Η επαρχία Ελασσόνας γιορτάζει την Αγία Παρασκευή

ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΥ [6]

Με τις καθιερωμένες θρησκευτικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις, που άρχισαν χθες(με το Εσπερινό) και ολοκληρώνονται σήμερα Σάββατο, με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πολλές περιοχές της Επαρχίας Ελασσόνας εορτάζουν την Αγία Παρασκευή, σε Ιερούς Ναούς και Εξωκκλήσια που φέρουν το όνομα της.
Με ιδιαίτερο «χρώμα» οι εκδηλώσεις, ανάμεσα στα άλλα, στη Λεύκη(Σκόμπα) Ελασσόνας, στο Μικρό Ελευθεροχώρι, στο Λυκούδι, στην Άζωρο, στο Αμούρι, στον Κοκκινοπηλό, στον Ευαγγελισμό, στη Συκέα, στην Τσαριτσάνη, στο Σαραντάπορο, στην Άκρη, στο Λουτρό.
Για τον ιστορικό Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Λεύκης Ελασσόνας αναφέρεται πως υπάρχει η ιστορική εκδοχή ότι είναι αρχαιότερος και από το ναό της Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, ενώ εκεί υπάρχει η Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης.
Για τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Σαρανταπόρου, η ιστοσελίδα sarantaporo.gr , αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Mνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας. Πρόκειται για ένα μονόχωρο λιθόκτιστο ναό μικρών διαστάσεων με δίρριχτη στέγη, που καλύπτεται με κεραμίδια γαλλικού τύπου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εσωτερική διάρθρωση του ανατολικού τοίχου του Ιερού Βήματος, όπου σχηματίζονται οι χαρακτηριστικές, για τους μικρών διαστάσεων ναούς της περιοχής, κόγχες. Στις κόγχες αυτές η ανώτερη απόληξή τους διαμορφώνεται σε οξυκόρυφη εσοχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες του Ιωάννη Νικ. Ντάλλα και της Βασιλικής Γεωρ. Γκουντρουμπή, η εκκλησία χτίστηκε περίπου το 1915, την εποχή που δρούσε ο καπετάν Γιαγκούλας. Κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε περί το 1969 στην ίδια ακριβώς θέση».

Add Comment