Κέλλας: Γιατί αφήνετε εκτός αποζημίωσης τους παγετόπληκτους κτηνοτρόφους

ΚΕΛΛΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ;

Το θέμα της απόφασης της Κυβέρνησης να αποζημιώσει μία ελάχιστη μερίδα κτηνοτρόφων από τον πρωτοφανή παγετό του περασμένου Ιανουαρίου, σύμφωνα και με δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, φέρνει στη βουλή με ερώτησή του, ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Ν. Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Κέλλας.
Ο κ. Κέλλας, ο οποίος είχε σπεύσει από τον περασμένο Ιανουάριο να επισημάνει την ανάγκη τάχιστης αποζημίωσης, με ερώτηση που είχε καταθέσει στη βουλή, υπενθύμιζε πως το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, λόγω του ακραίου παγετού με θερμοκρασίες που έφθασαν τους -20 βαθμούς Κελσίου, οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας υπέστησαν σημαντικές ζημιές τόσο στο ζωικό κεφάλαιο, όσο και στην παραγωγή γάλακτος.
Αυτό, όπως είχε επισημάνει, μεταφράζεται σε μείωση τουλάχιστον 30% της φετινής παραγωγής σε σχέση με την αντίστοιχη παραγωγή άλλων ετών.
Ο Λαρισαίος πολιτικός τονίζει πως σύμφωνα με πρόσφατη δήλωσή του κ. Αποστόλου που δημοσιεύθηκε στον τύπο, “μόνο κτηνοτρόφοι χωρίς στάβλο, οι οποίοι δηλώνουν στο ΟΣ∆Ε ως αγελαία τα αιγοπρόβατά τους, θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση 10 ευρώ ανά κεφάλι, ως αποζημίωση για την αυξημένη κατανάλωση ζωοτροφών λόγω παγετού”.
“Η δήλωση αυτή, εύλογα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κτηνοτρόφων αφού αφήνει εκτός αποζημίωσης τη συντριπτική πλειοψηφία τους” σημειώνει ο κ. Κέλλας και παραθέτει χαρακτηριστικό απόσπασμα από σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας όπου σημειώνεται πως “ακόμη ψάχνουμε να βρούμε ποια από τα μέλη μας στην Θεσσαλία και σε όλη την χώρα δεν έχουν στάβλο για να πάρουν την αποζημίωση που ανακοινώσατε. Καταλήξαμε ότι μόνο οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που πάνε το καλοκαίρι στα ορεινά και οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στα νησιά και έχουν τα ζώα μόνο για κρεατοπαραγωγή δεν έχουν στάβλους. Για άλλη μια φορά βρίσκεστε σε λάθος κατεύθυνση και θα την πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που πάλεψαν πραγματικά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες για να διατηρήσουν το κοπάδι τους έχοντας ταυτόχρονα απώλειες σε ζώα τόσο μικρά όσο και μεγάλα και καταναλώνοντας μεγάλο όγκο ζωοτροφών”.
Με αφορμή τα παραπάνω, ο βουλευτής Λάρισας της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα ερωτήματα:
1.Με ποιά κριτήρια αποκλείστηκαν από τις αποζημιώσεις χιλιάδες κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου;
2.Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας;

Add Comment