ορθόδοξης πίστης, της αλήθειας δηλαδή για τον Θεό, τον κόσμο, τον άνθρωπο και το νόημα της ζωής».
Ακολούθησε δεξίωση στην «Οικονόμειο Σχολή» για τις αρχές και τον κόσμο.
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη πλατεία της κωμόπολης η καθιερωμένη Συνάντηση Παραδοσιακών Συγκροτημάτων, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης.
Στις εκδηλώσεις της ιστορικής Τσαριτσάνης παραβρέθηκαν:

Οι βουλευτές κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Βασ. Κόκκαλης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Γεώργ. Παπαευθυμίου, Αναστ. Γκατζιούρας, ο πρώην βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο υποδιοικητής της 361 ΠΑΠ – ταγματάρχης ΣΥΠ κ. Χρ. Χατζής, ο φρούραρχος Ελασσόνας κ. Ι. Τσιλοφίτης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας – πύραρχος κ. Ι. Ράπτης, εκ μέρους της Αστυνομικής διεύθυνσης Λάρισας ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, η διοικητής του Α.Τ. Λιβαδίου κ. Μαρία Λεπιντάτου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φώτ. Καραγκόγκος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Παιδείας Δήμου Ελασσόνας – πρ. κοινοτάρχης Τσαριτσάνης κ. Νικ. Τσιμπόλης, η Περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελ. Αναστασοπούλου, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ιωάν. Καψάλης, οι δημοτ. σύμβουλοι κ.κ. Κ. Καραγιάννης, Αν. Σερετίδης, Γ. Γιαννούλας, Βασ. Βαρνάς, Δημ. Αντωνίου, Δημ. Αβρανάς, Νικ. Βακράτσας, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Τσαριτσάνης κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, προϊστάμενοι υπηρεσιών και σχολικών μονάδων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, τα δ.σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης, του Εξωραϊστικού Συλλόγου, εκπαιδευτικοί, μαθητές, εκπρόσωποι κομμάτων και αντιστασιακοί, απόδημοι Τσαριτσανιώτες και πολύς κόσμος, που κατέκλυσε το κέντρο της κωμόπολης.

Add Comment