Λαμπρότητα στη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Ελασσόνα

Μητροπολίτης Χαρίτων: «Αφυπνίζει ο σοφός Άγιος Σπυρίδων»
Του Γιάννη Μουκίδη

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2015 (5) [800x600]

Με την καθιερωμένη θρησκευτική λαμπρότητα και επισημότητα και με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πιστών γιορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη της Ελασσόνας, όπου υπάρχει και ο φερώνυμος Ναός του Αγίου.
Το πρωί του περασμένου Σαββάτου(ανήμερα της γιορτής), στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας τελέσθηκε ο Όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Μαζί του συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Βαλέτσικου Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Χριστόφορος Παπανικολάου, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο «οικοδεσπότης» ιερέας π. Αλέξανδρος Ρουμπιές και οι ιερείς των ενοριών της πόλης και της περιοχής.
Στο Θείο Κήρυγμα που ακολούθησε, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων μίλησε για τον σοφό και θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα, που διακρινόταν για την απλότητα, την ελεημοσύνη και τη φιλανθρωπία του, επισημαίνοντας με νόημα: «Η Εκκλησία περικοσμεί τους Αγίους με διάφορα επίθετα. Τους αποκαλεί θαυματουργούς, σοφούς, μεγίστους. Οι Άγιοι ήταν άνθρωποι σαν και εμάς και η βιωτή τους είχε την πίστη τους προς τον Θεό. Ο Άγιος Σπυρίδων ήταν σοφός. Δεν είχε καμία περγαμηνή. Ήταν κατά τα κριτήρια του κόσμου αγράμματος, αφού δεν κατείχε κανένα τίτλο μόρφωσης. Όμως, άλλα τα κριτήρια του Θεού, άλλα των ανθρώπων. Ο Άγιος Σπυρίδων είχε την σοφία του Ουρανού, γεμάτη από χάρη Θεού. Ξεχώριζε για την φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη του, αν και πάντοτε φτωχός. Το πρώτο πνευματικό όπλο του Αγίου Σπυρίδωνος ήταν η αγάπη του επισκόπου για τα παιδιά του. Το δεύτερο όπλο είναι το ότι ο Άγιος είναι θαυματουργός. Στην απλή του ζωή επιτελούσε θαύματα. Είχε συλλειτουργούς αγγέλους, συνομιλεί με τους νεκρούς. 1600 χρόνια το λείψανο του παραμένει άφθαρτο στο νησί της Κέρκυρας. Το τρίτο όπλο του η Αγία του ζωή. Αυτό που μας λείπει σήμερα, αυτό που λείπει από την πολιτεία, την οικογένεια, την ζωή μας. Και οι Άγιοι κάποια στιγμή πρέπει να ζωντανέψουν. Όταν γίνουμε εμείς Άγιοι μέσα στην ζωή. Δύσκολο σε όλους να μιμηθούμε την ζωή των Αγίων. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι, με τα αδιέξοδα να παραμένουν στην ζωή μας, ο Άγιος Σπυρίδων έρχεται να μας αφυπνίσει».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Χαρίτων απένειμε με σύντομη τελετή το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο της ενορίας π. Αλέξανδρο Ρουμπιέ για την προσφορά του στην τοπική Εκκλησία, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του.
Στις 10.30 το πρωί, κάτω από ένα …«ήλιο με δόντια», πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Δημ. Τσιαβέ), η Εμβάδα του Αγίου(φυλάσσεται στο Ναό της Ελασσόνας) που κρατούσε ο εφημέριος του Ναού π. Αλέξανδρος Ρουμπιές, ο κλήρος, ακολουθούσαν δε οι αρχές και δεκάδες πιστοί.
[wpg_thumb]
Στις εφετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ο βουλευτής κ. Γεώργ. Κατσιαντώνης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ανέστ. Σερετίδης και Αστέρ. Στούπας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο πρώην αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, οι κυρίες των Φιλοπτώχων Ταμείων της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος και ενοριών της πόλης, καθώς και πολλοί κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας.

Add Comment