Μπαργιώτας για χρηματοδότηση νοηματικής, ευαίσθητα δεδομένα ασθενών, ΕΝΦΙΑ αναπήρων

μπαργιωτασ

«Πενιχρή η χρηματοδότηση του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα»

Την ελλιπή επιχορήγηση του Προγράμματος Διερμηνείας στην Νοηματική Γλώσσα στης Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, αναδεικνύουν με ερώτησή τους, οι βουλευτές του Ποταμιού κ. Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και κα. Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης).
Με την από 09/12/2015 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΑΔΑ7ΔΧΧ465Θ1Ω-Γ1Μ), προβλέπεται μια πενιχρή επιχορήγηση 30.000€ η οποία θα οδηγήσει ουσιαστικά στην κατάργηση του Προγράμματος. Η απόφαση αυτή έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κωφούς – βαρύκοους συμπολίτες μας, μιας και με αυτή την πίστωση κάλυπταν τις καθημερινές επικοινωνιακές τους ανάγκες σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, δικαστήρια κλπ. Ταυτόχρονα οδηγούνται στην ανεργία οι δεκάδες διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, που εργάζονται στο προαναφερθέν Πρόγραμμα. Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέδειξε την διγλωσσία της κυβέρνησης, καθώς η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Φωτίου είχε υποσχεθεί αύξηση της επιχορήγησης του συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ τελικά από τα 80.000€ που επιχορηγήθηκε το 2015 το Πρόγραμμα θα περικοπούν το 62% για το 2016 και θα είναι μόλις 30.000€.
Το Ποτάμι, ρωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα και αν θα υλοποιήσει την δέσμευσή του για αύξηση της τακτικής επιχορήγησης.

«Νοσοκομεία δημοσιοποιούν ευαίσθητα δεδομένα υγείας ασθενών»

Είναι αυτονόητο ότι η ανάρτηση των πράξεων όλων των οργάνων της Διοίκησης στη Διαύγεια είναι αναγκαία, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία από την πλευρά των φορέων άσκησης δημόσιας εξουσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 5 εδ. 1 (Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και απόρρητα) του ν. 3861/2010 «Η ανάρτηση των πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 2 στο Διαδίκτυο και η οργάνωση της αναζήτησης πληροφοριών πραγματοποιείται με την επιφύλαξη των κανόνων για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Δεν αναρτώνται πράξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως αυτά ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία».
Ωστόσο, καθημερινά αναρτώνται στη «Διαύγεια» δεκάδες αποφάσεις από υπηρεσίες Νοσοκομείων στις οποίες αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία των ασθενών (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ηλικία, ασφαλιστικός φορέας, πάθηση). Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Διοικητή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης (26/02/2014) περί έγκρισης τοποθέτησης βηματοδότη σε ασθενή, στην οποία αναφέρεται το όνομα, η ηλικία και το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς. Παρόμοια είναι η απόφαση του ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (18/11/2014) για προμήθεια υλικών για ολική αρθροπλαστική ισχίου για ασθενή της οποίας το ονοματεπώνυμο αναγράφεται στην απόφαση. Ακόμα, υπάρχει απόφαση του ΔΣ του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου της Αθήνας (11/03/2014) για έγκριση της προμήθειας απινιδωτή για ασθενή του καρδιολογικού τμήματος, στην οποία παρόλο που αναφέρονται τα αρχικά του ονόματος του ασθενούς, ωστόσο αναφέρεται ο αριθμός μητρώου του.
Επειδή η ακολουθούμενη, παράνομη πρακτική των νοσοκομείων αναδεικνύει την έλλειψη κοινού τρόπου διαχείρισης των δεδομένων υγείας των ασθενών από τα νοσοκομεία αφενός και τον κίνδυνο δικαστικής προσφυγής ασθενών που θίγονται και επιδίκασης αποζημίωσης εις βάρος του Δημοσίου αφετέρου, ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό: Είναι σε γνώση του Υπουργείου Υγείας η ακολουθούμενη πρακτική πολλών Νοσοκομείων; Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να υπάρχει απαρέγκλιτη τήρηση του νομικού πλαισίου αφενός και ενιαίος τρόπος διαχείρισης των δεδομένων υγείας των ασθενών από τα νοσοκομεία αφετέρου; Τι έχει πράξει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο πλαίσιο τόσο της ρυθμιστικής όσο και της ελεγκτικής της αρμοδιότητας; Έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου για παραβίαση των δεδομένων υγείας ασθενών; Εάν ναι, ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευτεί από το Υπουργείο Υγείας σε εκτέλεση αυτών;

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη Θεσσαλία

Για τα υδατικά ζητήματα και τα έργα στη Θεσσαλία ενημερώθηκε σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κινήματος στη Σεβαστουπόλεως μετείχαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ), κ. Γ. Καλλές, το μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΜ, κ. Αν. Μπαρμπούτης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου, κ. Γ. Κωτσός, ο Δήμαρχος Τρικάλων, κ. Δ. Παπαστεργίου, ο πρώην Νομάρχης Καρδίτσας, κ. Β. Αναγνωστόπουλος και ο Βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Στη συνάντηση έμφαση δόθηκε σε τρία θέματα. Πρώτον, στην παραγωγή ενέργειας. Άπαντες τόνισαν την ανάγκη να λειτουργήσουν τα κατασκευασμένα υδροηλεκτρικά έργα (Μεσοχώρα), να ολοκληρωθούν τα ημιτελή (Συκιά, Πευκόφυτο) και να προωθηθούν τα υπό μελέτη (Μουζάκι, Μαυρομάτι), καθώς με την ολοκλήρωση και λειτουργία τους η Θεσσαλία αποκτά ενεργειακή «αυτάρκεια» από πηγές αποκλειστικά ανανεώσιμες αφενός και έσοδα μέσω των οποίων θα επέλθει και η απόσβεση των πόρων που έχουν επενδυθεί αφετέρου. Δεύτερον, στα υδατικά έργα της Θεσσαλίας (άλλα λειτουργούν, άλλα έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η λειτουργία τους, άλλα είναι υπό κατασκευή, ενώ άλλα υπό σχεδιασμό). Πρόκειται για ένα βασικό κορμό διασυνδεδεμένων υδατικών έργων, που πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς τα έργα αυτά αποτελούν μια ενιαία υποδομή ταμίευσης, ρύθμισης και μεταφοράς των νερών από όποια περιοχή αυτά και εάν προέρχονται, σε όποια χρήση και εάν διατεθούν (παραγωγή ενέργειας, υδρεύσεις, αρδεύσεις, τουρισμός, περιβαλλοντική αναβάθμιση της Θεσσαλίας). Τρίτον, στα σχέδια διαχείρισης υδάτων. Οι παρευρισκόμενοι τόνισαν ότι, ενώ τα Σχέδια Διαχείρισης Πηνειού-Αχελώου εγκρίθηκαν και υπογράφηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς το Σεπτέμβριο του 2014, απουσιάζει η εφαρμογή των μέτρων-δράσεων που προβλέπονται και η παρακολούθησή τους. Τέλος, επανέφεραν την πρότασή τους για δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων. Η βασική ιδέα είναι -με τη συμμετοχή του κράτους και των χρηστών- να θεσπιστεί σε κάθε υδατικό διαμέρισμα Συμβούλιο Ενιαίας Διοίκησης και διαχείρισης των υδατικών θεμάτων και των αντίστοιχων βασικών έργων, να ενοποιηθούν οι διάσπαρτες υπηρεσίες και να ανήκει η εκμετάλλευση των υδάτων στα υποκείμενα όργανα (πχ η ύδρευση στις ΔΕΥΑ, η άρδευση στους ΟΤΑ).

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ υπερήλικων συνταξιούχων με αναπηρία 80% και άνω

Την αδικία που υφίστανται οι υπερήλικοι συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας 80% αναπηρία και άνω επισημαίνουν οι βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι απαλλάσσονταν από καταβολή ΕΝΦΙΑ τα προηγούμενα χρόνια όμως με την ΠΟΛ.1132/25.6.2015 η Γ.Γ.Δ.Ε απαιτεί για την βεβαίωση της αναπηρίας είτε ιατρική γνωμάτευση από τα ΚΕΠΑ είτε αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας, εκδοθείσες πριν από το 01/09/2011 από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.
Πολλοί όμως υπερήλικες συνταξιούχοι με 80% αναπηρία και άνω δεν διαθέτουν τέτοιες βεβαιώσεις αλλά μπορούν να προσκομίσουν είτε βεβαιώσεις ασφαλιστικών φορέων τους, στις οποίες πιστοποιούνται τα ποσοστά αναπηρίας, είτε οριστικές δικαστικές αποφάσεις που αποδεικνύουν το γεγονός της χρόνιας αναπηρίας. Τα έγγραφα αυτά όμως δεν αναγνωρίζονται από την ΓΓΔΕ.
Οι βουλευτές ερωτούν σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός προκειμένου να μη υποστούν εκ νέου ταλαιπωρία στα ΚΕΠΑ οι υπερήλικες συνταξιούχοι συμπολίτες μας.

Add Comment