«Ύμνος» στην αιώνια Ελληνίδα μητέρα σε εκδήλωση της Μητρόπολης Ελασσόνας

Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΦΙΛΟΠΤ. 12 [800x600]

Ενδιαφέρουσα ήταν η εφετινή εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας των Φιλοπτώχων Ταμείων και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, που συνδυάστηκε με την γιορτή της μητέρας(της Υπαπαντής).
Την βασιλόπιτα των Φιλοπτώχων Ταμείων και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος ευλόγησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Η ομιλήτρια κοινωνική λειτουργός κ. Όλγα Προβίδα – Μουκίδου ανέπτυξε το θέμα «Μάνα: Μία λέξη…χίλιες σκέψεις», προσπαθώντας να αποτυπώσει τη σχέση μητέρας και παιδιού μέσα σε συνθήκες γαλήνης και ευτυχίας, αλλά και σε στιγμές φόρτισης επηρεασμένης από τη σύγχρονη πραγματικότητα.
«H μητέρα λατρεύτηκε ως σύμβολο γονιμότητας από τις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες. Μια μητέρα-θεά, αρχέτυπο σύμβολο της ευγονίας και της ευκαρπίας, ήταν αυτή που λάτρεψε ο άνθρωπος από την πιο βαθιά προϊστορία.
Στην ελληνική παράδοση η γυναίκα είναι ο στυλοβάτης της οικογένειας σε μια κοινωνία που βασίζει την επιβίωσή της στην αγροτική, κτηνοτροφική και ναυτική οικονομία. Οικοκυρά, οικονόμος και παιδαγωγός, η Ελληνίδα μητέρα αναπτύσσει ποικίλες δραστηριότητες και αποκαλύπτει σύνθετες δεξιότητες και αρετές που χαλυβδώνουν το χαρακτήρα της και την κάνουν αξιοσέβαστο μέλος της κοινότητας και λατρευτό πρότυπο αφοσίωσης και αυταπάρνησης για τα παιδιά της. Η εικόνα της μητέρας-βρεφοκρατούσας έχει ξεχωρίσει ως η πιο ανθεκτική στο χρόνο και η πιο φορτισμένη συναισθηματικά για όλους τους λαούς του κόσμου. Ιδιαίτερα στην ελληνική κοινωνία, η μορφή της μητέρας κατέχει κεντρική θέση, αφού συνοψίζει τις ιδέες της συνέχειας, της ασφάλειας, της θυσίας, της προσφοράς, της άνευ όρων αγάπης», «κατέθεσε» χαρακτηριστικά η ομιλήτρια, και συνέχισε: «Η Μάνα με στοργή, με τέχνη και μαεστρία, για να μη δημιουργεί αντιδράσεις, οφείλει να χειριστεί το ζήτημα του Θεού στη ζωή των παιδιών της. Να τους δείξει με απλότητα το δρόμο του Θεού, και την τήρηση των εντολών του. Όταν τα εμπνεύσει να εκπληρώνουν πάντα το θέλημα του Θεού, το «αγαθό και ευάρεστο και τέλειο». Τότε… τα παιδιά θα μπορέσουν να αναπτύξουν ώριμη προσωπικότητα. Η ολοκληρωμένη μητέρα έχει ισορροπία ανάμεσα στο συναίσθημα και στη λογική. Με την καρδιά μιλάει στις καρδιές των παιδιών της. Με τη λογική, τη σύνεση, και τη θέλησή της καλλιεργεί το νου, ασκεί και δυναμώνει τη θέλησή τους. Τα μαθαίνει να επιθυμούν, να σκέπτονται και να κάνουν το ορθό. Τα προωθεί από τα εύκολα στα δύσκολα θέματα ζωής. Τα μαθαίνει να υποτάσσουν τις επιθυμίες τους στο σωστό. Τα εισάγει στο πνεύμα του καθήκοντος, της θυσίας, της υποταγής στο θέλημα του Θεού. Έτσι η αγάπη της δεν είναι τυφλή και καταστρεπτική. Έχει φως και δύναμη. Είναι ό,τι ζητά η παιδική ψυχή. Ασφάλεια, χαρά, πράξη, συνέπεια, παράδειγμα. Προσπαθεί να έχει ψυχική επαφή με τα παιδιά της. Να είναι η έμπιστη σύμβουλός τους. Καθοδηγεί χωρίς να είναι αυταρχική και αντιπαθητική. Σπέρνει αξίες και ιδανικά, αλλά δε φοράει παρωπίδες. Η μητέρα φροντίζει και για την σωστή κοινωνικοποίηση του παιδιού της. Τι σημαίνει αυτό. Ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους άλλους, τον πατέρα, τους συγγενείς και τους φίλους και φροντίδα για τα κοινά. Αυτά όλα μεταγγίζονται σταδιακά, ήρεμα και φυσικά, προπάντων όμως βιωματικά μέσα από την εκδήλωση του δικού της ενδιαφέροντος και της δικής της αγάπης για τους άλλους. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί εξοικειώνεται με τις κοινωνικές αξίες της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της συνεργατικότητας. Ξεφεύγει από τον ατομισμό και την εγωπάθεια και αναδεικνύεται ολοκληρωμένο πρόσωπο, έτοιμο για τον αγώνα της ζωής και την ομορφιά της κοινωνίας».
[wpg_thumb]
Και η κ. Όλγα Προβίδα – Μουκίδου ολοκλήρωσε: «Κλείνοντας αξίζει να τονίσουμε πως «Η μάνα με την αγάπη της, την αφοσίωση της, τη θυσία της, την αυταπάρνησή της ανασταίνει στην αγκαλιά της τη νέα γενεά. Και όπως γράφει και ο καθηγητής Ιωάννης Ν. Ξηροτύρης : Μέσα στον κόρφο της και πάνω στα χέρια της παίρνει ο άνθρωπος για πρώτη φορά είδηση της αξίας της ζωής. Και ο ποιητής Γεώργιος Αθάνας προσθέτει: «Μητέρα, εσύ είσαι το θεμέλιο που κτίζεται η ζωή!».

Ακολούθησε από τους μαθητές των Κατηχητικών Σχολείων της Μητρόπολης «κατάθεση» αυθόρμητων σκέψεων – συναισθημάτων για τη μητέρα. Η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση σπουδαστών και της Παιδικής Χορωδίας της Μουσικής Σχολής Δημ. Τσιαβέ, που παρουσίασαν, με τη διεύθυνση της κ. Ευλαμπίας Ντούλα, επιλεγμένα επίκαιρα κομμάτια και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.

Στην εκδήλωση των Φιλοπτώχων Ταμείων της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος παραβρέθηκαν:

Ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Νικ. Γκουτζουρέλας και Αναστ. Γκατζιούρας, ο πρ. αντιδήμαρχος κ. Αστ. Στούπας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σαρανταπόρου κ. Βαϊτσης, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(Βαλέτσικου) Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, πλειάδα ιερέων και εκκλησιαστικών συμβουλίων ενοριών της Ι. Μητροπολης Ελασσώνος, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, εκ μέρους της εφημερίδας «Αναγνώστης» ο κ. Αχιλ. Κίτσας, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.

Add Comment