Ηχηρά μηνύματα και συγκίνηση στο μαρτυρικό «Καυκάκι»

73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΚΑΥΚΑΚΕΙΑ 2016 (5)

Μνήμες, περισυλλογή, έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα και ηχηρά μηνύματα στην εφετινή 73η επέτειο για τους 140 και πλέον κατοίκους του Δομενίκου, του Δαμασίου, του Μεσοχωρίου, του Αμουρίου, που εκτελέστηκαν ομαδικά από τα Ιταλικά στρατεύματα Κατοχής, στις 16 Φεβρουαρίου του 1943, στη μαρτυρική τοποθεσία «Καυκάκι»!
Στην επετειακή καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, που συνδιοργάνωσαν χθες Τρίτη(ανήμερα της ημερομηνίας εκτέλεσης) η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινότητα Δομενίκου, μετά τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο στο εκκλησάκι στην ιστορική θέση «Καυκάκι», τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των εκτελεσθέντων(…κάτω από τον επιβλητικό μεγάλο Σταυρό), όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Κεντρική ομιλήτρια της 73ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Δομένικου, που στοίχισε τη ζωή σε αθώους πολίτες, ήταν η εκπαιδευτικός – φιλόλογος του Λυκείου Δομένικου κ. Αναστασία Φουνταρλή, που με ζωντανό και μεστό λόγο περιέγραψε βήμα – βήμα την ανείπωτη τραγωδία και το στυγερό έγκλημα του ολοκαυτώματος του Δομένικου(με πληροφορίες αντλημένες κατά βάση από τα χρονικά του Δομενίκου, καταγεγραμμένα από τον δάσκαλο Καραμίντζα Δημήτριο).
[wpg_thumb]
«Τελούμε ευλαβικά αναστάσιμο μνημόσυνο για τους κατοίκους του Δομένικου και της γύρω περιοχής που εκτελέστηκαν από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής στις 16 Φεβρουαρίου 1943 και καλούμαστε να ταξιδέψουμε νοερά στη φριχτή χοάνη του παραλογισμού. Απέναντι σε όλους αυτούς τους αναρίθμητους μάρτυρες (που μπορεί να ήταν “αριθμημένοι” αλλά λόγω της φρικαλεότητας και της αγωνίας του θανάτου τους έγιναν κατ’ ουσίαν αναρίθμητοι), έχουμε χρέος ιερό τη διατήρηση της μνήμης», επεσήμανε με νόημα η ομιλήτρια, και συνέχισε: «Επέτειοι, όμως, όπως η σημερινή, δεν απαιτούν και δεν παρουσιάζουν μόνο χρονικά. Σήμερα και κάθε φορά είναι μέρα μνήμης και ουσιαστικής απότισης φόρου τιμής στους νεκρούς της περιοχής, που διεκδικούν την ηθική δικαίωση, αλλά και στα ορφανά παιδιά και στις πικρές γυναίκες με τα μαύρα ρούχα, παρθένες και μητέρες, που έλαχε σ’ αυτές να δώσει ο Χάρος τη χούφτα του γεμάτη. Μοίρα των αθώων είσαι και δική μας μοίρα. Η μνήμη σας καίει άκαυτη βάτος. Μνήμη της πατρίδας μου σε λέω Δομένικο, Καλάβρυτα, Δίστομο, Βιάννο…. Παράλληλα, μια τέτοια ημέρα πρέπει να αποτελεί αφόρμηση συνειδητοποίησης της πορείας μας ως έθνους μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι, μιας πορείας σμιλευμένης με αγώνες, θυσίες, ολοκαυτώματα, διαρκώς συστρεφόμενης, διαρκώς τρεφόμενης με καινούριους καημούς, αλλά και δαφνοστεφανωμένης. Ακόμη, επειδή επάνω από τη γηραιά Ευρώπη πλανιέται αυτή τη στιγμή ένα φάντασμα, αυτό του νεοφασισμού, που επιχειρεί να συναρθρώσει του κοινωνικούς και ιδεολογικούς αρμούς του, η ανάδειξη τέτοιων επετείων είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, για να καταδείξουν τι συμβαίνει, όταν ο άνθρωπος γίνεται απάνθρωπος για το συνάνθρωπο. Οι θυσίες των απανταχού θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού ας αποτελέσουν κήρυκες ενός ηχηρού μηνύματος «ποτέ πια φασισμός». Τέλος, στη σκληρή εποχή που ζούμε οι Έλληνες, τη στιγμή που ναι μεν δεν απειλείται η εδαφική μας ακεραιότητα και ο ζωτικός μας χώρος, αλλά απεμπολείται ένα άλλο βασικό μας δικαίωμα, αυτό της αυτοδιάθεσης, της δυνατότητας να ορίζουμε την οικονομική μας ζωή, τη στιγμή που η ελληνική συνείδηση καλείται να αφυπνιστεί και να δυναμώσει, οι θυσίες των μαρτύρων μπορούν να αποτελέσουν φωτεινά παραδείγματα, για να αναβαπτιστούμε στα αρχέγονα νερά του αγώνα για επιβίωση, για να πετάξουμε μακριά σε αναζήτηση μιας τομής ανάμεσα στο παρελθόν και το ακατοίκητο μέλλον, σε αναζήτηση ενός σημείου σύγκλισης των θετικών μας δυνάμεων». Και η εκπαιδευτικός κ. Φουνταρλή ολοκλήρωσε: «Θα ήθελα, κλείνοντας, να αποτίσω ως φόρο τιμής στους μάρτυρες του Δομένικου και της γύρω περιοχής τους στίχους που έγραψε ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος για τους μάρτυρες μιας άλλης εποχής, αυτούς του Ιερού Λόχου της Επανάστασης του 1821.
Ας μη βρέξει ποτέ
το σύννεφον, και ο άνεμος
σκληρός ας μή σκορπίση
το χώμα το μακάριον
που σας σκεπάζει.
Ας το δροσίση πάντοτε
με τ’ αργυρά της δάκρυα
η ροδόπεπλος κόρη’
και αυτού ας ξεφυτρώνουν
αιώνια τ’ άνθη».

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών από τον Άγγελο Δημ. Κυπαρίσση(εγγονό του επιζήσαντος τότε, αείμνηστου Χρ. Κυπαρίσση) και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις σχολικές μονάδες της περιοχής, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τιμητική σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.

Στη συνέχεια, προσκεκλημένοι και πολίτες κατευθύνθηκαν στο Δομένικο όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Νικολάου Μπάμπαλη(μοίραρχου, διοικητή τότε της Υποδιεύθυνσης Χωροφυλακής Ελασσόνας), που είχε υψώσει τη δική του δυνατή φωνή διαμαρτυρίας για το φοβερό έγκλημα των Ιταλών. Αμέσως μετά, στην αίθουσα του «Παναγιώτειου» Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν απονομές βραβείων «Νικολάου Μπάμπαλη» για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις των μαθητών του Γυμνασίου Δομενίκου με θέμα «Το ολοκαύτωμα του Δομενίκου», καθώς επίσης απονομή βραβείων σε αριστούχους μαθητές και βράβευση επίσης αριστούχων μαθητών από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στις εφετινές εκδηλώσεις μνήμης στην τοποθεσία «Καυκάκι» παραβρέθηκαν:

Ο βουλευτής κ. Κων. Μπαργιώτας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημ. Λέκκας, Γ. Παπαευθυμίου, Νικ. Γκουτζουρέλας, Ηλ. Κωτούκας, Αναστ. Γκατζιούρας, Ι. Χαλκίδης, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου κ. Κ. Κουλιός, εκπρόσωπος του διοικητή της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τ. Αεροπορίας, εκ μέρους της Περιφερειακής Αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλίας ο αστυνομικός διευθυντής, ο υποδιοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Ι. Ράπτης, ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ. Κων. Ασαλουμίδης, ο πρ. διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ. Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας κ. Αντόνιο Αλμπανέζε, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των Τ.Σ. Ελασσόνας, Δομενίκου, Αμουρίου, Δαμασίου, Μεσοχωρίου, αντιπροσωπείες της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Λάρισας, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Λάρισας, του συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λάρισας, εκπρόσωποι του Εθνικού Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και του Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεόδ. Τζιώλας, μέλη της οικογενείας του αείμνηστου μοίραρχου Νικολάου Μπάμπαλη, αντιπροσωπεία του συλλόγου Απανταχού Δομενικιωτών, εκπρόσωποι συλλόγων των δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής, απόδημοι Δομενικιώτες, συγγενείς των εκτελεσθέντων και πολύς κόσμος από το Δομένικο και τα γειτονικά τοπικά διαμερίσματα.

Add Comment