Η Κρήτη υποδέχθηκε την Παναγία Ολυμπιώτισσα με μαντινάδες!

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Η ΕΙΚΟΝΑ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (3) [11]

Με παραδοσιακό «χρώμα», με πανηγυρικές εκδηλώσεις και με θρησκευτική λαμπρότητα τα Χανιά της Κρήτης και η Ι. Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου υποδέχθηκαν το περασμένο Σάββατο την Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, η οποία μεταφέρθηκε από την Ελασσόνα στην Κρήτη, συνοδευόμενη από τον σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, στο πλαίσιο της καθιερωμένης πανήγυρης του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Χανίων.
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος, μετέφερε την Ι. Εικόνα, συνοδευόμενος από τον αρχιερατικό επίτροπο της Ι.Μ. Ελασσώνος πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, όπου στον προαύλιο του Ναού έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον σεβασμ. μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, τον κλήρο και εκατοντάδες πιστούς που ανέμεναν την άφιξη της Παναγίας Ολυμπιώτισσας. Κρητικοί με παραδοσιακές στολές από τον χορευτικό σύλλογο «Οι Βιγλάτωρες», μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, παρέλαβαν από τον κ. Χαρίτωνα την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Επαρχίας Ελασσόνας, και τον προσέφεραν μια υφαντή πετσέτα, με τη συνοδεία μαντινάδων.
[wpg_thumb]

Ακολούθησε, πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ελασσώνος, και προσφωνήσεις από τους δύο μητροπολίτες. Ο οικείος μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε θερμά τον κ. Χαρίτωνα και την συνοδεία του, που έφεραν στα Χανιά «την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, αυτό το ιερό κόσμημα της Ορθοδοξίας». Με τη σειρά του, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων ευχαρίστησε τον κ. Δαμασκηνό για την τιμητική πρόσκληση να συνεορτάσει την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, «δίδοντας την ευκαιρία στον κόσμο των Χανίων να προσκυνήσει την Παναγία την Ολυμπιώτισσα, το καύχημα της Μητροπόλεως Ελασσώνος, αφού όλη η πνευματική πορεία της Μητροπόλεως είναι συνυφασμένη με την παρουσία αυτής της Ιερής Εικόνος». «Ο Άγιος Νεκτάριος πάντοτε είχε ως στήριγμα και καταφυγή το πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας του. Κοντά σε αυτό το πρόσωπο, την Παναγία μας, θα βρούμε την εμπιστοσύνη, θα βρούμε την παρηγοριά, την παρρησία μας και την μεσιτεία μας προς τον Θεό», επεσήμανε με νόημα ο μητροπολίτης Ελασσώνος, απευθυνόμενος στους πιστούς.
Ενδεικτικά τα λόγια του ιερατικού προϊσταμένου του Ι.Ν. πρωτ. Εμμ. Δερμιτζάκη: «Είναι η πέμπτη χρονιά, που έρχεται η Παναγία στην εορτή του Αγίου Νεκταρίου. Μας ήρθε ως Γερόντισσα, ως Γοργοϋπήκοος, ως Τρυχερούσσα, ως Ελεούσσα και εφέτος ως Ολυμπιώτισσα! Την καλωσορίζουμε με τον γνήσιο Χριστιανικό και παραδοσιακό τρόπο στην Μητρόπολη μας ευχόμενοι να λάβουμε ακόμη μία φορά την χάρη και ευλογία της».
Το πρωί της Κυριακής, τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Χανίων αρχιερατικό συλλείτουργο και ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και των Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων στάθηκε στη ζωή του Αγίου Νεκταρίου και στην αρετή που τον διέκρινε, την ταπεινοφροσύνη. «Είναι η βάση για την πνευματική μας προκοπή. Κανένας δεν πηγαίνει πιο πάνω στη σκάλα της αγιοσύνης εάν δεν ομολογήσει για τον εαυτό του ότι βρίσκεται χαμηλά, πως του λείπουν ακόμα πολλά να μάθει, πως δεν είναι εκείνος που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι. Πάνω στην ταπεινοφροσύνη στηρίζεται όλο το οικοδόμημα του χριστιανικού βίου. Γι’ αυτό και ο Ιησούς άρχισε την επί του όρους ομιλία του με τον μακαρισμό των ταπεινών ανθρώπων. ”Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι”. Χαρά σε εκείνους δηλαδή που έχουν φρόνημα ταπεινό και μικρή γνώμη για τον εαυτό τους, που δεν έχουν τους άλλους ανθρώπους παρακάτω από αυτούς, που δεν έχουν την απαίτηση όλος ο κόσμος να τους προσκυνά και να τους υπηρετεί. Αντίθετα αισθάνονται δέος εκείνοι να διακονήσουν τους άλλους. Όσο περισσότερο και συμβεί να πλησιάζεις τους ανώτερους βαθμούς τόσο πιο πολύ να ταπεινοφρονείς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Add Comment