Μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης στα Χριστούγεννα της Ελασσόνας

ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΕΛΑΣΣΟΝΑ

«Προσκυνούμεν σου την Γένναν Χριστέ!». «Ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ!», και με την καθιερωμένη εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, αλλά και με την παρουσία εκατοντάδων πιστών σε όλες τις εκκλησίες της περιοχής γιορτάστηκε η «Μεγάλη Δεσποτική Εορτή», η «Μητρόπολη των Εορτών», τα Χριστούγεννα και στην επαρχία Ελασσόνας.
Στην πανηγυρική Λειτουργία της Γεννήσεως του Σωτήρος, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν μαζί του ο προϊστάμενος του Ναού – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και ο διάκονος π. Γεώργιος Σαπουνάς.
Ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα, ανέγνωσε το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, όπου ανάμεσα στα άλλα, τονίζεται:
«…εις την εποχήν μας, θεωρουμένην ως εποχήν προόδου, πολλά παιδία αναγκάζονται να καταστούν πρόσφυγες ακολουθούντα τους γονείς των δια να σώσουν την ζωήν των, την οποία υποβλέπουν ποικιλώνυμοι εχθροί των. Το γεγονός τούτο, αποτελεί όνειδος δια το ανθρώπινον γένος.
Είναι αληθές ότι εις την μακράν ανθρωπίνην ιστορίαν οι λαοί πραγματοποίησαν πολλάς μετακινήσεις και αποικισμούς. Ηλπίζομεν όμως ότι, μετά τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τας περί της ειρήνης διακηρύξεις εκκλησιαστικών και πολιτικών ηγετών και οργανισμών αι σύγχρονοι κοινωνίαι θα ηδύναντο να εξασφαλίσουν την ειρηνικήν διαβίωσιν των ανθρώπων εις τας χώρας των. Ατυχώς, τα γεγονότα διαψεύδουν την ελπίδα, διότι μεγάλαι μάζαι ανθρώπων την προ της απειλής της εξολοθρεύσεως των αναγκάζονται να λάβουν την πικράν οδόν της προσφυγιάς. Η διαμορφούμενη αυτή κατάστασις, με το διαρκώς ογκούμενον κύμα των προσφύγων, αυξάνει τα ευθύνας ημών, όσων έχομεν εισέτι την ευλογίαν να ζώμεν ειρηνικώς και με κάποιαν άνεσιν, να μη μένωμεν αναίσθητοι ενώπιον του καθημερινού δράματος χιλιάδων συνανθρώπων μας, αλλά να εκφράσωμεν εις αυτούς την έμπρακτον αλληλεγγύην και αγάπην μας».
[wpg_thumb]
Με τη σειρά του, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα άλλα:
«Από τότε που ήλθε ο Χριστός, πέρασαν είκοσι και κάτι αιώνες, κι΄ όμως ο κόσμος δεν άλλαξε ακόμη. Ολόκληρη η οικουμένη ζει στην ίδια ταραχή, όπως και στην προ Χριστού εποχή. Το μίσος με τα ισχυρά πλοκάμια του, περισφίγγει τις καρδιές των ανθρώπων. Η αγάπη λιγοστεύει. Τις πράξεις των ανθρώπων επικυρώνει τις περισσότερες φορές η κακία. Οι πόλεμοι συνεχίζονται και το ανθρώπινο αίμα ρέει άφθονο, ποτίζοντας την πολυβασανισμένη μας γη. Οι λαοί γελασμένοι και προδομένοι από αυτούς που τους κυβερνούν, εγκαταλείπουν τις εστίες τους με ελπίδα ένα αβέβαιο μέλλον και ζουν σε άθλιες συνθήκες, στερούμενοι και των στοιχειωδών ατομικών ελευθεριών. Ο νόμος του Θεού τίθεται σε αμφισβήτηση, ενώ ο νόμος της ζούγκλας ρυθμίζει τις σχέσεις των ανθρώπων. Ο κόσμος δεν άλλαξε, δεν έγινε καλύτερος, ζει και πάλι μακρυά από τον Θεό, σε μία νέα κόλαση. Και γιατί όλα αυτά; Μήπως απέτυχε ο χριστιανισμός; Μήπως το Ευαγγέλιο δεν έχει την δύναμη να αλλάξει τον κόσμο; Όχι. Αυτοί που απέτυχαν είναι μόνο οι άνθρωποι. Ο χριστιανισμός πέτυχε, αλλά οι χριστιανοί αστοχήσαμε. Γιατί δεν μπορέσαμε να οδηγήσουμε νοερώς τα βήματα μας στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, να προσκυνήσουμε το θείο βρέφος και να διδαχθούμε από την απλότητα και βαθειά ταπείνωση του Ιησού. Δεν μπορέσαμε μέσα στις παγωμένες καρδιές μας να δεχθούμε τον λυτρωτή του κόσμου. Δεν μπορέσαμε να αφομοιώσουμε τα θεία μηνύματα της ειρήνης, γι΄ αυτό και οι καρδιές μας συνεχίζουν να ζουν σε μία αδιάκοπη ταραχή. Εκείνος μας υπενθύμισε την προέλευση μας και μας έδειξε τον αληθινό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να φθάσουμε στον αληθινό μας προορισμό. Εμείς όμως δεχθήκαμε τότε και απορρίπτουμε τώρα. Συμφωνήσαμε τότε, αλλά τώρα διαφωνούμε. Τον αναγνωρίσαμε τότε, αλλά Τον αγνοούμε τώρα. Προσφέραμε ολοπρόθυμα τότε την καρδιά μας, αλλά τώρα την κρατάμε αποκλειστικά για τον εαυτό μας, αποφασισμένοι να την προσφέρουμε σε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από τον Χριστό. Η δική μας ασυνέπεια στην ζωή γίνεται αφορμή να βλασφημείται, να εμπαίζεται και να περιφρονείται το άγιο όνομα του Κυρίου. Ο Χριστός ήλθε μία φορά. Το γεγονός αυτό επαναλαμβάνεται κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Έρχεται και στα φετεινά Χριστούγεννα, και ταυτόχρονα στην δική μας καρδιά. Ο κόσμος όμως δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξει η καρδιά του καθενός μας. Ο κόσμος δεν θα γίνει καλύτερος, αν δεν καλυτερεύσει και η δική μας ζωή. Το κράτος του Θεού δεν θα μεγαλώσει τα όρια του αν οι δικές μας οι καρδιές δεν κατακτηθούν πρώτα από Εκείνον που τις έπλασε.
Είναι λοιπόν τα φετεινά Χριστούγεννα μία ευκαιρία στην ζωή μας, να είναι αλλοιώτικα από τα άλλα. Σας εύχομαι να είναι Χριστούγεννα λυτρωτικά, αληθινής ειρήνης, αποφασιστικά για το υπόλοιπο της ζωής μας».

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, το «παρών» έδωσαν: ο βουλευτής κ. Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο αντιπεριεφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημ. Λέκκας, Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Ανέστης Σερετίδης, Αστ. Στούπας, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.ά.

Add Comment