Ομόφωνα υπέρ της απομάκρυνσης της ΠΑΠ η επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Ελασσόνας

Συνεδρίασε την Τρίτη 23 Ιουλίου το μεσημέρι με μεγάλη συμμετοχή φορέων στο Δημαρχείο Ελασσόνας η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου, με θέμα την έγκριση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ελασσόνας για απομάκρυνση της αποθήκης πυρομαχικών 361 ΠΑΠ, η οποία βρίσκεται στα όρια της πόλης της Ελασσόνας.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο οποίος αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την επιτροπή διαβούλευσης, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής (εκπροσώπους φορέων και πολίτες) για τις επαφές και συναντήσεις που είχε προσωπικά με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αθ. Δαβάκη, καθώς και την Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Φ. Γεννηματά. Πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες του υπουργείου διαβεβαίωσαν το Δήμαρχο Ελασσόνας για την απομάκρυνση των πλέον επικίνδυνων πυρομαχικών από την ΠΑΠ Ελασσόνας και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Δαβάκης δεσμεύτηκε ότι θα εξετασθεί το αίτημα μεταφοράς της ΠΑΠ στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των στρατιωτικών μονάδων.
[wpg_thumb]
Ο κ. Πασχόπουλος παρουσίασε αναλυτικά στα μέλη της επιτροπής το ιστορικό της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο στρατόπεδο πυρομαχικών την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013, έβαλε σε τεράστιο κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων, απείλησε με ολοκαύτωμα την Ελασσόνα, και ανάγκασε το δήμαρχο να δώσει εντολή εκκένωσης της πόλης μπροστά στην πιθανότητα να αναφλεγούν τα πυρομαχικά. Ο δήμαρχος εξήρε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών και των στρατιωτών, και τόνισε τη σημαντική παρουσία στο στρατόπεδο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ειρ. Καραλαριώτου, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Αντιπύραρχου κ. Νικ. Μιχαλάκη και του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου κ. Χρ. Μανωλά, ενώ σημείωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας για απομάκρυνση της ΠΑΠ από την Ελασσόνα.

Στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της Επιτροπής συντάχθηκαν με την εισήγηση του Δημάρχου για άμεση απομάκρυνση συνολικά της ΠΑΠ και όχι μόνο μέρους των πυρομαχικών και ομόφωνα επικρότησαν την απόφαση προληπτικής εκκένωσης της πόλης.

Η επιτροπή συναίνεσε στη σύγκληση λαϊκής συνέλευσης εντός των επομένων ημερών, για να προωθηθεί το αίτημα της απομάκρυνσης και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες και μορφές κινητοποίησης με τη συμμετοχή όλων των πολιτών.

Η επιτροπή εστίασε επίσης στο ζήτημα της πρόληψης του κινδύνου από ενδεχόμενο νέο ατύχημα στις αποθήκες πυρομαχικών και αποφάσισε τον ορισμό μιας ολιγομελούς επιτροπής, η οποία θα συνεργαστεί με το Δήμαρχο και το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας του δήμου με σκοπό την ενημέρωση και την οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Στη συνεδρίαση ετέθη τέλος το ζήτημα της εκπόνησης μελετών για την αξιοποίηση του στρατοπέδου μετά την απομάκρυνση της ΠΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.κ. Βασίλειος, η Δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζ. Φτίκα, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελ. Μουλτσιάς, εκπρόσωποι του Κ.Υ.Ε., αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι οργανισμών και κοινοτήτων και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Add Comment