Δόθηκε στην κυκλοφορία ο δρόμος προς Βαλέτσικο

«Παραδίδουμε στην κυκλοφορία ένα σημαντικό έργο που διευκολύνει την επικοινωνία στις ανθρώπινες κοινότητες», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την τελετή παράδοσης του δρόμου από τη διασταύρωση της Επαρχιακής οδού Λάρισας-Ελασσόνας μέχρι την Ιερά Μονή Βαλέτσικου προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Συνολικά, όπως ανέφερε, παραδίδονται σε κυκλοφορία επτάμιση (7,5) χιλιόμετρα οδικού δικτύου μαζί με τα λοιπά τεχνικά έργα.
Στην τελετή χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. κ. Βασίλειος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε τη χαρά να ολοκληρώνεται ένα μεγάλο έργο σε μια δύσκολη εποχή. Η πρόσβαση πλέον σε αυτόν τον τόπο είναι εύκολη. Και οι προσκυνητές μπορούνε να έρχονται εδώ, αλλά και οι άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία να έχουν μία διέξοδο. Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον κ. Αγοραστό και ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει δύναμη, ώστε να σφραγίζει τη θητεία του με πολλά και καλά έργα. Παράλληλα όμως να ευχαριστήσω και την αντιπεριφερειάρχη κα. Μαρία Μαμάρα, η οποία πάντοτε ενδιαφέρεται για την επαρχία μας»
[wpg_thumb]
Αναφερόμενος στο έργο ο κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «Με το έργο αυτό επιτυγχάνονται δυο στόχοι: Αφ’ ενός η ανετότερη πρόσβαση στο χώρο της Ι.Μ. του Αγίου Δημητρίου, που αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο της περιοχής της Ελασσόνας και αφετέρου η εξυπηρέτηση και η μετακίνηση των κτηνοτρόφων και των καλλιεργητών της περιοχής, που δραστηριοποιούνται οικονομικά εδώ. Πρόκειται για έναν δρόμο 7,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Ως αιρετή Περιφέρεια στοχεύουμε στην αξιοποίηση των μνημείων μας τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και στην στήριξη του θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής».
Παράλληλα ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν διαχρονικά στην υλοποίηση του έργου, ενώ σημείωσε πως η αιρετή Περιφέρεια με σχέδιο και προγραμματισμό, υλοποιεί και παραδίδει προς χρήση έργα χρήσιμα για τον τόπο, έργα που δημιουργούν μόχλευση στην τοπική κοινωνία και οικονομία, στηρίζοντας θέσεις εργασίας.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε: «Η παρουσία όλων σας σήμερα εδώ αποτελεί μια επιβράβευση της απόφασης, την οποία πήραμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με το Σεβασμιότατο για την κατασκευή αυτού του δρόμου. Έχουμε την τύχη να βρίσκεται εδώ στην περιοχή ένα μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο, και έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας από την Περιφέρεια, για να μπορέσουμε να βρούμε τους πόρους να το αναδείξουμε. Ήταν απόφαση μας και φαίνεται ότι όταν κάποιος έχει τη βούληση, έχει τη θέληση, τότε μπορεί να κάνει τα πάντα. Έτσι και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να κινούμαστε σ’ αυτόν τον καινούργιο δρόμο και να ερχόμαστε με ασφάλεια σε αυτό εδώ το ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο».
Με την εργολαβία «Βελτίωση του δρόμου από τη διασταύρωση της Επαρχιακής οδού Λάρισας-Ελασσόνας μέχρι την Ιερά Μονή Βαλέτσικου» συνολικού μήκους 7.300 μ., εκτελέστηκαν εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτικών. Με προηγούμενη εργολαβία είχε γίνει η διάνοιξη της οδού και η κατασκευή των απαραίτητων τεχνικών έργων.
Αναλυτικά,
Οι χωματουργικές εργασίες έγιναν για την αντιμετώπιση και άρση καταπτώσεων σε περιορισμένες θέσεις (όπου κρίνεται απαραίτητο), σε καθαρισμό και μόρφωση των υφιστάμενων τάφρων και ερεισμάτων όπου υπήρχε συγκράτηση κυρίων φερτών υλικών καθώς και διάστρωση μιας στρώσης Ε4 σε όλο το πλάτος της οδού.
Τα τεχνικά έργα περιλάμβαναν κυρίως την κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου στις θέσεις των ελιγμών.
Η οδοστρωσία περιλάμβανε την κατασκευή μιας στρώσης βάσης της Π.Τ.Π. 0-155 πάχους 0,10μ πλάτους 4,5μ έως 5,00μ σε όλο το μήκος της οδού. Σε θέσεις που θα κριθεί απαραίτητο η οδοστρωσία θα ενισχυθεί με την κατασκευή υπόβασης της ΠΤΠ 0-150.
Θα διαστρωθεί ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας Α265 πάχους 0,05μ πλάτους 4,0μ έως 4,50μ σε όλο το μήκος της οδού.
Το έργο ολοκληρώθηκε με την κατακόρυφη σήμανση της οδού και με την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, σύμφωνα με τις υποδείξεις της επίβλεψης.

Κατά την τελετή των εγκαινίων παρευρέθησαν ακόμη ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα Μαρία Μαμάρα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ελασσόνας κ. Θ. Λιάπης, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Ι. Νάνος και Μ. Βαρσάμης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θανάσης Παιδής, ο διεθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Λυτροκάπης, ο κατασκευαστής του έργου κ. Γ. Στεργιούλας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Add Comment