Νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα από τη Λαογραφική Ελασσόνας

Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας συμμετέχει σ’ ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που έχει τίτλο «Πρεσβύτεροι και Νέοι ανακαλύπτουν την τέχνη της αφήγησης και των παραμυθιών» – “Seniors and Youths revealing the art of storytelling and fairytales”  και εντάσσεται στο πρόγραμμα LIFELONG LEARNING –  GRUNDTVIG WORKSHOPS .

Το εργαστήριο περιλαμβάνει ιστορική επισκόπηση και εισαγωγικά μαθήματα για τη δημιουργική αφήγηση, μαθήματα για τις τεχνικές αυτοσχεδιασμού, υποκριτικής, ορθοφωνίας, τραγουδιού και κίνησης, επισκέψεις σε σχολεία και επαφές με μαθητές για μια πιλοτική εφαρμογή αφήγησης ιστοριών, ηχογράφηση κειμένων για δημιουργία ακουστικών ιστοριών, πρακτικά εργαστήρια σχεδιασμού θεατρικών κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων. Το εργαστήριο θα τελειώσει με μία ανοικτή στο κοινό παράσταση και εκδήλωση. Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στη Βεργίνα, τον Όλυμπο και τα Μετέωρα, προκειμένου να εξοικειωθούν με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής.

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις τεχνικές αφήγησης, τον σχεδιασμό κοστουμιών και την οργάνωση μιας παράστασης δημιουργικής αφήγησης ιστοριών ή/και παραμυθιών, που θα απευθύνεται σε παιδιά, μαθητές και την οικογένεια. Θα εξοικειωθούν επίσης με άλλες γλώσσες, με άλλα λογοτεχνικά κείμενα και πολιτισμούς, καθώς επίσης και με το τοπικό περιβάλλον. Τέλος, θα αποκτήσουν τις εμπειρίες στο πώς να αρχίσουν παρόμοιες δραστηριότητες στις τοπικές κοινότητες τους.

Η Ελασσόνα και η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας θα έχουν την χαρά να φιλοξενήσουν 20 Ευρωπαίους Πολίτες από 10 διαφορετικές χώρες (Κύπρος, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Λετονία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Βέλγιο) από 03 – 11 Δεκεμβρίου 2011, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην αφήγηση και στα παραμύθια. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε ανοικτή εκδήλωση για όλους, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Στην εκδήλωση αυτή θα συμπράξει και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Ελασσόνας υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Δημήτρη Τσιαβέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, εγκρίθηκε ως πρώτη, με την υψηλότερη βαθμολογία σε όλη την Ελλάδα και το εργαστήριο είναι το ένα από τα δύο που πραγματοποιούνται την περίοδο 2011 – 2012 στην Ελλάδα.

Το Εργαστήριο πραγματοποιείται και με την συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισάβου – Ελασσόνας, στους χώρους του οποίου θα υλοποιηθούν τα θεωρητικά μαθήματα του εργαστηρίου.

Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, ευχαριστεί επίσης το Δήμο Ελασσόνας και  την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας  για την αμέριστη συμπαράσταση στην υλοποίηση του εργαστηρίου.

Add Comment