Συγκλόνισε ο 3ος “Faethon Olympus Marathon”

Ο πιο σκληρός αγώνας Sky Running των τελευταίων ετών

FOM- (3) [3]

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πιο σκληρός αλλά και περίφημος σε όλο τον κόσμο ,Μαραθώνιος Sky Running “Faethon Olympus Marathon 2014 -Απ. Τσουρέκας” , που πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχή χρονιά ,την περασμένη Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 , από τις 06.00 το πρωΐ μέχρι αργά το απόγευμα , στον ιστορικό Κοκκινοπηλό Ελασσόνας , με χρυσό Χορηγό και υποστηρικτή τον κ. Αθαν. Τσουρέκα ,στον οποίο ο Πρόεδρος του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ κ. Κ. Σκριάπας ,επέδωσε τιμητική πλακέτα ,για τη μεγάλη του συμβολή στην επιτυχία του μεγάλου αυτού αθλητικού γεγονότος .

Στον μεγάλο και σπάνιο αυτό αγώνα , τον “3ο Faethon Olympus Marathon2014-Απ. Τσουρέκας ” που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον Ελληνικών και ξένων Πρακτορείων Ενημέρωσης ,λόγω της μοναδικότητάς του, σε συνδυασμό με το παγκόσμιο μνημείο της φύσης ,τον μυθικό Όλυμπο ,συμμετείχαν σε ένα “ταξίδι στον ουρανό” (Sky Running ) εκατοντάδες απαιτητικοί και εκλεκτικοί ορειβάτες και αθλητές μεγάλων αποστάσεων και υψομέτρων ,από όλη την Ελλάδα ,αλλά και το εξωτερικό ,δημιουργώντας νέο ρεκόρ συμμετοχών .

Οι σπουδαίοι αυτοί υπερ-αθλητές, που αισθάνθηκαν κατενθουσιασμένοι και περήφανοι για τη συμμετοχή τους , ξεκίνησαν μέσα από τον Κοκκινοπηλό στις 6 το πρωί της Κυριακής 13/7/2014 , διέσχισαν τα σπάνιας ομορφιάς τοπία του Ολύμπου επί 44 km.,καλύπτοντας υψομετρικές διαφορές 3.600 m. και ανέβηκαν σε δέκα (10) κορυφές του μυθικού βουνού με υψόμετρο πάνω από 2000 μέτρα ,πετώντας κυριολεκτικά στα σύννεφα και για τον λόγο αυτό ο Μαραθώνιος αυτός θεωρείται γνήσιος Sky Running αγώνας ,που σπάνια συναντά κανείς σε όλη την υφήλιο .
Ο πανέμορφος Κοκκινοπηλός που βρίσκεται σε υψόμετρο 1250 μ. στις πλαγιές του Θεσσαλικού Ολύμπου συγκέντρωσε εκατοντάδες επισκέπτες που ήθελαν να ζήσουν από κοντά το σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός.

Τελική κατάταξη:
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
1 Παπαηλίας Γιάνννης 05:57:06 FIFTH ELEMENT
2 Γιαννόπουλος Κώστας 06:23:55 TECNIKA
3 Νταβιώτης Θεόδωρος 06:38:09 INOV-8
4 Κουτσιούκης Κώστας 06:39:02 PLATAN.SPARMOY
5 Ράιος Γιώργος 06:42:27 www.trueadventure.gr
6 Αθνασόπουλος Λεωνίδας 06:42:27 ultra aspire-chronolog

Γυναίκες:
1. Καλογήρου Μάρα , Χρόνος 07.33.34 ,Fifth Element
2. Παπουνίδου Ναταλία ,08.10.15 ,ΕΟΣ Θεσ/νίκης
3. Καλογήρου Σοφία ,09.01.59, Fifth Element

[wpg_thumb]

Ενθουσιασμός από όλους τους Αθλητές
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι αθλητές που συμμετείχαν στον περίφημο Μαραθώνιο στον Κοκκινοπηλό ,εξέφρασαν την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό τους για την εξαιρετική φιλοξενία των κατοίκων της Ελασσόνας και του Κοκκινοπηλού ,οι οποίοι μάλιστα υποδέχονταν και ενθάρρυναν τους αθλητές με χειροκροτήματα καθ’όλη τη διαδρομή μέσα στο χωριό ,ενώ στον τερματισμό νεαρές κοπέλες του Συλλόγου Καλυβίων με παραδοσιακές φορεσιές παρέδιδαν τα μετάλλια σε όλους τους αθλητές που τερμάτιζαν .
Σύσσωμοι οι φορείς και όλη η τοπική κοινωνία της περιοχής αγκάλιασε τον μεγάλο αυτό αγώνα και παρείχαν στους διοργανωτές κάθε δυνατή ευκολία , γεγονός που εισέπραξαν όλοι οι αθλητές ,οι οποίοι γνώρισαν τη φιλοξενία των κατοίκων ,ενθουσιάστηκαν από το φυσικό περιβάλλον και τις προδιαγραφές της περιοχής για την ανάπτυξη του ορειβατικού τουρισμού και όλων των αθλημάτων βουνού ,με κέντρο τον Κοκκινοπηλό και την αξιοποίηση των κατασκηνώσεων,που σύντομα θα δοθούν στην τοπική κοινωνία .
Μαγικές εικόνες του Ολύμπου σε όλο τον κόσμο
Με αφορμή τη διοργάνωση του αγώνα και στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής ,που και φέτος ανέλαβε το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” με μοναδική επιτυχία (Πρόεδρος κ. Κ. Σκριάπας) , μαγικές εικόνες του Ολύμπου και της Ελλάδας , ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο ,μέσα από το τηλεοπτικό υλικό που προετοιμάστηκε ειδικά για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση και προβλήθηκε όχι μόνο από όλα ,σχεδόν ,τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ,αλλά και από πολλά κανάλια του εξωτερικού σε όλες τις ηπείρους ,όπως επίσης και τη φιλοξενία στο site του ΕΟΤ-Visit Greece. .
Με τον τρόπο αυτό ,εικόνες με τα χρώματα του Ολύμπου και της Ελλάδας έφτασαν παντού ,το Διαδίκτυο “πήρε φωτιά” ,ενώ χιλιάδες ιστοσελίδες φιλοξενούν ειδήσεις για τον μεγάλο Μαραθώνιο ,εκθειάζοντας τη μοναδική ομορφιά του Θεσσαλικού Ολύμπου ,καθιστώντας τον Κοκκινοπηλό σημείο αναφοράς για τους απαιτητικούς και σκληρούς ορειβάτες.Είναι βέβαιο ότι η καρδιά της ορειβασίας χτύπησε δυνατά στον Όλυμπο, κόβοντας την ανάσα όλων από τα μαγικά τοπία και την άγρια ομορφιά του.

Διοργάνωση διεθνών προδιαγραφών

Οι διοργανωτές φορείς ,με γενικό συντονιστή τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπαρμού (Πρόεδρος κ. Βίκυ Νίκου ,Γ.Γ. Μάχη Φουνταρλή ) και η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα (Αθ.Πιτένης,Δημ. Κωστούλης κ.α΄) ,με τη στήριξη φυσικά εκατοντάδων άλλων εθελοντών ,κατάφεραν να διοργανώσουν ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός ,τηρώντας όλες τις διεθνείς προδιαγραφές , λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας των αθλητών σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής ,εφοδιασμό με υγρά και τροφή για τους αθλητές και τη χρήση των τελειότερων συστημάτων χρονομέτρησης .
Αποτέλεσμα της πολύ καλής προετοιμασίας και της συντονισμένης δουλειάς όλων ,ήταν να διεξαχθεί ο αγώνας ,χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και κυρίως να μην υπάρξει κίνδυνος για τους αθλητές στα μεγάλα υψόμετρα .
Θεσσαλικός Όλυμπος-λατρεμένος ορειβατικός προορισμός
Με δεδομένη την επιτυχία του 3ου Faethon Olymous Marathon 2014 -Aπ.΄Τσουρέκας ,που ήδη πέρασε στην ιστορία ,κλέβοντας τις καρδιές όλων , αλλά και πολλών άλλων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων που το τελευταίο χρονικό διάστημα διοργανώνονται στον Θεσσαλικό Όλυμπο (ορειβατικό σκι, ράλι κλασσικών αυτοκινήτων ,ορεινή ποδηλασία και ιππασία ,φεστιβάλ κ.ά. ) η περιοχή εξελίσσεται σε λατρεμένο προορισμό για ορειβατικό τουρισμό ,για φυσιολάτρες και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Η αξιοποίηση των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού και η μετατροπή τους σε Πρότυπο Ορειβατικό Κέντρο Ολύμπου και Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητών Βουνού, όπως για πρώτη φορά στην ιστορία, από το 2011 διεκδικεί το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ με τρόπο μεθοδικό , με επιστολές προς τον πρωθυπουργό της χώρας (2011 και 2013 ) ζητώντας την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων ως αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή και την ανάπτυξη του ορειβατικού τουρισμού στην Ελλάδα ,με κέντρο τον Κοκκινοπηλό .
Το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ ,πρότεινε συγκεκριμένο σχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής για την περιοχή ,που μέσα από τα έγγραφά του έκανε γνωστό σε όλους και απομένει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες παραχώρησης των κατασκηνώσεων με μέριμνα του Δήμου Ελασσόνας και του Υπουργείου Παιδείας.
Οι εθελοντές ,οι “πραγματικοί ” νικητές

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους , όπως είναι η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα , φορείς ( Περιφέρεια ,Δήμος Ελασσόνας ,Δασαρχείο ,Πυροσβεστική κ.α΄) , το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (πρόεδρος Κ. Σκριάπας) ,ο ΧΟΣ Σπαρμού (που φέτος είχε τον γενικό συντονισμό του μεγάλου αγώνα-πρόεδρος κ. Βίκυ Νίκου ,Γ.Γ. Μάχη Φουνταρλή και απογείωσε τον Μαραθώνιο ) ,οι ΧΟΣ Ελασσόνας, Καλυβίων, Ολυμπιάδας, ο Ποδηλατικός Αθλητικός Όμιλος Επαρχίας Ελασσόνας “Όλυμπος”, οι Έλληνες Διασώστες Rescue GR (30 Διασώστες ,πιστοποιημένοι παροχείς Α΄Βοηθειών,10 σταθμοί ανά 4 Km,6 το πρωΐ όλοι στις θέσεις τους ,διανυκτέρευση στα ορειβατικά καταφύγια ,κάλυψη αγώνα σε Α΄Βοήθειες και τηλεπικοινωνίες),όλη η δύναμη του ΚΕΟΑΧ ,που πάντα προσφέρει αμέριστη τη βοήθεια ,ιδιαίτερα σε δύσκολες περιστάσεις και αξίζουν πολλές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη γι’ αυτό , οι Eλασσονίτες Εθελοντές ,ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Λάρισας και εκατοντάδες άλλοι εθελοντές που ήταν σε κατάσταση συναγερμού , με αποτέλεσμα να διεξαχθεί ο μεγάλος αυτός μαραθώνιος με υψηλά επίπεδα ποιότητας και ασφάλειας.
Όλυμπος -Παγκόσμιος προορισμός για τα Αθλήματα Βουνού
Ο Πρόεδρος του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” Κ. Σκριάπας και ο Αντιπρόεδρος κ. Κ. Φουρκιώτης ,που είναι και υπεύθυνος Αθλημάτων Βουνού του Δικτύου , δήλωσαν ότι : ” ο Όλυμπος ,μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη μεγάλη δύναμη για την ανάπτυξη του Ορειβατικού Τουρισμού στην Ελλάδα , με κέντρο τις Κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού (1250 μ. ) ,συγκεντρώνοντας αθλητές βουνού και ορειβάτες απ’ όλο τον κόσμο. Στον τομέα αυτό το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” αγωνίζεται επί σειρά ετών ,με όλους τους υπερδραστήριους Συλλόγους της περιοχής ,αναδεικνύοντας τον Όλυμπο ως ένα ελκυστικό προορισμό για απαιτητικούς αθλητές απ’ όλο τον κόσμο . Η ορειβασία ,η αναρρίχηση ,το ορειβατικό σκι ,το ποδήλατο βουνού ,η ορεινή ιππασία ,ο αεροπτερισμός , η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ότι αφορά τη φύση και το βουνό ,μπορεί να υλοποιηθεί στον Όλυμπο ,αρκεί η Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το κεφάλαιο αυτό ,που θα δώσει έντονη αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή του Θεσσαλικού Ολύμπου ,ιδιαίτερα με την άμεση αξιοποίηση των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού ,που μετά από έντονες παρεμβάσεις του Δήμου και του Δικτύου παραχωρούνται ,επιτέλους , στον Δήμο Ελασσόνας ,προτείνοντας ,μάλιστα, τη μετατροπή τους σε Πρότυπο Ορειβατικό Κέντρο και Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητών Βουνού ,μέσα από άμεση ένταξη του έργου στο ΣΕΣ 2014-2020 ,όπως ρητά δεσμεύτηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας να πράξει “.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όλυμπος ,ιδιαίτερα η Θεσσαλική πλευρά του , εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε αγαπημένο προορισμό για τους απαιτητικούς της Φύσης ,αφού κάθε χρόνο διοργανώνονται, με ευθύνη των εθελοντικών οργανώσεων , μεγάλα γεγονότα-θεσμοί για τη Θεσσαλία και την Ελλάδα ,που συγκεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον , όπως
1.οι αγώνες ορειβατικού σκι ( το 2015 θα φιλοξενηθούν,μάλιστα ,Παγκόσμιοι αγώνες ορειβατικού σκι ) ,
2. ο πιο σκληρός και απαιτητικός Faethon Olympus Marathon,γνωστός σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ,
3. το Ιστορικό Ράλι-αντίκα Ολύμπου του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες Λέσχες Κλασσικών Οχημάτων ,που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των οδηγών απ’ όλο τον κόσμο, ,
4. αγώνες δρόμου, ποδηλατικοί αγώνες,Φεστιβάλ κ.ά.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ Ο 3ος FAETHON OLYMPUS MARATHON

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 3ος Faethon Olympus Marathon στον Κοκκινοπηλόω Ελασσόνας.
Στις 6:00 το πρωί ξεκίνησαν 180 αθλητές από τους οποίους τερμάτισαν οι 155. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε στις 6:00 το απόγευμα και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Η οργανωτική επιτροπή (ΧΟΣ Σπαρμού, ΧΟΣ Ελασσόνας, ΧΟΣ Ολυμπιάδας, ΧΟΣ Καλυβίων, Ποδηλατικός Σύλλογος Ελασσόνας) θα ήθελε να ευχαριστήσει τους πολυάριθμους εθελοντές και τους Έλληνες Διασώστες, οι οποίοι πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα στάθηκαν στο πλευρό των αθλητών και τους στήριξαν με κάθε τρόπο.
Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Οικογένεια του Απόστολου Τσουρέκα, στον Δήμο Ελασσόνας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δασαρχείο Ελασσόνας, το ΚΕΟΑΧ, το Α.Τ. Ελασσόνας και Λιβαδίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελασσόνας, τους γιατρούς του αγώνα κα. Μεζίλη Κατερίνα και κο. Πλούταρχο Μπαμπάλη.
Ακόμα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς του αγώνα: ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ, BIKE PARK GKATZIOURAS, SAKORAFA SPORTSWEAR, TECNICA, DYNAFIT, AMSTEL(ALCOHOL FREE BEER), www.olympustrt.com, HAMOS PLACE, A.Π. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΤΖΟΥΛΗΣ, Κτήμα Μπέλλου, RIVER SIDE, Αερικό Καφέ, Μέλι Ανθέων Ελασσόνας, ΧΡΥΣΑ Ν. ΠΙΤΕΝΗ, Ολύμπου Βότανα, Σπύρος Κορδάμπαλος.

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Βικτωρία Νίκου Πιτένης Αθανάσιος
Πρόεδρος ΧΟΣ ΣΠΑΡΜΟΥ Κωστούλης Δημήτρης

Add Comment