Μπαργιώτας: “Ανάγκη διατήρησης του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδίου”

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ-ΛΙΒΑΔΙ

Σε μια περίοδο όπου κοινότητες, όπως το Λιβάδι Ελασσόνας, που αποτελεί μια από τις μοναδικές περιοχές στην Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλο αριθμό μόνιμων κατοίκων (2500) σε τέτοιο υψόμετρο (1200μ), θα έπρεπε να έχουν την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας, η κυβέρνηση φαίνεται να το αφήνει στη μοίρα του. Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάταξης της Ελληνικής Αστυνομίας, προβλέπεται να καταργηθεί το ΑΤ Λιβαδίου και η ευρύτερη περιοχή των 13 χωριών και των 10000 κατοίκων, που εξυπηρετείται από το εν λόγω αστυνομικό τμήμα, θα καλύπτεται από το ΑΤ Ελασσόνας που βρίσκεται 35χμ μακριά. Κάτι τέτοιο θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για την ασφάλεια των κατοίκων, των επαγγελματιών και των αγροτών της περιοχής, ειδικά στην σημερινή συγκυρία, όπου εκτός των άλλων έχουν αυξηθεί και τα κρούσματα ζωοκλοπών.
Με ερώτηση του ο Βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό, αν σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδίου Ελασσόνας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΘΕΜΑ: «Κατάργηση Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδίου Ελασσόνας»
Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάταξης της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπεται η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδίου Ελασσόνας. Το Λιβάδι Ελασσόνας είναι μια ακμάζουσα κοινότητα στις παρυφές του Ολύμπου στην οποία κατοικούν 2500 μόνιμοι κάτοικοι. Η βασική ενασχόληση των κατοίκων είναι ο πρωτογενής τομέας. Οι συνθήκες εργασίας είναι αντίξοες, καθώς το Λιβάδι βρίσκεται σε υψόμετρο 1200μ, καθιστώντας το ένα από τα μοναδικά στην Ελλάδα που βρίσκεται σε τόσο υψηλό υψόμετρο και έχει τόσους μόνιμους κατοίκους.
Το σχέδιο έχει αναστατώσει τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, καθώς πλέον η αστυνόμευση της περιοχής θα γίνεται από το ΑΤ Ελασσόνας που βρίσκεται 35χμ μακριά και απαιτούνται 45 λεπτά για να φτάσει κανείς. Επιπλέον, τον χειμώνα οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση, κάνοντας την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας πρακτικά αδύνατη. Ειδικά σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ζωοκλοπών αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Πολιτεία να στηρίξει τέτοιες περιοχές που είναι από τις ελάχιστες που έχουν διατηρήσει τον πληθυσμό τους και να δώσει κίνητρα για την παραμονή των κατοίκων, μεταξύ των οποίων είναι η αστυνόμευση και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Επειδή το ΑΤ Ελασσόνας καλύπτει το 30% της έκτασης του νομού Λαρίσης κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την αποτελεσματική αστυνόμευση μιας τόσο μεγάλης περιοχής,
Επειδή το ΑΤ Λιβαδίου μπορεί να εξυπηρετήσει 13 χωριά με πληθυσμό 10.000 κατοίκων,
Επειδή είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε κράτους δικαίου η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδίου, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ – ΛΑΡΙΣΑΣ

Add Comment