Ένα πλανητάριο για τον Όλυμπο

Τη δημιουργία Ψηφιακού Μυθολογικού Πάρκου στον Όλυμπο προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης ύψους 2 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Συγκεκριμένα προωθείται η ιδέα να δημιουργηθεί ένα «Πλανητάριο» στην Ελασσόνα, που θα «ξεναγεί» τους επισκέπτες ψηφιακά, στο μυθικό βουνό αλλά και στην ιστορία του, ενώ προτείνεται και η δημιουργία ενός αντίστοιχου «Πλανητάριου» για τα Μετέωρα, στην Καλαμπάκα.

Η δημιουργία Μυθολογικού Πάρκου στον Όλυμπο -στην ευρύτερη μορφή του- αλλά και ο καταδυτικός τουρισμός αποτελούν «έργα σημαίες» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα οποία αποδέχθηκε η Ε.Ε. και η υλοποίησή τους επαφίεται πλέον στην ταχύτητα αντίδρασης των αρμοδίων, παρότι ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση και άλλων εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

Όσον αφορά στην ψηφιακή εκδοχή του Μυθολογικού Πάρκου του Ολύμπου, η πρόταση που θα καταθέσει προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αφορά στη δημιουργία ενός «Πλανητάριου» σε χώρο που έχει ήδη ανευρεθεί για τον σκοπό αυτό στην Ελασσόνα και το οποίο θα έχει τη δυνατότητα:

– να ενημερώνει τους επισκέπτες για τη μυθική ιστορία του ιστορικού βουνού μέσω εικονικών πλατφόρμων που θα δημιουργηθούν, σχετικών με το Δωδεκάθεο, κάνοντας συγχρόνως επεξήγηση των μύθων που συνοδεύουν το βουνό.

– να ξεναγεί τους επισκέπτες, κάνοντας μια ολοκληρωμένη περιήγηση στον ορεινό όγκο, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες σχετίζονται με τη μεγάλη έκταση και τα θέματα προσβασιμότητας λόγω της γεωμορφολογικής ιδιομορφίας και του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία ή ειδικές δεξιότητες.

– να προβάλλει στους επισκέπτες τα πολιτιστικά, θρησκευτικά, περιβαλλοντικά μνημεία με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προσβασιμότητας, εστίασης, φιλοξενίας. Ανάλογη είναι και η φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζεται η δημιουργία «Πλανητάριου» για τα Μετέωρα, προκειμένου να επιτευχθεί η καθολική παρουσίαση και περιήγηση στον «κόσμο» των Μετεώρων και η δυνατότητα ολοκληρωμένης ξενάγησης για όλους.

Πηγή:thessalianews

Add Comment