Το «χαροποιόν πένθος» του Αυγούστου στην επαρχία Ελασσόνας

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΕ ΜΟΝΗ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ, ΛΙΒΑΔΙ, ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ!
Του Γιάννη Μουκίδη

ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑ 14-8-2015 (4)

«Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών».
«Η Παναγία είναι το «χαροποιόν πένθος», η «χαρμόλυπη» μας, η πικραμένη χαρά της Ορθοδοξίας», «ο χρυσοπλοκώτατος πύργος και η δωδεκάτειχος πόλις»! Αυτά «κατέθεσε» με τη γραφίδα του, πριν πολλά χρόνια ο Φώτης Κόντογλου για την Παναγία, και μέσα σε ατμόσφαιρα θείας κατάνυξης, μυσταγωγίας και συγκίνησης εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες(…μεγάλη και η παρουσία των νέων) στην περιοχή της Ελασσόνας γιόρτασαν και εφέτος την δική τους …καλοκαιρινή «χαρμολύπη», το «χαροποιόν πένθος» του Δεκαπενταύγουστου, την Κοίμηση της Παναγιάς.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην πόλη της Ελασσόνας, ενώ εκδηλώσεις με έντονα θρησκευτικό και παραδοσιακό «χρώμα» έγιναν στις γραφικές κωμοπόλεις του Λιβαδίου και της Τσαριτσάνης, καθώς και στην γύρω περιοχή.
Κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων ήταν η έντονη και ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία των ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών, τόσο στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, καθώς και στο Λιβάδι και στην Τσαριτσάνη. Βέβαια, σ΄ αυτό βοήθησε και ο καθαρά καλοκαιρινός καιρός.
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Παρασκευή απόγευμα, παραμονή της εορτής, στο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο της Μονής αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου κ. Χριστόφορος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος και πολλοί ιερείς.
[wpg_thumb]
Στο Θείο Κήρυγμα του ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, υπογράμμισε με νόημα, ανάμεσα στα άλλα:
«Ευρισκόμεθα εδώ, στην ιερά Μονή της Παναγίας της Ολυμπιωτίσσης, στη δική μας Παναγία, που στέκεται σε όλους μας στήριγμα, οδηγός, καταφύγιο και προστάτης μας, δίνοντας δύναμη, ελπίδα και παρηγορία. Η Παναγία ήταν ένας ηγιασμένος άνθρωπος. Στο πρόσωπο της βλέπουμε την μητέρα όλων των ανθρώπων. Έδειξε για τον υιό της απέραντη αγάπη, την στοργή της κάθε μητέρας, πόνεσε και ένοιωσε την οδύνη του Σταυρικού πάθους. Είδε την Ανάσταση του Χριστού, «βίωσε» την Ανάληψη, ήταν παρούσα την ημέρα της Αγίας Πεντηκοστής. Σήμερα αυτό το πρόσωπο έρχεται να παραδοθεί στα χέρια του Χριστού και όλοι εμείς χαιρόμαστε. Ο θάνατος αποτελεί κοινό χρέος όλων των ανθρώπων. Ο θάνατος μέσα στην Εκκλησία παίρνει άλλη διάσταση. Η οδύνη, η στεναχώρια, η λύπη, ο στεναγμός, στην Εκκλησία μετατρέπεται σε γιορτή, σε πανήγυρη. Χαιρόμαστε και θριαμβολογούμε για τον θάνατο της Παναγίας. Ο θάνατος για την Εκκλησία είναι ένα πέρασμα για την αιώνια ζωή. Ο θάνατος της Παναγίας δεν ήταν το τέλος της ζωής αλλά η αρχή της αιωνίου ζωής. Η Παναγία, η μητέρα μας, είναι το πρόσωπο που χαριτώθηκε από τον Θεό.
Οι πανηγύρεις και οι εορτές μέσα στην Εκκλησία στην πραγματικότητα έχουν άλλο νόημα. Ζούμε σε εποχές θορύβου και επιφάνειας. Καλά είναι και τα ταξίματα και οι λαμπάδες, αλλά χρειάζεται ο πραγματικός εξαγιασμός όλων μας. Τότε θα τιμήσουμε το πρόσωπο της Παναγίας μας και τους Αγίους μας. Ας ξεφύγουμε από τους τύπους, την επιφάνεια, τον θόρυβο, τους εφήμερους πανηγυρισμούς. Να βιώσουμε το Ευαγγέλιο στην ψυχή μας…».

Το βράδυ, εψάλλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας, έγινε δε, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας(κάτω από τους ήχους των ταλάντων και σημάντρων που χτυπούσαν οι καλόγριες της Μονής και ψαλμωδιών από χορό Ελασσονιτών ιεροψαλτών), με «φόντο» τη νυχτερινή άποψη της Ελασσόνας από ψηλά, η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου της Θεοτόκου γύρω από το χώρο του Μοναστηριού. Η περιφορά του Επιταφίου ολοκληρώθηκε με τρισάγιο μπροστά στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Σεβαστιανού(στον προαύλιο χώρο της Μονής), όπου μνημονεύθηκαν όλοι οι κοιμηθέντες διατελέσαντες μητροπολίτες της Ι.Μ. Ελασσώνος.
Στις εκδηλώσεις της παραμονής, παραβρέθηκαν ο πρ. βουλευτής κ. Ι. Παπαδημόπουλος, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δ. Τσιουρής, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπαιδευτικοί, ο διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Σπ. Αναγνωστάκης, εκπρόσωποι φορέων, προσκυνητές από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, κ.ά.
Ανήμερα της μεγάλης εορτής(προχθές Σάββατο), τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου λειτούργησε ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγ. Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος.
Πάντως, ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και εφέτος η προσέλευση ντόπιων και επισκεπτών που ανηφόρισαν στο ιστορικό Μοναστήρι της Ελασσόνας και κατέκλυσαν τους χώρους του για να προσκυνήσουν την θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και να προσευχηθούν στο …«καύχημα της Ελασσόνας», βιώνοντας τη Χάρη της για μια ακόμη χρονιά. Ενδεικτικό της μεγάλης προσέλευσης ήταν πως τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα των πιστών ξεκινούσαν από τις παρυφές του λόφου, που «φιλοξενεί» την Παναγία Ολυμπιώτισσα(…στην αρχή του δρόμου, που οδηγεί στο Μοναστήρι!).

ΛΙΒΑΔΙ
Με τη συμμετοχή ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού προσκυνητών, αλλά και «απόδημων» Λιβαδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και με την παρουσία των αρχών, το Λιβάδι, η ορεινή γραφική κωμόπολη του νομού Λάρισας γιόρτασε και εφέτος με λαμπρότητα την Παναγιά της, με θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στο φερώνυμο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου Λιβαδίου. Πλήθη πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη τις Ιερές Ακολουθίες και συμμετείχαν στην Περιφορά του Επιταφίου της Παναγιάς. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ανήμερα της Παναγίας, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Το Λιβάδι κατακλύστηκε από τους επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου και όχι μόνο, ενώ γίνεται λόγος(σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους και τοπικούς παράγοντες) για την πιο μαζική προσέλευση επισκεπτών και προσκυνητών των τελευταίων χρόνων, ξεπερνώντας ίσως ακόμα και την περυσινή!
Το «παρών» έδωσαν: ο βουλευτής – πρ. υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Ι. Σαπουνάς, Χρυσ. Προβίδα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Φώτ. Καραγκόγκος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, οι πρ. δήμαρχοι Λιβαδίου κ.κ. Γ. Γαλάνης και Νικ. Καψάλης, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρ. Χατζήνας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων(ΠΟΠΣΒ) κ. Μιχ. Μαγειρίας και βέβαια απόδημοι Λιβαδιώτες.
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ
Λαμπρός και ο εορτασμός και στην ιστορική Τσαριτσάνη, όπου τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν με κατάνυξη οι κάτοικοι της, αλλά και μεγάλος αριθμός επισκεπτών και «απόδημων» Τσαριτσανιωτών. Την παραμονή της εορτής, το βράδυ, έγινε η Περιφορά του Επιταφίου γύρω από το φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ναό, ενώ ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Παναγιάς της Τσαριτσάνης.
ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ανάλογες θρησκευτικές – πολιτιστικές – παραδοσιακές εκδηλώσεις έγιναν και στην ιστορική Ι. Μονή της «Παναγιάς της Τσούμας» στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και βέβαια στα τοπικά διαμερίσματα Βαλανίδας, Κλεισούρας, Άκρης, Τσαπουρνιάς, Κρυόβρυσης, Μηλέας, Πυθίου, Καλυβίων, Καρυάς, Σαρανταπόρου, Γιαννωτών καθώς και στα φερώνυμα παρεκκλήσια του Κοκκινοπηλού και της Συκέας, με έντονο το στοιχείο της συμμετοχής στις εκδηλώσεις και στα πανηγύρια που ακολούθησαν, εκατοντάδων επισκεπτών.

ΔΗΛΩΣΗ – ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, αμέσως μετά τον εκκλησιασμό του στην στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λιβάδι Ελασσόνας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή για την χώρας μας, για την Ορθοδοξία.
Εύχομαι με τη φώτιση της Παναγίας ο καθένας μας να αντλήσει την ψυχική δύναμη που απαιτείται και να ακολουθήσει το δρόμο της αλληλεγγύης για να καταφέρουμε τελικά να βγάλουμε τη χώρα μας από το αδιέξοδο και να γράψουμε το μέλλον των παιδιών μας με χρώματα αισιόδοξα και ελπιδοφόρα.
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ανηφορικός και δύσκολος και θα χρειαστεί περίσσευμα προσπάθειας και σωφροσύνης για να αντιμετωπίσουμε όλα όσα έρχονται.
Εύχομαι ιδιαίτερα σε όλους όσους γιορτάζουν χρόνια πολλά και σε όλους τους πολίτες υγεία και ευτυχία».

Add Comment