Με επιτυχία το 7ο Φεστιβάλ Περραιβική Τρίπολις

DOLIHI 94

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια φορά στη Δολίχη το 7ο Φεστιβάλ Περραιβική Τρίπολις το Σάββατο 12/07/2014 20:00 μ.μ στην πλατεία Δολίχης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αφετηρία του 3ου Δόλιχου δρόμου που έγινε από τον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί Δολίχης» με τερματισμό τον Ι.Ν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πλατεία Δολίχης, όπου αντιστοιχεί σε 24 στάδια (δηλ. σε 4.614,48 μ.)

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Περιφερειακός σύμβουλος Παιδής Αθανάσιος, ο αντιδήμαρχος Ελασσονας Τζιόκας Φώτης, ο πρόεδρος του Δικτύου Περραιβία Σκριάπας Κωνσταντίνος, η δημοτική σύμβουλος Κώνσταντίνα Γκόγκου- Λούκα, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Δολίχης Τσακνάκης Παναγιώτης, ο Ιερέας Δολίχης Πάτερ Ιωάννης και το μέλος του φιλοσοφικού ομίλου Θεσσαλίας Δαρδούμπας Αθανάσιος. Η πρ. αντιπεριφερειάρχης Μαμάρα Μαρία λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκδήλωση τηλεφωνικώς.

Συνολικά, αγωνίστηκαν 41 αθλητές. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Πούρικας Μανώλης με χρόνο 16 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα κάνοντας νέο ρεκόρ. Δεύτερος τερμάτισε ο Σουγλής Ζήσης με χρόνο 16 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Την Τρίτη θέση ο Πούρικας Βαλεντίνος με χρόνο 17 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα. Σε όλους του Δολιχοδρομείς δόθηκαν μπλουζάκια, μετάλλια και αναμνηστικά.
Τον πρώτο νικητή βράβευσε  ο ομιλητής του Φεστιβάλ Φωτίου Αριστείδης, το δεύτερο νικητή βράβευσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δολίχης, τον τρίτο νικητή βράβευσε ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης Σουγλής Στέφανος.

[wpg_thumb]

Χαιρετισμός Γ.Γ. Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης Θεοδωράκη Σταύρου:

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, Φίλες και φίλοι,
Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης σας ευχαριστούμε πολύ που παρευρίσκεστε στο 7ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» , το οποίο φέτος είναι αποτέλεσμα συνδιοργάνωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μια εκδήλωση η οποία ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια και κατέληξε πλέον να αποτελεί θεσμό στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες στο παρελθόν όπως: ο καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας και αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονικής Γεώργιος Χουρμουζιάδης, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας και διευθυντής του μουσέιου Ακροπόλεως κ. Δήμητριος Παντερμαλής, ο καθηγητής ανθρωπολογίας κ. Άρης Πουλιανός, η αρχαιολόγος κ. Ασημίνα Τσιάκα, η αρχαιολόγος και αναπληρώτρια προϊσταμένη της 7ης εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια και ο λαογράφος – δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Λεκάκης. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στον αρχαιολόγο κ. Κουγιουμτζόγλου Σπύρο ο οποίος έδωσε την ψυχή του στις ανασκαφές στο χώρο του Καστριού Δολίχης και με τα ευρήματα του βρέθηκε η θέση της παλιοχριστιανικής και αρχαίας Δολίχης. Για 3η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβαλ Περραιβική Τριπολις περιλαμβάνει την αναβίωση του αρχαίου Ολυμπιακού αθλήματος Δόλιχου δρόμου, οποίος ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο.
Στο περσινό φεστιβάλ η θεματολογία της εκδήλωσης ήταν κάπως διαφορετική μιας και η στασιμότητα που υπάρχει στις ανασκαφές στο χώρο Καστρι Δολίχης έχει οδηγήσει στην έλλειψη νέων ευρημάτων, η οποία συνεπάγεται και στον περιορισμό της θεματολογίας του Φεστιβάλ.
Φέτος, έχουμε τη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή, να φιλοξενούμε τον τοπογράφο – μηχανικό και παράλληλα συντοπίτη μας, καθηγητή του ΑΠΘ κ. Φωτίου Αριστείδη. Ο κ, Φωτίου θα μας παρουσιάσει την χαρτογραφική απεικόνιση της Περραιβικής Τρίπολις στο πέρασμα των αιώνων: από την Γεωγραφία του Πτολεμαίου στην χάρτα του Ρήγα. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ομιλητή της εκδήλωσης, ο οποίος δέχτηκε αμέσως την πρόταση – πρόσκληση που του κάναμε. Ακόμα ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη φετινή συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στην ανάδειξη της περιοχής, όπως επίσης τον δημοσιογράφο και εκδότη του περιοδικού Ολύμπια Δρώμενα Αντώνη Λιάνο για την χορηγία των μεταλλίων στους αθλητές.
Το Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» προβάλλει τις αρχαιότητες και την ιστορία της περιοχής μας. Από το 2008 έχει γίνει θεσμός και πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σάββατο του Ιουλίου.
Ο πολιτιστικός σύλλογος Δολίχης ζητάει από τον νέο Δήμο Ελασσόνας και τους αρμόδιους φορείς στην συνέχιση των ανασκαφών στο χώρο του Καστριού Δολίχης καθώς και τη συντήρηση και τον καθαρισμό του δρόμου που οδηγεί εκεί. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα βυζαντινά μνημεία στη σκιά του Ολύμπου είναι ο πλούτος της περιοχής μας και κατά συνέπεια της επαρχίας Ελασσόνας. Πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτόν τον πλούτο και να τον αναδείξουμε. Μπορούμε δηλαδή να αναπτύξουμε τον τουρισμό.
Έχει καθιερωθεί επίσης σε αυτήν την εκδήλωση να ανακοινώνονται οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου που θα λάβουν χώρα το προσεχές χρονικό διάστημα. Οι επόμενες καθιερωμένες εκδηλώσεις λοιπόν, είναι η βραδιά νεολαίας 2 Αυγούστου και το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 5 και 6 Αυγούστου. Παράλληλα, εκείνες τις μέρες η παιδική θεατρική ομάδα του Συλλόγου θα παρουσιάσει το έργο της. Ακόμα, το ανδρικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου Πιερίας στις 18 Ιουλίου.
Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή ακρόαση.

Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης Κ Φωτίου, τοπογράφος – μηχανικός και καθηγητής του ΑΠΘ παρουσίασε την χαρτογραφική απεικόνιση της Περραιβικής Τρίπολις στο πέρασμα των αιώνων από τη γεωγραφία του Πτολεμαίου στη «Χάρτα» του Ρήγα. Η διαχρονική και ακριβής απεικόνιση του γεωγραφικού χώρου και των τοπωνυμίων του σε χάρτες, που διατηρούνται αυτούσια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τεκμηριώνει και ενισχύει την εθνική μας πολιτιστική κληρονομιά. Επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται διεθνώς ο καινούργιος κλάδος «χαρτογραφική κληρονομιά» με τη χώρα μας να την έχει δημιουργήσει και θεσμικά (ΑΧΑΚ: Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς) ως τμήμα των Γενικών Αρχείων του κράτους. Είναι λοιπόν σημαντικό, ότι ανάμεσα στον τότε γνωστό κόσμο περιλαμβάνεται και η Τριπολίτιδα και μάλιστα με τα σημερινά της ονόματα! Το όραμα του Ρήγα για την επανάσταση εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη μετέπειτα οργάνωση της ελεύθερης περιοχής των Βαλκανίων στηρίχθηκε μεταξύ άλλων και στη Χάρτα της βαλκανικής (σύνολο χαρτών), η οποία βασίζεται στη Γεωγραφία του Πτολεμαίου και περιλαμβάνει κατά το πλείστον αρχαιοελληνικές ονομασίες, όπως τα ονόματα των πόλεων της Τριπολίτιδας, και όχι ονομασίες τουρκικές ή σλαβικές. (Αναλυτικά η παρουσίαση στο dolihi.gr)

Ακολούθησε η βράβευση των αθλητών πάλης της περιοχής για τις σημαντικές επιδόσεις τους. Το Θεοδωράκη Χρήστο ( κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 66 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης στην 6η Πανελλήνια φοιτητική πανεπιστημιάδα) βράβευσε ο περιφερειακός σύμβουλος Παιδής Αθανάσιος.
Το Γεωργάκη Βασίλειο (κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 80 κιλκών της ελληνορωμαϊκής πάλης στην 6ή Πανελλήνια φοιτητική πανεπιστημιάδα και μια θέση στην εθνική ομάδα πάλης των Πανεπιστημίων) βράβευσε ο πρόεδρος του δικτύου Περραιβία Σκριάπας Κωνσταντίνος. Το Ζιάρρα Παναγιώτη ( κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 66 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης στην 6ή Πανελλήνια φοιτητική πανεπιστημιάδα) βράβευσε ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας Τζιόκας Φώτης.

Χαιρετισμός Περιφερειακού συμβούλου Παιδή Αθανάσιου:
Καλησπέρα, Σεβαστέ Πατέρα κύριε πρόεδρε, κύριε αντιδήμαρχε, κύριε πρόεδρε του Δίκτυου Περραιβία καλησπέρα και εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ Κώστα Αγοραστού. Πρώτα απ όλα συγχαρητήρια στη Δολίχη, συγχαρητήρια στο Θεοδωράκη Χρήστο για την πολύ μεγάλη διάκριση που έχει πετύχει, αξίζει πολλά χειροκροτήματα γιατί είναι ένα παιδί που κάνει μεγάλη προσπάθεια. Προσωπικά και όλοι μαζί πρέπει να του ευχηθούμε να έχει μια συμμετοχή στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες, αυτός είναι ο στόχος του αυτός είναι ο στόχος της παλαίστρας. Να μπορέσει η Ελασσόνα, να μπορέσει η Δολίχη να έχει επιτέλους έναν αθλητή στους Ολυμπιακούς αγώνες γι αυτό χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη απ όλους μας. Όσον αφορά την σημερινή εκδήλωση αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο που για άλλη μια φορά κάνει μια περίφημη εκδήλωση. Είναι μια εκδήλωση που ξκεπερνάει τα «όρια» του χωριού η οποία είναι πολύ σημαντική για όλη την περιοχή για όλο τον Δήμο Ελασσόνας. Δυστυχώς όμως οι εργασίες στο Καστρί Δολίχης παραμένουν στάσιμες και αυτό είναι κάτι που εμένα προσωπικά με προβληματίζει πάρα πολύ. Ξεκινάει όμως το καινούριο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ όπου όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε όχι μόνο να αναδείξουμε το Καστρί Δολίχης, αλλά να μπορέσουμε να το κάνουμε έναν διεθνή προορισμό γιατί ο αρχαιολογικός χώρος σε συνδυασμό με το μυθικό βουνό του Ολύμπου, με τη μυθολογία της περιοχής έχει όλες τις προϋποθέσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι στη διάθεσή σας για να πάει την περιοχή εκεί που της ανήκει. Θεωρώ λάθος να πάει η αρχαιολογική συλλογή της Ελασσόνας στο παλιό τελωνείο, αλλά να πρέπει να πάει στο παλιό μουσείο Σαρανταπόρου ενισχύοντας το «Τριπολιτάν». Σας ευχαριστώ πολύ είμαι στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστείτε.

Στη συνέχεια το ανδρικό χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης παρουσίασε χορούς από την Ήπειρο.
Το 7ο Φεστιβάλ Περραιβική Τρίπολις ολοκληρώθκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης Φωτίου Αριστείδη από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης Λιόλιο Θεόφιλο Δ.
Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαντζάρα Ανθή μέλος του πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης, φοιτήτρια του ΑΠΘ.
Ακολούθησε γεύμα για του επισήμους στην παραδοσιακή ταβέρνα «Παλιόχανο»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό το φως της εντυπωσιακής πανσέληνου.

Add Comment