Νέα δεδομένα στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος

ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΜΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΓΟΝΑΤΟΣ

gonato

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία συνοδεύεται από επώδυνη δυσκινησία και μεγάλη μείωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς Η αντιμετώπιση της νόσου ανάλογα με το στάδιο της νόσου διαφοροποιείται σε χειρουργική ή μη χειρουργική θεραπεία
Στην μη επεμβατική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος συμπεριλαμβάνονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αγωγή καθώς και οι ενδαρθρικές εγχύσεις. Στις ενδαρθρικές εγχύσεις περιλαμβάνονται τα κορτικοειδή, το υαλουρονικό οξύ (Hyalouronic Acid)  και τελευταία και οι Αυτόλογοι Επουλωτικοί Βιολογικοί Παράγοντες . H τεχνική των αυτόλογων αυξητικών βιολογικών παραγόντων, απομονώνει από το πλάσμα του αίματος αυτόλογα αιμοπετάλια, που καθοδηγούν την ιστική και οστική αναγέννηση. Είναι μέθοδος χωρίς χημικές ουσίες και φάρμακα, χωρίς παρενέργειες, και ουσιαστικά χρησιμοποιούνται επουλωτικοί παράγοντες του ιδίου οργανισμού σε μεγάλη συγκέντρωση σε στοχευμένη περιοχή πάθησης. Η χρήση των αυτόλογων αυξητικών βιολογικών παραγόντων είναι η τελευταία λέξη της σύγχρονης βιοθεραπευτικής για την προώθηση της επούλωσης οστικών και ιστικών, τραυματικών και εκφυλιστικών βλαβών .
Πολλές είναι οι μελέτες στην διεθνή βιβλιογραφία οι οποίες αξιολογούν και συγκρίνουν τα αποτελέσματα των ενδαρθρικών εγχύσεων του υαλουρονικού οξέως (HA) και των PRGF στην συντηρητική αντιμετώπιση της οστεαρθρίτιδας . Πρόσφατα στο “Arthrosopy: The journal of Artrhroscopic and Related Surgery” ανακοινώθηκε μια μελέτη μετα-ανάλυσης η οποία ανέλυσε τα δεδομένα 6 μελετών σχετικά με την δράση του HA και PRP  στην συντηρητική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Η μετα-ανάλυση στο σύνολο συμπεριελάμβανε 577 ασθενείς από τους οποίους 264 υπεβλήθηκαν σε θεραπεία με PRP και 313 ασθενείς (ως control grup) με HA ή φυσιολογικό ορό. Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν με τα πρωτόκολλα Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index scale, the International Knee Documentation Committee scores και κατέδειξαν την σημαντική ανωτερότητα της θεραπείας με PRP έναντι των HA.
Συμπερασματικά λοιπόν οι ενδαρθρικές εγχύσεις με Αυτόλογους Επουλωτικούς Βιολογικούς Παράγοντες σε μέτριες και βαριές οστεοαρθρίτιδες του γόνατος έχουν καλύτερα αποτελέσματα από την θεραπεία με υαλουρονικό οξύ σε βάθος χρόνου 10 μηνών.

Παρίδης Ι. Διονύσιος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής Θεσσαλίας
Μαυροδήμου & Ιπποκράτους 2 ( δίπλα στο ΚΥ Ελασσόνας)
THΛΕΦΩΝΟ 24930 23384 & 6936511464
Ελασσόνα

Add Comment