Αποκριά και “Κούλουμα” με κρύο και βροχή στην Επαρχία Ελασσόνας

«Αντάμωσαν» … φασολάδες και βροχή στην Επαρχία Ελασσόνας!
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΤΣΑΡ. 1 [800x600]

Αποκριάτικες εκδηλώσεις και «Κούλουμα» με χειμωνιάτικο καιρό, με κρύο και βροχή στην Ελασσόνα και στη γύρω περιοχή, κάτι που …αρχίζει να γίνεται συνήθεια, αφού ανάλογες άσχημες καιρικές συνθήκες επικρατούσαν τόσο στις περσινές αποκριάτικες ημέρες όσο και στις προπέρσινες Αποκριές.
Όμως, οι κάτοικοι της περιοχής δεν το έβαλαν κάτω, αφού έστω και περιορισμένα χάρηκαν και το διασκέδασαν, συμμετέχοντας σε Αποκριάτικα δρώμενα και αυθόρμητα γλέντια, αναβιώνοντας παραδοσιακά έθιμα. Έστω και για λίγες ώρες, αψήφησαν το βροχερό καιρό, και φρόντισαν να περάσουν καλά, πάντα στο μέτρο του δυνατού.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Ανήμερα την Κυριακή της Αποκριάς, παρότι έβρεχε, πέρα από κάποιες εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων, η διασκέδαση πέρασε σε στέκια μπαρ – καφέ και ταβέρνες, όπου ντόπιοι και οι λίγοι επισκέπτες διασκέδασαν με παραδοσιακές και λαϊκές ορχήστρες. Αρκετοί προτίμησαν να μείνουν μέσα με τις οικογένειες τους, ενώ άλλοι μετακινήθηκαν σε καρναβαλικές εκδηλώσεις κοντινών πόλεων(Τύρναβος, Κοζάνη, Γρεβενά). Άλλωστε, οι μέρες της Αποκριάς θεωρούνται μέρες εκτόνωσης και χαράς, «απόδρασης» έστω και για λίγες ώρες από τα καθημερινά προβλήματα.

[wpg_thumb]

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Κυρίως, ο βροχερός και κρύος καιρός δεν άφησε σε πολύ κόσμο να χαρεί, όπως προγραμμάτιζε, τα κούλουμα. Λίγοι τα κατάφεραν, πριν οι βροχές δυναμώσουν. Κάποιες γιορτές της Καθαράς Δευτέρας …«μετακόμισαν» σε αίθουσες και στεγασμένους χώρους, με παραδοσιακή μουσική, σκωπτικά «δρώμενα», νηστίσιμα εδέσματα, μπουρανί, λαγάνες, φασολάδα, χαλβά, άλλα σαρακοστιανά, ψαρικά, χταποδάκια, και άφθονο κρασί και τσίπουρο. Αρκετές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, όπως αυτή της πλατείας Βαροσίου στην Ελασσόνα. Όπως και νάχει, δεν ήταν λίγοι αυτοί που γεύθηκαν την παραδοσιακή φασολάδα και τα νηστίσιμα της ημέρας…υπό βροχή με ομπρέλες!
Δεκάδες περαστικοί και επισκέπτες βρέθηκαν στην Τσαριτσάνη, στα «κεφαλοχώρια» της περιοχής, ενώ στον Ευαγγελισμό τολμηροί καρναβαλιστές αψήφησαν τον χειμωνιάτικο καιρό και …έφεραν στο χωριό το καλοκαίρι και τις διακοπές στα νησιά! Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο πως στο Λιβάδι ντόπιοι χορευτές και χορεύτριες με επισκέπτες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς…κάτω από νιφάδες χιονιού!

Add Comment