Προσοχή στα εμβόλια – δολώματα για τη λύσσα!

File14ΕΓΙΝΑΝ ΡΙΨΕΙΣ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ
Του Γιάννη Μουκίδη

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από τους πολίτες, κυρίως κυνηγούς – κτηνοτρόφους – αγρότες, στα εμβόλια – δολώματα για τη λύσσα, που έπεσαν ήδη από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας!!
Σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση, τα δολώματα, τα οποία έχουν ριφθεί από αέρος, έχουν χρώμα καφέ (μοιάζουν με σοκολάτα) και έχουν μυρωδιά ψαριού που ελκύει τις αλεπούδες και απωθεί τους ανθρώπους, περιέχουν δε στο εσωτερικό τους μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο (εξασθενημένος ιός της λύσσας) σε υγρή μορφή και που όταν το φάει το άγριο ζώο εμβολιάζεται κατά της ασθένειας.

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο Δήμος Ελασσόνας ενημερώνει:
«Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε στις 10/12/2013 ότι έγιναν ρίψεις εμβολίων / δολωμάτων µε σκοπό τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων για τη λύσσα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ελασσόνας.
Όπως επισημαίνει η Δ/νση Κτηνιατρικής εφιστάται η προσοχή των πολιτών, των κυνηγών και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων να µην προσεγγίζουν τα δολώματα και να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση την επαφή των εμβολίων µε γυμνά χέρια, καθότι αυτά περιέχουν ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιµογόνου δύναμης. Σε περίπτωση επαφής θα πρέπει να υπάρχει άμεση μετάβαση σε μονάδα Υγείας. Πρόταση της Υπηρεσίας είναι όσο το δυνατό περισσότερες ημέρες(µια εβδομάδα τουλάχιστον), να περιοριστούν ή και να µην διενεργούνται έξοδοι για κυνήγι στις περιοχές ρίψης εμβολίων για να περιοριστεί ο κίνδυνος επαφής µε τα δολώματα».
Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας στο τηλ.: 2413506347 .

Add Comment