Για άμεση απομάκρυνση της Π.Α.Π. «φωνάζει» η Ελασσόνα!

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΥΡΙΝΟ «ΕΦΙΑΛΤΗ» ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Του Γιάννη Μουκίδη

Ηχηρό μήνυμα, μετά τον πύρινο «εφιάλτη» της περασμένης Δευτέρας, και αίτημα χρόνων παραμένει για την πόλη της Ελασσόνας η άμεση απομάκρυνση του Στρατοπέδου της 694 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών(Π.Α.Π.), του στρατοπέδου που απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση και βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τα τελευταία σπίτια της πόλης.
Το τρομακτικό σκηνικό που έζησαν οι Ελασσονίτες προχθές, με την πυρκαγιά μέσα στο στρατόπεδο, όπου βρίσκονται οι αποθήκες της ΠΑΠ, με τον κίνδυνο ανάφλεξης των πυρομαχικών που φυλάσσονται εκεί, με το εφιαλτικό σενάριο να παραδοθεί η πόλη της Ελασσόνας σε …ένα σύγχρονο «ολοκαύτωμα», φέρνει με τον πιο τραγικό τρόπο ξανά στην επικαιρότητα το μείζον θέμα της χρόνιας απαίτησης του Δήμου, των φορέων και των κατοίκων της Ελασσόνας για την άμεση απομάκρυνση της Π.Α.Π. από την Ελασσόνα, καθώς και για την μετατόπιση του αγωγού καυσίμων(που εξυπηρετεί την 694 ΠΑΠ) εκτός του σχεδίου της πόλης, που διέρχεται πλέον(…μετά την επέκταση του σχεδίου) μέσα από κατοικημένο τμήμα της Ελασσόνας.
[wpg_thumb]
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν με επιστολές και επισκέψεις σε αρμοδίους και σε Υπουργεία την επικινδυνότητα της ύπαρξης πυρομαχικών σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, ζητώντας άμεσες ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Υπενθυμίζουμε τις επιστολές που στάλθηκαν για το θέμα στις: 13-6-2008, 27-2-2009, 27-11-2009, 31-12-2010, 15-7-2011, 9-10-2012 .
Δυστυχώς, η προχθεσινή μέρα, η Δευτέρα 8 Ιουλίου του 2013, επιβεβαίωσε τραγικά τους φόβους της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γιώργου Πασχόπουλου, που προχθές πηγαινοερχόταν συνεχώς με τους συνεργάτες του στα μέτωπα και στις εστίες της φωτιάς και που υποχρεώθηκε στη λήψη της ασυνήθιστης και δύσκολης απόφασης εκκένωσης της πόλης, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτα μόλις λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Ελασσόνας! «Ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι η ασφάλεια και η υγεία των κατοίκων του Δήμου Ελασσόνας είναι θέμα υψίστης σημασίας και προηγείται όλων των άλλων…», υπενθύμισε με νόημα, χθες στην «Ε», ο δήμαρχος κ. Πασχόπουλος.
Πάντως, οι κάτοικοι(όλων των ηλικιών) συντεταγμένα και ψύχραιμα …σε μια πρωτοφανή επίδειξη ωριμότητας και σύνεσης εκκένωσαν την πόλη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατευθύνθηκαν στις όμορες Τοπικές Κοινότητες, που υποδείχτηκαν από τον Δήμο Ελασσόνας η …εκεί όπου επέλεξαν να κατευθυνθούν οι ίδιοι(…Τσαριτσάνη, Στεφανόβουνο, Γαλανόβρυση, Ευαγγελισμό, Κεφαλόβρυσο, στις παρολύμπιες περιοχές, στην περιοχή της Μελούνας, Λιβάδι, Κρανέα, Βερδικούσια, Λάρισα, Κατερίνη, Αμπελώνα, Τίρναβο, κ.ά.). Μετά από δύο και πλέον ώρες, όταν ο κίνδυνος πέρασε και έληξε ο συναγερμός, οι κάτοικοι, το ίδιο ήρεμα επέστρεψαν στα σπίτια τους και … «ξαναγέμισαν» τη «νεκρή» και «παγωμένη»…παρά τον καύσωνα(για ώρες) Ελασσόνα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Χθες, η μεγάλη φωτιά της Ελασσόνας είχε τεθεί υπό έλεγχο από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις, που συνέχισαν τις προσπάθειες τους για την κατάσβεση και των τελευταίων εστιών φωτιάς που υπήρχαν σε δύσβατα σημεία της έκτασης του στρατοπέδου. Παράλληλα, στο χώρο είχαν απλωθεί στις καμένες περιοχές εκατοντάδες στρατιώτες και σμηνίτες, που συνέλεξαν και μετακίνησαν καμένους κορμούς δέντρων και καθάρισαν. Την ίδια ώρα, μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου και Λόχου Μηχανικού του Στρατού άνοιξαν διόδους πρόσβασης, νέα αγροτικά δρομάκια και καθάρισαν τα χόρτα και τη βλάστηση, δίπλα από τα ερείσματα των υπαρχόντων δρόμων.
Στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, το θέμα της προχθεσινής σοβαρής κατάστασης με την μεγάλη φωτιά και της άμεσης απομάκρυνσης της ΠΑΠ από την Ελασσόνα απασχόλησε το σώμα.
Πάντως, οι παρακάτω δηλώσεις του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γιώργου Πασχόπουλου, λίγες ώρες μετά την διαβεβαίωση της Πυροσβεστικής πως η φωτιά ελέγχεται, προκάλεσαν αίσθηση, όχι μόνο στην Ελασσόνα, το νομό Λάρισας, το Θεσσαλικό χώρο, αλλά και σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου, αφού η είδηση της μεγάλης φωτιάς στην Ελασσόνα «απλώθηκε» παντού μέσω των τηλεοπτικών καναλιών και του διαδικτύου: «Όλοι μας περάσαμε ένα πολύ μεγάλο σοκ. Η Ελασσόνα κινδύνευσε με ολοκαύτωμα. Η Πολιτεία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, που παρά τις επανειλημμένες πιέσεις μας για απομάκρυνση της ΠΑΠ από την πόλη μας, δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και τόσα χρόνια. Εξαίρουμε την ψυχραιμία των κατοίκων που εκκένωσαν την πόλη με απόλυτη ηρεμία και τάξη σε τόσο σύντομο διάστημα. Επισημαίνουμε την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των στρατιωτών που με τεράστιο κίνδυνο της ζωής τους έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες. Ευχαριστούμε ολόθερμα όλες τις Αρχές, που μετά από συντονισμένες προσπάθειες και με μεγάλη αμεσότητα απέτρεψαν το χειρότερο σενάριο για την πόλη της Ελασσόνας».

Add Comment