Γ. Κατσιαντώνης: “Στασιμότητα στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα”

ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Αθήνα, 15.03.2016

Η παροχή οικονομικά ανταγωνιστικής ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία σε ασθενείς που έχουν ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων εξειδικευμένων μορφών θεραπείας εκτός της χώρας προέλευσής τους, ευρέως γνωστό ως «ιατρικός τουρισμός», παρά την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 24/2011, τον προσδιορισμό του θεσμικού του πλαισίου με το ν. 4179/2013 και τη σχετική ΚΥΑ καθώς και τις παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον Ιανουάριο του 2015 για ουσιαστική ανάπτυξη στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών παραμένει «νεκρό γράμμα», με συνέπεια να μη διευκολύνεται η έναρξη επιχειρηματικής σχετικής δραστηριότητας.
Το άρτιο επιστημονικό δυναμικό, το χαμηλό κόστος, τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις υποδομές καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό για παροχή ιατρικής φροντίδας σε συνδυασμό με την εμπειρία της ψυχαγωγίας και το ταξίδι.
Σύμφωνα με μελέτες, η Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας δύναται να αντλήσει από τον ιατρικό τουρισμό 2 δισ. ευρώ με την προσέλευση 400.000 ασθενών. Κατά συνέπεια, καθίσταται απαραίτητη η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού η οποία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση ιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων και η διασφάλιση σημαντικών οικονομικών πόρων εντός της Ελλάδας. Οι διεθνείς κανόνες της αγοράς αποδεικνύουν ότι εξαιρετικά σημαντική είναι η σύμπραξη του κλάδου της υγείας με αυτόν του τουρισμού, ενώ οι διακρατικές συνεργασίες διαμορφώνουν το υπόστρωμα επάνω στο οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει ο επιχειρηματικός άξονας του ιατρικού τουρισμού.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, ως προς την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας;
2.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να πιστοποιηθεί διεθνώς ο ελληνικός ιατρικός τουρισμός, να διαμορφωθούν ολοκληρωμένα προγράμματα παροχής ανάλογων υπηρεσιών, να εξειδικευτούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες, να δημιουργηθούν τοπικά δίκτυα παρόχων;

Ο ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Κατσιαντώνης

Add Comment