Ηχηρά μηνύματα από το Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης

«Σεβασμός, ανθρωπιά, στήριξη, αγκαλιές στα άτομα με αναπηρία»!!
Του Γιάννη Μουκίδη

Μέσα από μια προσεγμένη και ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, το Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης Ελασσόνας έστειλε τα δικά του ηχηρά μηνύματα στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο. «Σεβασμός, ανθρωπιά, στήριξη, αγκαλιές στα άτομα με αναπηρία»!!
«Πρωταγωνιστές» και «οικοδεσπότες» της βραδιάς, που έγινε στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας, οι μικροί μαθητές του Ειδικού Σχολείου, το εκπαιδευτικό προσωπικό του και βέβαια η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), που παρουσίασε ένα γεμάτο μουσικό πρόγραμμα, ερμηνεύοντας συνθέσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών και καταχειροκροτήθηκε με θέρμη από το κοινό.
[wpg_thumb]
Ξεχωριστές στιγμές συγκίνησης όταν τα παιδιά – μαθητές του Ειδικού Σχολείου Γαλανόβρυσης ανέβηκαν στη σκηνή και ερμήνευσαν το τραγούδι των χρωμάτων(σε μουσική και στίχους Παγκράτη και Βαλεντίνης Παυλίδη), με την συνοδεία κιθάρας και φωνής από τους πολλά υποσχόμενους νεαρούς Ελασσονίτες σπουδαστές μουσικής Κίμωνα Παπαδόπουλο και Στεφανία Παρλάντζα. Οι μικροί μαθητές αποχαιρέτησαν τον κόσμο, δίνοντας και «άρωμα» Χριστουγέννων, ερμηνεύοντας τα κάλαντα.
Καλωσορίζοντας τον κόσμο που βρέθηκε στην εκδήλωση, τόσο η διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου κ. Βασιλική Σταύρου όσο και η διευθύντρια του Ειδικού Νηπιαγωγείου Γαλανόβρυσης κ. Μαρία Βαλατσού ευχαρίστησαν όλους αυτούς(φορείς και πολίτες), που καθημερινά συμβάλλουν στην απρόσκοπτη λειτουργία της σχολικής μονάδας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες και το έργο του σχολείου.
Όπως, χαρακτηριστικά, υπογράμμισαν, ανάμεσα στα άλλα, οι κ.κ. Σταύρου και Βαλατσού:
«Η αναπηρία μας αφορά όλους, είναι κομμάτι της ζωής μας και οφείλουμε να τη σεβόμαστε. Ο σεβασμός μας έχει νόημα μόνο όταν μπορούμε να τον αποδεικνύουμε. Το εκπαιδευτικό σύστημα και όλοι εμείς, που αποτελούμε κομμάτι του, συμβάλλουμε στην αναπαραγωγή η στην ανατροπή των κοινωνικών δομών και σχέσεων. Έτσι, καλούμαστε να προασπίσουμε το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την ισοτιμία και να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και του αποκλεισμού. Κάθε μαθητής μας είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές ανάγκες και ικανότητες που καλούμαστε να καλύψουμε και να αναδείξουμε. Όλα τα παιδιά, με αναπηρία η χωρίς, προσδοκούν ένα καλύτερο αύριο. Σ΄ αυτή την προσπάθεια χρειάζονται την αποδοχή μας, την επιμονή και την υπομονή μας, τη στήριξη μας, την αγάπη μας και την αγκαλιά μας!».
Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πασχόπουλος στάθηκε στο σοβαρό έργο που επιτελεί το Ειδικό Σχολείο, στην μεγάλη αποδοχή που έχει η παρουσία του συγκεκριμένου σχολείου και οι δράσεις του από την τοπική κοινωνία, αλλά και στις υποδομές του Ειδικού Σχολείου, που ενισχύονται σημαντικά μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. «Πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε τα άτομα με αναπηρίες. Κανείς μας δεν ξέρει τι μας ξημερώνει. Μπορεί να βρεθούμε και εμείς στη θέση τους. Σεβασμός και ανθρώπινο πρόσωπο σε αυτούς τους αγωνιστές της ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Στο φουαγιέ του θεάτρου υπήρχε έκθεση – «μπαζάρ» με δημιουργίες των μαθητών του σχολείου, που επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί τους, γονείς, αλλά και εθελοντές της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι το Ειδικό Σχολείο(Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) Γαλανόβρυσης λειτουργεί από το 2005 και στην εφετινή σχολική χρονιά φοιτούν 14 μαθητές(ηλικίας 4 έως 15 ετών) από την Ελασσόνα και την ευρύτερη περιοχή.
Στην ιδιαίτερη εκδήλωση των μαθητών και εκπαιδευτικών του Ειδικού Σχολείου Γαλανόβρυσης Ελασσόνας, το «παρών» έδωσαν:
Ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας – αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου π. Χρήστος Γεροφάκας, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Φ. Τζιόκας, Μιλτ. Βαρσάμης, Ν. Γάτσας, Ι. Νάνος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Χαρ. Γκουντούρας, οι δημ. σύμβουλοι κ.κ. Τηλ. Γκαμπέτας, Ι. Σαπουνάς, ο υποψ. δήμαρχος κ. Ηρακλής Λιόλιος, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Σπ. Αναγνωστάκης, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων – φορέων της περιοχής, η διοίκηση του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης(…προσέφερε χρηματικό ποσόν για εκδρομή των μαθητών του σχολείου), μέλη των Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας, της Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών, της Λαογραφικής Εταιρίας, του Μορφωτικού Αραδοσιβίων, γονείς και συγγενείς των μαθητών, φίλοι της μουσικής, ευαισθητοποιημένοι Ελασσονίτες, κ.ά.

Add Comment