Στη Ραψάνη συναντήθηκαν οι Ολύμπιοι ποιητές

Οι Ολύμπιοι στη Ραψάνη | β’ κύκλος ποιητικής αυτογνωσίας

mitias_rapsani_2015

Μία ιδιαίτερη συνάντηση αφιερωμένη στην ποίηση και την ποιητική δημιουργία σε καιρούς κρίσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι κατάφεραν να παραβρεθούν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 22 Αυγούστου στο πέτρινο θεατράκι του “Μήτια” στη Ραψάνη Ολύμπου.

Είναι κάποιες συναντήσεις στο τέλος του καλοκαιριού που επιφυλάσσουν συγκινήσεις ποιητικού βεληνεκούς. Δεκάδες φίλοι της ποίησης απ’ όλη σχεδόν τη χώρα βρέθηκαν στη Ραψάνη, σε υψόμετρο 430 μέτρων, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Μ. Καραγάτση, αφορμή μιας ακόμα συνάντησης ποιητικής αυτογνωσίας. Μια βραδιά που μοιραία τα είχε όλα: θέατρο, ποίηση σε ελληνικά και γαλλικά, συζήτηση, ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, χαμόγελα, συγκίνηση, δυνατό χειροκρότημα. Ποιήματα που διαβάστηκαν δύο και τρεις φορές, ακριβώς γιατί οι στίχοι καταφέρνουν ακόμα και διεγείρουν φαντασίες. Το σήμερα και το αύριο της δημιουργίας. Το “γιατί” του ποιητή και της ποίησης εν καιρώ κρίσης. Το χρέος όσων τάχθηκαν να φυλάττουν Θερμοπύλες με όπλο τους τη γλώσσα. Ο Όλυμπος, η Λάρισα, ο Βόλος, το Αγρίνιο, η Βέροια, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ένα μισοφέγγαρο να παίζει κρυφτό με τα σύννεφα κάπου προς τη δύση. Σύννεφα που μας έκαναν ευτυχώς τη χάρη και δεν έφεραν βροχή. Τα καταιγιστικά λόγια του Κώστα μέσα απ’ τα κουρέλια του, ο καπνός απ’ τα τσιγάρα του Σωτήρη, το στεντόρειο ποιητικό ύφος του Αντώνη, η στιχουργική δύναμη του Δημήτρη, η τρυφερότητα της Χλόης, το ροζ χρώμα της Κατερίνας, το πάθος της Χρυσής, το μέσα βλέμμα του Παύλου, οι πολιτικοί αφορισμοί του Ηλία, η ελπίδα του Βασίλη. Κι από ‘κει, στη Κρασομάνα μέχρι το πρωί, γελώντας, τσουγκρίζοντας ποτήρια, χορεύοντας, απαγγέλλοντας πικάντικους στίχους του Νικάνορ Πάρα…

Μία ακόμα συνάντηση αφορμή του λόγου, των στίχων, της ομορφιάς του τόπου και των ανθρώπων. Σαν μια απάντηση στο θράσος του καιρού, στη γελοιότητα των πολιτικών εκπροσώπων, στο ανέραστο πρόσωπο μιας καθημερινότητας που εξαπλώνεται επικίνδυνα. Με την ελπίδα η συγκεκριμένη δράση να γίνει η αρχή μιας εποχής πιο ποιητικής, πιο ερωτικής, πιο επαναστατικής. Το ραντεβού τον ποιητών ανανεώθηκε για την 3η ποιητική συνάντηση του ερχόμενου καλοκαιριού.

Add Comment