Εορτασμός της εθνικής επετείου στην Ελασσόνα

«Όραμα μας να είναι ένας άλλος, ένας δικαιότερος κόσμος!»
Του Γιάννη Μουκίδη

Η ιστορική εθνική επέτειος του έπους του ΄40 γιορτάστηκε και στην πόλη της Ελασσόνας με την καθιερωμένη επισημότητα, με μηνύματα για τις αξίες της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και με ένα…κάθε άλλο παρά φθινοπωρινό καιρό.
Στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας τελέστηκε επίσημη δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας και οι ιερείς π. Νικ. Πνευματικός, π. Αλέξ. Ρουμπιές, π. Δημ. Παπαγεωργίου, π. Ευάγγ. Γκανάτσιος, π. Χρήστος Γεροφάκας.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την εκπαιδευτικό του ΕΠΑΛ Ελασσόνας κ. Δέσποινα Μπαρλαγιάννη, που με περιεκτικό και μεστό λόγο τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:
«Είναι μοίρα μας και πεπρωμένο του τόπου μας, προνόμιο της φυλής μας να είμαστε πάντα παρόντες, πάντα πρωταγωνιστές σε κάθε μεγάλο γεγονός, σε κάθε καμπή της ιστορίας. Και είναι χαρακτηριστικό της φυλής μας να διακρίνεται πάντα, να δημιουργεί εποποιίες και θαύματα.
[wpg_thumb]
Σήμερα μας καλεί η μέρα να θυμηθούμε πως ο λαός μας έχει τη θέληση και τη δύναμη σε δύσκολες περιστάσεις να γίνεται το επίκεντρο του κόσμου. Να μην ξεχνάμε πως κουβαλάμε βαριά κληρονομιά, πως έχουμε πίσω μας μια ιστορία, ένα ήθος και μια ηθική. Το έπος του ΄40 και η αντίσταση του λαού μας συνθέτουν τα μεγαλειώδη γεγονότα που μέσα σ΄ αυτά αναβαπτιζόμαστε».
Και η ομιλήτρια ολοκλήρωσε, με νόημα:
«Είναι ολοφάνερο πλέον ότι οι σύγχρονες μάχες, τις οποίες πρέπει σήμερα να δώσουμε, οφείλουν να αφορούν στην κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, την κατάργηση των χημικών και ατομικών όπλων. Η μάχη μας, ο σκοπός μας, το όραμα μας πρέπει να είναι ένας άλλος κόσμος, ένας δικαιότερος κόσμος! Κι όλα αυτά για να μην επαναληφθεί κανένα ολοκαύτωμα, κανένας διωγμός και κανένας πόλεμος. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νεολαία που θα μπορεί να εισακούγεται, να μετέχει στις αποφάσεις και να αγωνίζεται. Και είναι αυτή η απάντηση που οφείλουμε ως δάσκαλοι, ως γονείς, ως άνθρωποι που θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν ειρηνικά και να ζουν για τις χαρές της ζωής και όχι για τις δυστυχίες του πολέμου…».
Στη συνέχεια, τελέστηκε στο χώρο του Ηρώου της πλατείας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, τους φορείς, και τις σχολικές μονάδες, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ. Στη συνέχεια, επί της παραποτάμιας οδού Μητροπολίτου Ιακώβου αναπτύχθηκε η καθιερωμένη παρέλαση της Φιλαρμονικής και των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελασσόνας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο για τις αρχές και το κοινό.
Στις εφετινές επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Θεόδ. Λιάπης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Φώτ. Τζιόκας, Νικ. Γάτσας, οι πρ. βουλευτές κ.κ., Ι. Παπαδημόπουλος, Βασ. Αγοράστης, Ελευθ. Κυριακού, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Χαρ. Γκουντούρας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κων. Κορακίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, εκπρόσωπος του Α.Τ.Α., ο διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ελασσόνας διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, αξιωματικοί – υπαξιωματικοί του Στρατού, ο πρ. δήμαρχος κ. Πέτρος Χατζήνας, η Σχολική σύμβουλος της 6ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας κ. Μαρία Παπαδοπούλου, διευθυντές υπηρεσιών, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Μπαμπάλης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και αρκετός κόσμος.

Add Comment