«Όχι σε άλλες συγχωνεύσεις σχολείων»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΑΒΡΑΝΑΣ ΜΕ ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ [6]«Καταγγέλλουμε τις νέες μεθοδεύσεις κλεισίματος και συγχωνεύσεων σχολείων του Δήμου μας. Στεκόμαστε στο πλευρό των γονιών που δικαιολογημένα ανησυχούν και κάνουν ενέργειες που θα αποτρέψουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης(Στεφανόβουνο, Δρυμός, κ.α).
Δεν πρέπει να δεχτούμε καμιά επιπλέον συγχώνευση που έτσι κι αλλιώς θα επιβαρύνει τα ήδη υπεράριθμα σχολιά. Αποτελούν υποκρισία από την πλευρά της δημοτικής αρχής τα λόγια συμπαράστασης, το έργο ξαναπαίχτηκε τα προηγούμενα χρόνια». Αυτά, επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελασσόνας, με σχετική ανακοίνωση.
Το πλήρες κείμενο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που υπογράφεται από τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ελασσόνας κ.κ. Δημήτρη Αβρανά και Δημήτρη Παπαστερίου αναφέρει:
«Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τις νέες μεθοδεύσεις κλεισίματος και συγχωνεύσεων σχολείων του Δήμου μας. Στέκεται στο πλευρό των γονιών που δικαιολογημένα ανησυχούν και κάνουν ενέργειες που θα αποτρέψουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης(Στεφανόβουνο, Δρυμός, κ.α).
Σημειώνουμε πως τίποτε δεν είναι τυχαίο, οι σχεδιασμοί των κυβερνώντων ως συνέχεια των συγχωνεύσεων των προηγούμενων ετών, αποτελούν μέρος των συνολικών αλλαγών στην Παιδεία που στόχο έχουν την υποβάθμιση κι όχι «αναβάθμιση» όπως υποστηρίζουν, αφού η μέχρι τώρα πορεία των υπαρχόντων σχολείων αυτό καταδεικνύει.
Δεν πρέπει να δεχτούμε καμιά επιπλέον συγχώνευση που έτσι κι αλλιώς θα επιβαρύνει τα ήδη υπεράριθμα σχολιά.
Με τερτίπια περί του αριθμού των μαθητών ανά σχολείο καθώς και με προτάσεις μαθητού ανά τετρ. μέτρο σχεδιάζουν και την υποβάθμιση των υπαρχόντων 6/θέσιων που ούτως ή άλλως από άποψη στελέχωσης είναι λειψά.
Αποτελούν υποκρισία από την πλευρά της δημοτικής αρχής τα λόγια συμπαράστασης, το έργο ξαναπαίχτηκε τα προηγούμενα χρόνια. Μήπως στα χρόνια της διοίκησής τους διεκδίκησαν από το κράτος πόρους που στερήθηκαν τα σχολεία μας, μήπως αντιστάθηκαν στο προηγούμενο κύμα συγχωνεύσεων, μήπως με την στάση τους δεν καθησύχαζαν τους γονείς, μήπως μέσω της ένωσης γονέων δεν μεθόδευσαν την «νομιμοποίηση» των προτάσεων σε τοπικό επίπεδο;
Οι ίδιοι υποστήριζαν πως θα βελτιώνονταν οι υποδομές, θα στηρίζονταν τα νέα σχολεία με ασφαλείς μεταφορές, με προσλήψεις συνοδών κτλ. Θα αναβαθμίζονταν η ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με προσλήψεις νέων ειδικοτήτων κτλ. Τι είδαμε; Σχολεία με ελλείψεις, περικοπές, ταλαιπωρία μαθητών και γονιών, μαθητές με άδειες τσάντες στην αρχή της χρονιάς.
Είναι προφανές αυτό που επιδιώκεται σήμερα στο όνομα του «νοικοκυρέματος». Αφενός επιχειρείται ευθεία βολή στα σχολεία για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών με την συγκέντρωση σε μεγάλα τμήματα που αντικειμενικά δεν θα μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες γνώσεις για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών και κατά συνέπεια θα αποτελούν το φθηνό εργατικό δυναμικό που χρειάζονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αφετέρου επιτυγχάνεται η αναμόρφωση του δημόσιου τομέα με απολύσεις των πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, ως συνέχεια των απολύσεων που έχουν αποφασιστεί προκειμένου να περισσέψουν κεφάλαια που θα διοχετευθούν στην αγορά (βλ. ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, επενδύσεις σε ΑΠΕ, επιδοτήσεις για την ανάπτυξη κτλ.).
Σήμερα είναι αναγκαία η οργανωμένη απάντηση σε όσους σχεδιάζουν σε βάρος των παιδιών μας σε βάρος της ζωής συνολικά των οικογενειών μας. Αποτελεί υπόθεση όλων, γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, εργαζόμενων και επαγγελματιών, αγροτών και συνταξιούχων. Ο καθείς να πάρει θέση στο πλευρό των παιδιών μας, στο μέλλον τους».

Add Comment