Στον Εισαγγελέα 2 κυνηγοί για θανάτωση ζαρκαδιού!

ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΕΛΑΣΣΟΝΙΤΕΣ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Στον Εισαγγελέα Λάρισας οδηγήθηκαν 2 κυνηγοί από τον Τίρναβο, που κατηγορούνται πως σκότωσαν ζαρκάδι το πρωί της περασμένης Κυριακής!
Όπως έγινε γνωστό, άνδρες της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας εντόπισαν σε περιπολία δύο κυνηγούς να κυκλοφορούν με ένα Ι.Χ. «Mitsubishi» και να κυνηγούν σε περιοχή του Σπαρμού Ολύμπου. Μετά από παρακολούθηση αρκετής ώρας και καταδίωξη μιας και πλέον ώρας, οι δυο κυνηγοί συνελήφθησαν, αφού πρώτα …είχαν φροντίσει να πετάξουν το σκοτωμένο ζαρκάδι κάτω από μια συκιά, στη Ροδιά Τιρνάβου.
Μετά τον εντοπισμό και την σύλληψη των κυνηγών, το ζώο μεταφέρθηκε στην Ελασσόνα, όπου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες σε κεντρική καφετέρια – στέκι κυνηγών πραγματοποίησαν δημοπρασία για το θανατωθέν ζαρκάδι…βάρους μόλις 10 κιλών.
[wpg_thumb]
Πάντως, η εικόνα ενός νεκρού ζαρκαδιού, μεσημεριανές ώρες στο κέντρο της Ελασσόνας, εύλογο ήταν να δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση και ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια για αυτούς που φθάνουν στο σημείο να σκοτώνουν ακόμα και είδη ζώων υπό προστασία. Ίσως φαίνεται ότι οι νόμοι του Ελληνικού κράτους, που αναφέρουν ότι τα ζαρκάδια είναι προστατευόμενο είδος…δυστυχώς δεν σημαίνουν τίποτα για κάποιους ασυνείδητους κυνηγούς.
Σύμφωνα με τελευταία έκθεση του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», στην Ελλάδα, έχουν απομείνει μικροί πληθυσμοί ζαρκαδιών που απαντώνται στις ορεινές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας και το είδος χαρακτηρίζεται τρωτό, κάτι που σημαίνει ότι αν συνεχίσει να εξοντώνεται, σύντομα θα απειλείται με εξαφάνιση! Οι κυριότερες απειλές για το ζαρκάδι προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι το παράνομο κυνήγι και η καταστροφή των βιοτόπων του.
Το κυνήγι του ζαρκαδιού απαγορεύεται στην Ελλάδα από τον πρώτο νόμο περί θήρας του 1929. Υπάρχουν όμως επιτρεπόμενες ελεγχόμενες περιοχές κυνηγιού ζαρκαδιού σε διάφορες περιοχές, όπως υπάρχει σε περιοχή του Κισσάβου. Το κυνήγι του απαγορεύεται από το δασικό κώδικα υπαγόμενο στα λεγόμενα «ευγενή θηράματα», αλλά με ειδική ρύθμιση που προβλέπεται από τον ίδιο πάντα νόμο κυνηγιέται μόνο στις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές.
Σε μελέτη του, για την σωστή διαχείριση του κυνηγιού, ο δασολόγος – διπλ. μηχανολόγος μηχανικός Θεοφάνης Καραμπατζάκης στέκεται και στην κυνηγεσία του ζαρκαδιού, τονίζοντας, με νόημα: «Είναι γνωστό σε όλους τους κυνηγούς που έχουν έρθει σ’ επαφή μ’ αυτό το θήραμα, ότι η θήρευσή του, όταν διώκεται από ιχνηλάτες και με λειόκαννο τυφέκιο με σφαιρίδια (δράμια), δεν είναι δα και τόσο «αθλητική» πράξη»!
Χαρακτηριστική είναι, τέλος, η λιτή και με νόημα τοποθέτηση Ελασσονίτη, μόλις έμαθε για το ζαρκάδι που σκοτώθηκε: «Ειλικρινά, απορώ, πως μπορείς να πυροβολήσεις ένα ζώο που κάθεται και σε κοιτάζει ίσα μέσα στα μάτια, όπως κάνει το ζαρκάδι. Είναι ντροπή!».

Add Comment